Добър ден! Изключително ми е приятно да пиша в този форум, макар и по принуда.
Предварително моля да ме извините, ако съм сбъркал раздела!
Имам следния проблем: днес идентифицирах кандидатстудентския си изпит по руски език в СУ "Св. Климент Охридски". Предположенията ми за недобросъвестност на проверителите се потвърдиха. Имах ги още когато научих, че са ми писали 4,93.
Проблемът в цялата работа е, че кандидатствам за специалност Китаистика, а съм приет в Кореистика. Ако бях класиран в първото желание, нямаше да опищя (буквално) Ректората, но това, което се случва в Катедрата по руски език е твърде, твърде страшно.
Когато влязох да прегледам работата си, бях посрещнат с "О, вие сте Веселин! Вие ме търсихте по телефона, нали?" (търсих го, за да го попитам кога се идентифицират работите; както и да е, това не е от значение). Продължи се с: "А, вие имахте четири и нещо. Защо не дойдохте на кандидатстудентския курс? Ако бяхте дошъл, ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ ОТЛИЧЕН" (тук е мястото да вметна, че единственият човек, посещавал редовно курса, има най-високата оценка на изпита - 5,68; има и още двама, които обаче са били нередовни и не съм запознат с оценките им). Масово се носят слухове, че изпитите по френски, немски, руски, испански и италиански нарочно са направени с висока степен на трудност, за да могат съответните катедри да си запълват местата в съответните филологически дисциплини, а най-високите оценки се получават единствено от посещаващите кандидатстудентски курсове, с много малки изключения. На тези изпити се явяват малко кандидати, между 50 и 250. За справка на изпита по немски дори имаше над 250 кандидат-студента, а най-високата оценка е 5,64. Същевременно изпитът по английски е значително улеснен, има над 20 ПЪЛНИ шестици и около 1800 кандидати (и оттам всички се класират за апетитните и екзотични източни филологии, а също така напълно се пълни и броят места на Английската филология)
Както и да е, да се върна на въпросния преподавател - нагло поведение, безпардонно, с безумни обяснения за ЧЕТИРИ несъществуващи грешки (залагам си главата, че ако дойде арбитър от Министерството на образованието и ако е безпристрастен, ще се хване за главата).
Ощетен съм с оценката, убеден съм в правотата си и зная, че ако се отнесе до арбитраж, грешките на проверителя ще се коригират. НО КАКВО ДА ПРАВЯ? От "Учебен отдел" ме посъветваха да подам жалба. Какво трябва да включа в тази жалба, за да има тя успех и да я вземат под внимание? Да подам ли и в университета, и в МОМН? Дали изобщо може да се промени тази оценка? Лошото е, че писмените работи се съхраняват някъде там, и аз не зная къде, някъде в университета и не мога да представя копие и оригинал. Лошото също така е, че срокът за второто класиране е до 4 август, а жалбата ми може да бъде разгледана и след това. КАКВО ДА ПРАВЯ, ПОМОГНЕТЕ МИ?!!!
- Дата и час: 26 Фев 2025, 14:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жалба срещу оценка от кандидатстудентски изпит
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Жалба срещу оценка от кандидатстудентски изпит
Виж Правилника за приемане на студенти в СУ - чл. 19, ал. 4 от същия гласи: "Обявените оценки са окончателни и не подлежат на преоценка, освен ако е допусната техническа грешка при дешифрирането или пренасянето на оценката".
Според мен само ако е налице горното имаш основание да подадеш жалба. Иначе работите се проверяват от двама независими оценители и едва когато разликата в техните оценки е повече от 0,50, тогава се стига до арбитър. Неспазването на последното изискване също е основание да се жалваш. Ако обаче всичко е направено по правилника не можеш да искаш преоценка.
Според мен само ако е налице горното имаш основание да подадеш жалба. Иначе работите се проверяват от двама независими оценители и едва когато разликата в техните оценки е повече от 0,50, тогава се стига до арбитър. Неспазването на последното изискване също е основание да се жалваш. Ако обаче всичко е направено по правилника не можеш да искаш преоценка.
- geo63
- Младши потребител
Re: Жалба срещу оценка от кандидатстудентски изпит
Забравих още нещо - върху всяка писмена работа следва да има и нанесени мотиви за оценката на проверителите. Липсва ли такава, ето ти още едно основание да се жалваш до университета.
- geo63
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|