начало

Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест

КОЛЕГИ, КРАТЪК ВЪПРОС, МОЛЯ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОЛЕГИ, КРАТЪК ВЪПРОС, МОЛЯ

Мнениеот Melly » 27 Юли 2010, 16:56

Здравейте колеги,

Може ли да се приеме, че срокът в основния договор (чл.68, ал.1, т.1 КТ) във връзка с който е сключен договора за изпитване (чл.70, ал.1 КТ) е посочения в него 6-месечен срок, с изтичането на който срочният договор се е конвертирал в безсрочен – арг чл.69, ал.1 КТ?
Или казано по друг начин, срокът на срочния договор е този по договора за изпитване?

Моля за вашето мнение.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: КОЛЕГИ, КРАТЪК ВЪПРОС, МОЛЯ

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2010, 17:03

Е няма ли определен срок в ТД , освен срокът за изпитване.Ако няма друг срок , то договорът си е безсрочен , независимо , че е писан по чл.68 ал.1КТ.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Юли 2010, 17:13

Опитах се да задам кратък въпрос, ама фактологията съвсем не навежда на правилното ти тълкуване просто, защото нещата са съвсем сбъркани. Липсва указан срок за действие на основния договор. :?

Ще оспорвам Заповед за прекратяване на ТПО, издадена на осн. 328, ал.1, т.5 КТ.
Налице е възникнало трудово правоотношение (м.март 2009) със срок на изпитване 6 месеца уговорен в полза на работодателя (чл.70, ал.1 във вр. с чл.68, ал.1, т.1 КТ).
С допълнително споразумение от 01.01.2010, на осн. 119 КТ договорът е изменен в частта за възнаграждение, в посока увеличение.
Заповедта за прекратяване на ТПО съдържа изявление на работодателя както за прекратяване на посоченото по-горе основание, така и изявление същата да се счита за предизвестие по см. на чл.328 КТ в сроковете по чл.326, ал.2 КТ.

Колебанието ми е по отношение прекратяването на правоотношението, а от там – да съм сигурна, че ще спазя срока за предявяване на исковете по чл.344 КТ.

От една страна ако приемем, че договорът със срок на изпитване е сключен въз основа на срочен договор, така както е вписано основанието му, тогава би следвало предизвестието да е със срок 3 месеца, а не както е посочен в заповедта „….в сроковете по чл.326, ал.2 КТ”.
От друга страна, непосочването на срок в първия договор, до който е валидна обвързаността на страните, а и постоянният характер на работата изключват приложението на чл.68, ал.3 КТ.

Личната ми позиция която мисля да отстоявам е, че клаузата за основния договор (чл.68, ал.1, т.1 КТ) във вр. с който е сключен този с изпитателния срок, е недействителна по следните съображения: На първо място, никъде не е посочен срокът на валидност на основния срочен договор във вр. с който е сключен догвора за изпитване. Да, той не може да бъде сключван за срок по-дълъг от 3 години, но посоченото в заповедта за уволнение предизвестие навежда на доводи, че самият работодател посочвайки законоустановения 30-дневен срок на предизвестието е със съзнанието, че прекратява безсрочен договор.
На следващо място, бих поддържала, че след изтичане на изпитателния срок, договорът се е конвертирал в договор за неопределено време.

Та се чудя как да излеза от това положение. :oops:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2010, 17:24

Напълно съм съгласен с теб.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот narina » 27 Юли 2010, 17:27

Melly,
личното ми мнение е, че са объркали при изписването чл.68 /вместо чл.67, още повече в основанията на заповедта е посочена именно ал.2 на 326, следов - презумира се знание за безсрочен...
При срочен по чл.68,ал.1,т.1 - задължително следва да се упомене срока. Ако той липсва - 67 ал.2

извинявам се - бързам дано е от помощ
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Юли 2010, 17:30

Доколкото разбирам, прекратяването е настъпило след 6-месечния "изпитателен" срок, като договорът си е един - стандартен, в който е включена клаузата за изпитване, без да е посочен какъвто и да е друг срок /освен този за изпитване/?

Мисля, че този договор си е безсрочен. И то не поради някаква "трансформация" - самият договор е сключен като безсрочен!!! Клаузата за изпитване е клауза - тя не прави договора срочен по никакъв начин. С изтичането на "изпитателния" срок, се преклудира правото на прекратяване по въпросния ред.

Що се касае до посочването на чл.68, ал.1, т.1 КТ - без значение /щом не е посочен какъв "аджеба" е срокът ;) /.

Дори и прекратяването да се извърши преди изтичането на 6-месечния срок, но на стандартните основания /328/ - пак прекратяваме безсрочен договор!

Това е моето мнение /разбира се не съм видял договора и не съм наясно с цялата ситуация ... но предполагам за какъв договор става въпрос :) - такива съм виждал стотици - счетитата така ги пишат - 70+68 пък без срок ;) - само този за изпитване посочен .../
Последна промяна inspectora на 27 Юли 2010, 17:31, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Юли 2010, 17:31

Благодаря и на трима ви. :D
За яснота, само да добавя, че със Заповедта се прекратява договорна връзка продължила 9 месеца след срока на изпитване, разбира се без мотиви по отношение основанието. :D
Напоследък все по-трудно привеждам фактическото към правнорелевантното. В голяма част от случаите се сблъсквам с договори писани от бръснари или някои от задругата на занаятчиите. :?

Трябва да си предвиждаме "вредни"... :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ