начало

ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева

Внос на регистрирана от друг български търговец марка. ПОМОЩ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Внос на регистрирана от друг български търговец марка. ПОМОЩ

Мнениеот coolboy » 09 Авг 2010, 12:35

Здравейте. Искам да внасям продукт и марка, която е регистрирана явно вече от друг търговец, понеже има официална българска страница, информация, фирма ( ООД ) и т.н. Марката е от страна членка на ЕС, но аз искам да внасям нейни продукти от Китай. В този случай нарушавам ли някакви законови норми? Да не би като ми пристигне пратката и да ми кажат - я чакай да питаме официалния вносител на тази марка, нищо че неговата е от ЕС, а твоята от Китай? Да не би и да ме глобят, че не мога да докажа с документи, че марката е оригинална, въпреки че е произведена в Китай? Също така, ако стойността на пратката ми е под въпросните 15 евро и съответно не се обмитява, то пратката ми ще бъде ли проверена и ще имам ли главоболия? Благодаря Ви.
coolboy
Младши потребител

Re: Внос на регистрирана от друг български търговец марка. ПОМОЩ

Мнениеот TheOldMan » 09 Авг 2010, 14:14

coolboy написа:Здравейте. Искам да внасям продукт и марка, която е регистрирана явно вече от друг търговец, понеже има официална българска страница, информация, фирма ( ООД ) и т.н. Марката е от страна членка на ЕС, но аз искам да внасям нейни продукти от Китай. В този случай нарушавам ли някакви законови норми? Да не би като ми пристигне пратката и да ми кажат - я чакай да питаме официалния вносител на тази марка, нищо че неговата е от ЕС, а твоята от Китай? Да не би и да ме глобят, че не мога да докажа с документи, че марката е оригинална, въпреки че е произведена в Китай? Също така, ако стойността на пратката ми е под въпросните 15 евро и съответно не се обмитява, то пратката ми ще бъде ли проверена и ще имам ли главоболия? Благодаря Ви.

Мисля, че има много несъответствия и нарушения само в написаното от вас, а за ненаписаното може само да гадаем...

1. За да продавате дадена стока, е най-добре да се свържете директно със съответния отдел на фирмата, притежател на търговската марка, или на представителя й за територията на България, и там да попитате дали тя има изнесено производство в Китай и дали наистина оттам ще получите оригинален продукт, или негова имитация, произведена без знанието на фирмата -майка.
2. Ако стоката е оригинална, би трябвало съответния производител да предостави с нея и серификат за произход и съответните други документи, доказващи това, че стоката отговаря на европейските норми и на тези на фирмата - притежател на марката.
3. "Вратичката" от 15 евро е оставена за подаръци и мостри, не за търговия. Каква точно търговия смятате да "завъртите" със стока за 15 евро? :) Или може би стоката не е на тази сума.... тогава защо изобщо искате да сте изряден със всички документи, а почвате с митнически нарушения? Но за протокола - да, на митницата имат право да проверят стоката, имат право и да се усъмнят за достоверността на стойността й, изобщо имат право да правят много неща, за които вие ще трябва да доказвате правотата си с документи, ако има нещо нередно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ipexis » 09 Авг 2010, 17:52

Здравейте! За да сте напълно уверен, че не нарушавате не само законовите разпоредби, но и чужди права (което в случая е много вероятно и би могло да Ви образува доста проблеми ако не вземете мерки да го предотвратите) трябва да си изясните предварително няколко основни момента: 1. Има ли действително регистрирана марка (марки) за въпросните стоки; 2. Ако има такава (такива) - за територията на коя страна (страни) има действие марката (марките). 3. Износът в Китай дали е извършен с разрешение или със съгласието на притежателя на марката (марките) ако има такава (такива). 4. Вносът в България от Китай също трябва да бъде с разрешение от притежателя на правата, за да не се счита за нарушение на неговите права, т.е. Вие трябва да сте наясно дали Вашия контрагент извършва този внос с изричното съгласие на притежателя на правата.
В общи линии това е изходната информация, която трябва да имате, за да извършите законен внос без да се притеснявате, че не извършвате нарушение.
В случай, че не се съобразите със законовите изисквания по отношение правата на притежателя на марката, рискувате той да реши да Ви атакува за нарушение на тези права, което би могло да Ви вкара в много сериозни затруднения, тъй като правните способи за защита в такава ситуация са разнообразни и при всички варианти доста цифрови.
Ако Ви е необходимо да получите повече разяснения, както и да направите съответните проучвания по горните въпроси, има специалисти в областта на закрилата на индустриалната собственост и по-специално на правата върху търговски марки, които биха могли да Ви окажат съдействие.
ipexis
Нов потребител

Мнениеот moommy » 10 Авг 2010, 12:07

Здравейте coolboy,

За всички нас е трудно да изразим конкретно становище при толкова размито питане.

coolboy написа: ...марка, която е регистрирана явно вече от друг търговец, понеже има официална българска страница, информация, фирма ( ООД ) и т.н.

Най-общо казано (както Ви е посочено по-горе) е необходимо да започнете с проверка за наличието и обхвата на предходните права (т.е. има ли действащи регистрации за този знак) и кое лице е носител на правата. От цитираното по-горе не може да се направи извод в този смисъл. За целта се поддържат специални регистри към Патентно ведомство, Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар и СОИС.

coolboy написа: ... че не мога да докажа с документи, че марката е оригинална...

Уверете се дали стоките са оригинални и пазете средствата, чрез които сте се убедили, защото ще се наложи да убеждавате и други в същото.

coolboy написа: ...нарушавам ли някакви законови норми?

Дори и чрез действията си да не нарушавате правото върху марка, може да се окаже, че носите отговорност за нарушения на други права.
Аватар
moommy
Младши потребител

Мнениеот dimist » 10 Авг 2010, 13:00

1.Повечето световни марки произвеждат в Китай, така че не свирете на тази струна, важно е единствено кой е притежателят на правата на марката.
2.Прочетете ЗМГО , като обърнете внимание на мерките за граничен контрол.Там много увлекателно се разказва какво се случва ако ви хванат.Останалото са теоретични възражения.
3. За да внесете такава стока правомерно , Ви трябва съгласието на носителя на правата върху марката.
dimist
Потребител

Назад към Взаимопомощ