начало

Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест

ООД продава имот без реално съгласие на съдружниците

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ООД продава имот без реално съгласие на съдружниците

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 11:49

Здравейте колеги, нуждая се от малко насока и ще съм благодаряна да я получа.

Става въпрос за ООД-собственик на имот. СЪщият е бил продаден, без реално дадено съгласие от съдружниците. Управителят е фалшифицирал подписите на останалите съдружници в протокола от ОС, на което уж е било взето решение за продажбата на имота.

Към прокуратурата или съд да се обърна с оглед на това деяние.

целите всъщност са: да се обяви нот.акт за нищожен 26 ззд

Благодаря
Желая слънчев ден на всички ;)
Аватар
leia76
Потребител

Re: Колеги, може ли малко насока?

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2010, 12:02

Нямам време и ще съм лаконична- и към двете институции.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 12:43

Много благодаря Поли ;)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 13:53

До колкото разбирам след прочит на практика по въпроса, на мога да ползвам 537 ал. 3 ГПК, след като ми се ще да обявя за нищожна сделката (покупко-продажбата) на имота, но 4 % ДТ от цената му, идва твърде висока за клиента ;)

с Прокуратура не съм се занимавала до сега, та да запитам правилен ли е пътя?

1. Сезирам прокуратурата,съответно предоставям неистинския Протокол от ОС. (имам копия, но оригинал мисля да поискам служебно от нотариуса)

2. Назначават графична експертиза на подписите (незнам дали да поискам или служебно)?

3. Установява се неавтентичност на подписите положени върху П от ОС.

4. С цялата тази кореспонденция 26 ЗЗД в съда? Конституирам с ИМ купувачите по НА.

Ако има и др.хитринки, ползвани от по-опитни колеги ше съм благодарна-може и на ЛС ;)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот fighter » 13 Юли 2010, 16:12

От казуса не става ясно кой и как е взел парите. Има ли увреждане на дружеството?
Наистина ли искате да обявите сделката за нищожна и да понесете последиците от това? Въпросният управител още ли е управител?
Съвет: Направете частна експертиза на подписите и тяхното авторство. Второто може да установи само дали управителят е подписал съдружниците. Ако не е той тогава става сложно.
адв. Венцислава Антонова
Трудово право и право на EU
fighter
Потребител

Re: ООД продава имот без реално съгласие на съдружниците

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 18:53

Да кажа честно, аз също мислих по този въпрос, що се отнася до последиците от едно решение в което сделката да бъде обявена за нищожна. Все пак продаден е апартамент 50 кв.м на изключително атрактивно място за цена от 22 000 ЛЕВА !!!

Вреда на дружеството мисля-да, все пак е било преди 3 г., в бума на сделките с недвижими имоти.

Вече не е управител,а само съдружник в Дружеството.

Почнах да мисля и в друга насока. Прокуратура- сключване на явно неизгодна за дружеството сделка.Ако се достигне до присъда по 220 то иск 45 ззд с оглед на чл.300 ГПК?

след тов ТЗ-изключване
МИсля това да е пътя ;)

p.s. За парите кой ги е взел-това не зная, но по НА 22 000 лв дори и да са влезали в ООД-то, пак си е неизгодна сделка (според мен)

Честно-какво е частна експертиза и как се назначава-незнам :oops: :oops: . Ако е нещо свързано с това бившият управител да дава сравнителен материал, или да съдейства по какъвто и да е начин-това няма как да стане.Отношенията им са ужасни, меко казано :)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Юли 2010, 19:07

И какво очаквате от прокуратурата ? Дори да се образувйа някакво досъдебно производство това няма да разреши проблема Ви,който е от чисто гражданскоправно естество :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот fighter » 13 Юли 2010, 19:34

Намерете си вещо лице в интернет. Аз имам някъде телефони на в.л. графолози. За експертизата ще Ви трябват пари за хонорара и някакви писани на ръка от въпросния управител документи. Не е задължително той да разбира за това.

Кой е дремъл три години?!!!
fighter
Потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 19:39

Ясно, благодаря. Имате ли някакъв коментар относно последният ми пост, преди този? Забележки или препоръки?
Що се отнася до това кой е пропуснал тези 3 г., -всички от съдружниците. Вчера ми доанесоха документите. Сега, при прегледа им виждам продаден още един имот на нереална цена и ........фактура, с основание "комисионна за посредничество при продажба на апартамент" за сумата от 21 000 лева !!!!! Подписана от бишият управител...
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот fighter » 13 Юли 2010, 20:05

Вашият казус е много показателен за правната култура на клиентите!!! Тея хора счетовидител и юрист нямат ли?! Къде им е акъла! А здравия разум?!....
Затова до всеки бизнесмен трябва да стоят по двама юристи - единият да чете какво му дават да подписва, а другия - да му държи ръцете да не подписва без първия да го е прочел!

Моето лично усещане за този казус е, че няма да вземете добър хонорар! Този тип клиенти не обичат да плащат на юристи.
fighter
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 13 Юли 2010, 20:47

Мда, съгласна съм с колегата изказал се преди мен.
За питащата колежка - при подобен случай с голям мат. интерес в исковата молба помолих съда да укаже размера на д. т., както и в какъв срок да се внесе.
Имайте предвид, че делото се точи доста.
Съдът ще изиска служебно от нотариуса копие от нот. дело, а протокола с неистинските подписи в оригинал ще е нужен на в.л. графолог за експертизата.
Изобщо - търпение и здрави нерви.
И - успех!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юли 2010, 20:51

Благодаря ВИ
Никой не коментира прокуратурата. А аз таях някакви надежди евентуално с тази фактура, да постигна резултати, които да ползвам по-късно в гражданския и да търся лична отговорност на управителя. ;) Май само аз си мисля така ;)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот lucius_seneca » 13 Юли 2010, 21:37

leia76 написа:Благодаря ВИ
Никой не коментира прокуратурата. А аз таях някакви надежди евентуално с тази фактура, да постигна резултати, които да ползвам по-късно в гражданския и да търся лична отговорност на управителя. ;) Май само аз си мисля така ;)

"Надежда вяка тука остави.."-отнася се за прокуратурата.
Разчитай не толкова на наказателно дела(за определени насоки и доказателства може, но не изцяло) и обезщетения от виновни(евентуално осъдени) лица, а преди всичко за връщане на имотите в патримониума на дружеството.Дори и да има длъжници (от искове по 45 от ЗЗД), ако нямат имущество какво ще им вземе увреденото дружество?

Кажи на твоите клиенти да си приготвят много пари.Ако не могат да платят една ДТ как ще си платят хонорарите ти-делото със сигурност ще мине през всички възможни/допустими инстанции-интересите са големи.В крайна сметка като не са си защитили интереса преди, то адвоката нямам вина, че те са спали, та да им работи като роб без пари.Робовладелството отдавана отмина.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2010, 23:12

:roll: :lol: М`дам-не знам, слънце, за квартала.
--------------------------------------------------------------

Сега аз да питам, явно вещите в занаята, за какво ви е частна графическа експертиза? м? За какви вещи лица от разни тефтери иде реч и за какво за Бога ви е заключението им? Къде пращате колегата изобщо? :roll: Ако не бил подписал управителят съдружниците ставало сложно...
Понякога наистина се пишат нелепости. За гражданското е без значение дали управителят или трето лице е подписало съдружниците- важното е графолога да заключи, че подписите положени под решението на ОС за продан на имота не са техни.

Гошето е прав- наказателното дело няма да реши проблема, така щото няма да върне имота в патримониума на дружеството- спор няма и не може да има. Но и за това философът уместно е допълнил- ще се ползват нЕкои нещица, като доказателства по гражданското ( а последното може и да се спре :wink: ).

Практика- обилна. Сядате колега и започвате да четете. Гражданското дело не е с правна и фактическа сложност, а за наказателното- ще си решите дали да встъпвате, като граждански ищец, когато стигне до съдебна фаза( а че ще стигне- спор няма). Време все още имате. Преди да отпочвате, каквото и да е- първо се запознавате обстойно и в детайли с фактологията. Този израз "не знам още" запазете за себе си.

И един съвет( в предишните ми не се вслушвате, защото нямало на кого да разчитате)- четейки коментарите тук- не давайте вяра на всичко написано.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fighter » 14 Юли 2010, 08:26

Явно с Поли мислим различно. Какво лошо има срещу 150-200 лева да провериш предварително на какво можеш да разчиташ?
Аз съм предпазлива и това е нормално. Лошо е когато те изненадат в съдебна зала.
Преди да тръгнеш на война се стягаш за битка!
адв. Венцислава Антонова
Трудово право и право на EU
fighter
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Юли 2010, 14:08

Различно, различно.... колко да е различно?- до едни излишни 200.00лв. Толкоз.

Колега, разни форсмажори ми попречиха снощи да напиша, че при цялото ми уважение, продиктувано от стажът, който имате, няма да ми попречи да не се съгласявам с вас по правни теми. Поне до сега. :)
Ако доверителят ви казва: " Не съм подписвал такъв документ" значи да не е. Той е от вашия отбор и не поставяте под съмнение твърденията му, след като е уведомен, че с оглед на тях и резултати разни ще зависи изхода на делото. Пък и не го товарите с излишества досежно разноски.

Което не пречи на война да се отива с пълно бойно снаряжение и план за военни действия. :lol:

п.п. Оспамихме темата, а искът е по 26,2 ( липса на съгласие). Само внимателно да си проучи колегата ДУК, протоколи на ОС, че там може и да изскочи нещо и останалите детайли....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Юли 2010, 15:42

poli_g написа:Ако доверителят ви казва: " Не съм подписвал такъв документ" значи да не е. Той е от вашия отбор и не поставяте под съмнение твърденията му...

Абе принципно би трябвало да е така ... ама не е задължително ...
"Всички лъжат" ... и при доктора си и при адвоката си ... ;)
/едно самостоятелно "проучване" на твърденията на клиента никога не е излишно ;) ... най-малкото ще си наясно какво можеш да докажеш и какво не в процеса ... дори и по принцип твърденията да се окажат вярни .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 15 Юли 2010, 16:45

Първо и основно: Радвам се да те прочета( някои съфорумци ми липсват).

По темата- не ми казвай, че по всяко твое идентично дело правиш частна експертиза, преди съдебното производство- ей, така за да си сигурен.
Като как обясняваш този разход, който и в съдебната фаза отново ще повториш? :roll: ( сега разбирам намеците по-горе за повечко пари ) :lol:
Не знам за вас, но при нас на село едната дума все още чини нещо. До сега нямам издънки.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Юли 2010, 16:55

poli_g написа:Първо и основно: Радвам се да те прочета( някои съфорумци ми липсват).

По темата- не ми казвай, че по всяко твое идентично дело правиш частна експертиза, преди съдебното производство- ей, така за да си сигурен.
Като как обясняваш този разход, който и в съдебната фаза отново ще повториш? :roll: ( сега разбирам намеците по-горе за повечко пари ) :lol:
Не знам за вас, но при нас на село едната дума все още чини нещо. До сега нямам издънки.

Е не правя експертиза естествено - само имам предвид и тая хипотеза /и ако ми е симпатичен клиента му и обяснявам, че ако лъже влиза в страшен филм ;) - наплашвам го едно яко и ако продължава да твърди, че е така, както казва - ок, предупредил съм го/ ... А ако все пак ме е метнал, намирам начин да "завиша" хонорара си /като лична компенсация за гдето съм се излагал като кифладжия по делото "вярвайки" си, че съм прав :) /.
Иначе тук у града "честна дума" може да се чуе само в отговор на въпроса "жив ли си?" /ако отговорът е - "да" ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Юли 2010, 17:18

leia76 написа:... продаден е апартамент 50 кв.м на изключително атрактивно място за цена от 22 000 ЛЕВА !!!

При това положение държавната такса е в размер на 220 лева- нищо страшно, според мен.
Поли е права- обмислете си добре нещата и действайте смело. Бих препоръчала иск с правно основание чл. 26, ал. 2 ЗЗД с осъдителен по 108 ЗС.
И да почерпите!
razli4na
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ