начало

ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева

Закупуване земя от подблоковото пространство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупуване земя от подблоковото пространство

Мнениеот dimiter_98 » 23 Юли 2010, 10:03

Здравейте. Имам следния проблем - през 1998 г. подадох молба към Областна управа (Варна) за закупуване на земята от подблоковото пространство. Сега (средата на 2010 г.) Общината ми разреши да го направя, но цената е определена въз основа данъчна оценка от 2008 г. Според мен цената трябва да е към момента на подаване на молбата. Дали имам някакво право да оспорвам сумата (имам познати, документите на които минаха тогава и това, което те платиха, е около 1/4 от сегашното)?
Благодаря предварително.
dimiter_98
Младши потребител

Re: Закупуване земя от подблоковото пространство

Мнениеот andy70 » 23 Юли 2010, 10:40

Срокът на валидност на данъчната оценка е 6 месеца. Данъчната оценка от 2008г е с изтекъл срок и ще Ви издадат нова. Цената се определя към момента на изповядване на сделката и придобиване на собствеността. Разпоредителните сделки с имоти и вещни права се извършват въз основа на пазарна оценка извършена от оценител. Оценката се одобрява от Общинския съвет и не може да бъде по-ниска от актуалната данъчна оценка.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот dimiter_98 » 23 Юли 2010, 11:31

Благодаря за отговора. Може би аз нещо не разбирам (не съм юрист), но данъчната оценка е по цени от 2008 г. Обаче е направена преди няколко дни. Въпросът е именно дали не би трябвало да се направи по цените от подаване на молбата, т.е. 1998 г. При текущото положение всяко забавяне от общината е в нейна полза, доколкото цените нарастват.
И още нещо -дали изобщо има някакъв смисъл от закупуването на земята на подблоковите пространства? Имам предвид за собствениците на апартаменти; за общината ползата е очевидна.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот Internazionale » 23 Юли 2010, 15:24

Да има, защото това качва цената на апартамента....ако решиш да го продадеш за в бъдеще...тъй като продаваш апартамента с право на собственост върху идеални части от земята!!!
Internazionale
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 23 Юли 2010, 16:11

Нямам намерение да го продавам, а повишената цена по-скоро би го направила непродаваем. Интересувам се дали има някакви законови основания след време, примерно, да започнат да ми искат наем за общинската земя, върху която е построен жилищният блок? Или ако по някаква причина блокът трябва да се събори (например "обществен интерес") собствеността върху идеални части от земята дава ли някакво предимство (например да те обезщетят с апартамент и земя в определена околност), или просто ще спонсорираме общината в тази и без това доста тежка обстановка (от финансова гледна точка)? Да не говорим за това, че след като си платя земята ще трябва да плащам ежегодно и данък върху нея.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 02 Авг 2010, 15:24

Има ли някаква полза от закупуване на (идеални части от) земята от подблоковото пространство?
Моля ако някой има отговор на този въпрос да го сподели, защото Общинските администрации започват кампания в тази насока, но без да изтъкват никакви предимства на закупуването.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот sezi » 03 Авг 2010, 15:52

Ползите се изразяват в следното: всички собственици на помещения в сградата са и съсобственици на прилижащия й поземлен имот, в тази връзка можете да разгърнете изключителното право на собственост, което съдържа в себе си 3 елемента: право на ползване; право на владение и право на разпореждане[/b]. А ако не притежавате право на собственост, във вашия случай можете да опражните само някои от посочените елементи, но не и 3-те в тяхната съвкупност.
sezi
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 04 Авг 2010, 09:59

Благодаря за отговора. Аз не съм юрист, поради което не ми е ясно какво в повече дава "изключително право на собственост", но както и да е.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот sezi » 04 Авг 2010, 13:19

dimiter_98 написа:Благодаря за отговора. Аз не съм юрист, поради което не ми е ясно какво в повече дава "изключително право на собственост", но както и да е.

Терена върху, който е построен вашия блок е общинска или държавна собственост, но не и часна, при евентуална покупка от ваша страна ще е часна собственост, т.е. при евентуално погиване, преустройство, надстрояване или пристрояване на сградата(ако по влязъл в сила ПУП дава такава възможност), ще сте самостоятелни във вашия избор като собственици(съсобственици на идеални части) на съответния терен, т.е. не е необходимо да се занимавате със съответните общински служби по въпроси свързани със ползването, владението и разпореждането на имота, т.е. в момента вие не сте собственици на терена, а само на отделни апартаменти, при евентуална необходимост да се изгради на ново сградата, вие ще притежавате тази възможност като собственици на терена, а не като собственици на отделни апартаменти.
Надявам се да съм бил полезен.
Поздрави.
sezi
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 04 Авг 2010, 14:23

Благодаря за поясненията. Да, бяхте ми много полезен, при това не само на мен, а и на другите, които си задават същия въпрос. Все пак - да обобщя какво съм разбрал (понеже не съм юрист, това уточнение според мен е доста важно). Ако от блок с 20 апартамента съответните идеални части от земята на подблоковото пространство закупят собствениците само на част от тях (например на 5 апартамента), те ще имат единственото право при бъдеща повреда на сградата, водеща до необходимост от нов строеж, да участват в него, а при отчуждяване за обществени нужди - да бъдат обезщетени по избран от Общината начин. Всички останали действия са свързани със съгласие на останалите съсобственици на апартаменти, независимо дали имат собственост върху съответните им и.ч. от земята. Това се отнася и за дострояване, пристрояване и т.н., при което ще е необходимо и съответно разрешение от Общината, доколкото незакупените и.ч. от земята са нейна собственост.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот todorst » 04 Авг 2010, 17:58

Терена върху който е построен блока, а и прилежащите пространства пред блока се продават от собственика-общината или държавата. Опитайте в общината /ако имота е общински/ само вие или още няколко желаещи/ да закупите. Не става. Необходимо е ВСИЧКИ собственици да искат закупуване и общината да се отърве от имота и прибере пари.. Как един собственик ще купи само - примерно 8/1000 идеални части от терена. Ако някай знае за такива сделки -моля!
todorst
Потребител

Мнениеот dimiter_98 » 06 Авг 2010, 09:05

Случаят е точно такъв - от 20 съсобственика 3 купувамв земята под блока. Така че останалите идеални части си остават собственост на общината.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 07 Авг 2010, 10:13

dimiter_98 написа:Случаят е точно такъв - от 20 съсобственика 3 купувамв земята под блока. Така че останалите идеални части си остават собственост на общината.

Ще Ви посъветвам да посетите адвокат, който да отговори на въпросите, които Ви вълнуват. Това, което е написано тук, в 90 % не съответства на разпоредбите на закона.
Принципно:
1.Вие притежавата ид.част от правото на строеж върху терена, върху който е построена сградата, които съответстват на ид.части от общите части на сградата. При това, ако сградата се събори, вие участвата в новото й построяване с това право на строеж и не е необходимо да сте собственик на земята;
2.няма никакви пречки само някой собственици на апартаменти да купуват земята под сградата - те купуват само частта от земята съответстваща именно на тяхното ид.число от правото на строеж върху нея. При това ставате съсобственици в земята с общината;
3.ако сте подали молба за закупуване преди изменението на закона - купувате по актуална към датата на сделката данъчна оценка увеличена с 20%. Ако молбата е след това изменение - купувате по пазарна оценка, изготвена от общината чрез назначен лицензиран оценител, на който Вие плащате (съгласно Наредбата на Община Варна).
4.Притежаването на земята под блок, поне засега, не Ви носи кой знае какви "облаги" . Само дето може и да Ви определят да плащате повече данъци - за земя и апартамент. Затова и малцина тръгват да купуват земята под блоковете, в които са техните апартаменти.
По друг начин стоят нещата, ако например имате отстъпено право на строеж за къща върху малък общински парцел. Тези разлики ще Ви ги обясни адвокат.
jiji2
Потребител

Мнениеот dimiter_98 » 07 Авг 2010, 12:13

Да, говорил съм и с адвокати - един от съкооператорите ни е такъв, но той счита, че няма смисъл от закупуване на земята. Според него правото на строеж остава и след разрушаване на сградата (например при земетресение), но съгласно мнението на друг адвокат, то се губи. Не искам да коментирам, но след проведените консултации (вкл. и мненията в този "юридически" форум), не вярвам в компетентността...
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот sezi » 07 Авг 2010, 15:06

dimiter_98 написа:Да, говорил съм и с адвокати - един от съкооператорите ни е такъв, но той счита, че няма смисъл от закупуване на земята. Според него правото на строеж остава и след разрушаване на сградата (например при земетресение), но съгласно мнението на друг адвокат, то се губи. Не искам да коментирам, но след проведените консултации (вкл. и мненията в този "юридически" форум), не вярвам в компетентността...

Ако става въпрос за стар панел от 80-те години, когато тези блокове са били Общинска или Държавна собственост, няма никакво пр. на строеж, а само "голата собственост" на пр. на собственост на отделните обособени обекти в сградата и ид.ч. от общите части на същата, т.е. в НА или съответния договор за покупко-продажба с Общината(ОНС - отдел жил фонд), предполагам(в повечето случаи е така), че не е описано правото на строеж, как бихте могли да бъдете носител на такова право, след като не го притежавате.

Това са само мои предположения, съгласете се че без да се запозная с всички документи, няма как да ви дам някакъв адекватен отговор.

Поздрави!
sezi
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 08 Авг 2010, 10:40

Моля да ми препоръчате (чрез лично съобщение) адвокат, който е наясно с разисквания въпрос. Необходим ми е и за съставяне на нов нотариален акт за собственост, в който да се упомене собствеността върху идеалните части от земята и др.
Благодаря на всички, които се опитват да помогнат.
Поздрави.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 10 Авг 2010, 08:09

sezi написа:
dimiter_98 написа:Да, говорил съм и с адвокати - един от съкооператорите ни е такъв, но той счита, че няма смисъл от закупуване на земята. Според него правото на строеж остава и след разрушаване на сградата (например при земетресение), но съгласно мнението на друг адвокат, то се губи. Не искам да коментирам, но след проведените консултации (вкл. и мненията в този "юридически" форум), не вярвам в компетентността...

Ако става въпрос за стар панел от 80-те години, когато тези блокове са били Общинска или Държавна собственост, няма никакво пр. на строеж, а само "голата собственост" на пр. на собственост на отделните обособени обекти в сградата и ид.ч. от общите части на същата, т.е. в НА или съответния договор за покупко-продажба с Общината(ОНС - отдел жил фонд), предполагам(в повечето случаи е така), че не е описано правото на строеж, как бихте могли да бъдете носител на такова право, след като не го притежавате.

Това са само мои предположения, съгласете се че без да се запозная с всички документи, няма как да ви дам някакъв адекватен отговор.

Поздрави!

dimiter_98, Вашият съсед-адвокат е напълно прав. Правото на строеж НЕ СЕ ГУБИ при разрушаване на сградата, дори и от земетресение. Иначе сте абсолютно прав да не вярвате в компетентността, особено в този "юридически" форум!

sezi, ще съм благодарна, ако поясните използваното от Вас понятие "голата собственост" на пр. на собственост на отделните обособени обекти в градата" - що за животно е това?
Другото твърдение "Ако става въпрос за стар панел от 80-те години, когато тези блокове са били Общинска или Държавна собственост, няма никакво пр. на строеж" - 100% не е вярно! Дори и в договора за покупко-продажба да не е посочено това право. Макар че бланките тогава за такива договори, които аз съм виждала, задължително съдържат и текст, посочващ и % ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж... Дори и да не е попълнено това поле, има обилна практика на Върховен съд по въпроса, че това не означава, че няма право на строеж, или няма общи части.
jiji2
Потребител

Мнениеот sezi » 11 Авг 2010, 11:37

jiji 2, питащият е прав, че всеки ще му даде различно мнение :D , аз абсолютно не съм съгласен с вас, не сте видяли документта за собственост и си давате становището, няма лошо и аз съм във вашето положение. Много ми е интересно как когато едно право на строеж не е описано в документ за собственост или въобще да бъде учредено по надлежния ред и т.н....., едно лице може да го притежава само защото е собственик на сграда (апартамент)построен(а) върху парцел собственост на Об. или Дър. или др. лице, без да има учредено право на строеж или ид.ч. от пр. на строеж ЕТО ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. С две думи : ако не е описано правото на строеж(ид.ч. от него) в документа за собственост, или не е учредено по надлежния ред, такова просто няма как да притежавате, освен ако не сте собственик на парцела.

Това е моето мнение, което не е задължително за никого.
Успех на питащия и поздрави на всички :)
sezi
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ