начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Генерално пълномощно-проблеми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Генерално пълномощно-проблеми

Мнениеот lenda » 20 Юни 2009, 10:56

Здравейте,
за жалост и аз имам такъв проблем -продадена кола с пълномощно...
Бихте ли ме насочили към адвокат във Варна,към когото да се обърна за съдейтвие?
Благодаря предварително!:)
lenda
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 20 Юни 2009, 16:56

Здравейте,
Включвам се по темата защото и аз преи време (25 –Май) пуснах тема със същия проблем. Само, че я пуснах в раздела „Данъчно и осигурително право” със заглавие: „ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС”
Първото, което ми направи впечатление тук, е че долавям разлики в мненията на участници, които са се включвали и по моята тема. Също така и по-високата активност от страна на участниците във форума. Но именно „REVOLUTION” тогава ми отвори очите със следното:
„Oттегляте пълномощното с нотариална покана , в която и записвате , че желаете колата да Ви бъде върната ,с предупреждение , че в противен случай ще се обърнете за съдействие към Прокуратурата.Ако и след това действие , пълномощника не реагира , тогава отивате при адвокат и пускате сигнал до прокуратурата.Ама сигнала адвоката да го напише , че да не се обърне срещу вас.За мен в тия случаи има обсебване , но повечето прокурори не мислят така.Важното е все пак , да се образува предварителна проверка по ЗСВ , за да се установи , че колата я няма и да ви издадат служебна бележка от Полицията , с която да си прекратите регистрацията в КАТ и след това в Данъчното!”

Още веднъж благодаря на „REVOLUTION” за отзива и съвета. :D
Така. Стигаше ми съвета за нотариалната покна, да разровя тук-там и да по разсъждавам. Разбира се трудно би могло да се тълкува като "обсебване", но в крайна сметка не съм Юрист. ... Разсъжденията ми са следните:
Ако упълномощеният не е извъшил действие – променящо собствеността на МПС-то, т.е. продажба, дарение, бракувне, загуба на хазарт и т.н. То той все още го владее въз основа на пълномощното и тогава оттеглянето на пълномощното ще свърши перфектна работа. Но ако собствеността е променена чрез, някое от гореописните действия то, тогава е малко по-сложно. Сложността идва от това, че каквито и действия да е предприел упълномощеният те ще се считат за законосъобразни въз основа на пълномощното. Обаче при промяна на собственост на МПС си има законови изисквания за прехвърляне. Едното изискване е съгласно Чл.145 от ЗДП. и доколкото ми е известно (сега не ми се рови) и при данъчната норм. уредба има подобно такова.
В обобщение ще напиша как процедираме с в нашия случай /виж темата: „ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС”/ Отправяме покана с приблизително съдържание:
„Желая да оттегля пълномощното, което съм подписала на дата ала-бала , и с което Ви упълномощавам да; ала-бала. Като искам колата да ми бъде върната. А в случай, че същата е била обект на търговска сделка, или друг начин за промяна на собствеността, то е необходимо да се изпълнят задълженията съгласно Чл. 145 от ЗДП, с оглед, на което да получа съответните документи или заверени копия на същите. ...и други такива али-бали!!!” В противен случай ще бъда принуден/а/ да сезирам компетентните органи (Полиция, Прокуратура, Данъчни)"
Значи, в случай, че МПС-то е преотдадено (преупълномощено) или пък му е била променена собствеността подобна покана би трябвало да хване „дикиш” към поканения.
За сега и ние чакаме резултат.
От мен Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот martinchois » 20 Юни 2009, 22:55

Здравейте,моля да ми дадете съвет:Продадох си колата,тоест дадоха ми парите,но засега не съм я прехвърлял.Човека,на който я продадох иска генерално пълномощно,но незнам какви са последствията.Може ли да включва клауза,данъците да са на негово име,макар че не съм я регистрирал в данъчното.Въпросът е там дали може да има последствия за мен и какви са те.Благодаря предварително.
martinchois
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 21 Юни 2009, 14:40

Здравейте martinchois,
Виждам, че сте поставили въпроса в тема касаеща Вашия казус. От това би следвало да сте по прочели някой и дриг ред от темата!?
Все пак си мисля, че ако няма, някаква пречка е най-добре да си прехвърлите колата с договор за покупко продажба. Така всичко е най-чисто. Ако независимо от това решите да е чрез пълномощно, ще е добре да го изготви Юрист, за да се изготви така, че да е във Ваш интерес. До толкова, че да не се получи това, което се обсъждаше в темата до тук.
Не знам какво ще кажат Юристите тук, но си мисля, че би било добре да накарате купувача да Ви декларира писмено, че ще заплаща дължимото на държавата както и, че ще поеме отговорността за настъпили вреди и тем подобни докатао владее колата като упълномощен.
Надявам се съветът ми да Ви е от полза. Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот martinchois » 21 Юни 2009, 17:12

nikodim77 Благодаря за помоща.Няма как да направим договор покупко продажба,тъй като има задължения към банка.Мисълта ми беше дали нотариус може да направи документите в моя полза без да се притеснявам от нищо.
martinchois
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 21 Юни 2009, 22:21

Здравейте отново,
Преди около три години си купих един стар „Опел – Кадет”, лойто го прехвълихме с договор за покупко-продажба. Точно в този период и аз имах задължения към банки, но това не беше пречка. Всъщност при подписване на договора, никой не ме попита дали имам задължения към каквато и да е институция. И наистина задължението не би трябвало да бъде пречка. Все пак като отидете при Нотариус мисля, че и той би потвърдил думите ми и по този начин ще разсее страховете на купувачът Ви.
Иначе не мисля, че нотариуса ще откаже да оформи документите така, че да не са във Ваша вреда. Пак ще се повторя от предния си пост. Вероятно Вашият купувач не би имал против да Ви подпише една дакларация с някакъв приблизителен текст:
„Долуподписния/ата/ ............... декларирам, че ще плащам за своя сметка всички дължими суми (данъци, пътни такси, застрахователни такси и др.) докато владея МПС................ , за което владеене съм упълномощен от:..................... С пълномощно от ............г. Така също поемам отговорността за всички вреди, които биха възникнали по време на владеенето му. Задължавам се също при промяна на собствеността на МПС-то да уведомя за това компетентните органи в законовия срок, както и упълномощителя в срок от ....дни.”
Разбира се един Юрист би Ви предложил доста по издържан текст за подобен документ. Пък и по-голяма част от кнтекста би могла да влезне в самото пълномощно.
Моят съвет към Вас е, ден-два преди да си стиснете ръцете с купувача (документално защото разбрах, че финансово сте го сторили вече) да отидете при нотариуса, който сте си избрали или при адвокат и да се посъветвате конкретно по въпроса.
Ще се радвам ако с горното съм Ви от полза.
Чао!

пп. Няма от какво да се притиснявате, в крайна сметка Вие упълномощавате и последната дума по условията е ваша. Работата на нотариуса е да провери законосъобразността на акта по упълномощаване и да даде съвет на страните в случай на необходимост. Нотариусите са в пъти по-компетентни от мен а и Вас и можете да запазите спокойствие. СМЕЛО НАПРЕД :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот lenda » 22 Юни 2009, 15:54

Благодаря за съветите :)
Моля ви,насочете ме към адвокат може и на Л.С.
:)
lenda
Нов потребител

Мнениеот martinchois » 22 Юни 2009, 21:07

nikodim77:Благодаря отново.Ако има нещо на негово име банката го взима,вече е осъден.Когато се консултирам с нотариус и направим нужното,веднага ще пиша.Благодарско :)
martinchois
Нов потребител

Мнениеот stunin » 12 Окт 2010, 15:23

Добър ден, и тъй като и аз имам проблем отностно пълномощните искам да попитам следното. Купих си кола на която съм Преупълномощен да управлявлявам мпс-то, аз съм 2-ти собственик чрез пълномощното и последен.Бих искал да разбера при тези обстоятелства какво е най-адекватното решение и какви са последствията. Мерси предварително.
stunin
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Окт 2010, 14:58

Ами първото последствие е , че не сте собственик, ама хич даже.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nikoafg » 13 Окт 2010, 19:47

Здравейте,виждам че е на лице спор но маи отговор няма.Моите твърдения не са издържани кой знае колко ,тъй като не съм юрист но от практика бих казал няколко реда по темата.Като за начало ако пълномощното е имало декларации то те са за календарна година (следователно важат до 31 декември) въпреки ,че пълномощното е без срок то ако е имало реален договор за ПП то той е бил сключен до края на 1-рвата година от така наречената продажба ако ли не следователно ПРОДАЖБА НЯМА защото какви документи ще бъдат представени пред нотариуса ? Може да е преопълномощил 3-ят в първата година тогава нещата са по-сложни но има и други начини да се разбере дали е имало РЕАЛНА ПРОДАЖБА.А се чудя защо не се разходи питащия до КАТ и да попита за колата дали примерно има запор,и следователно на кого се води по талон.На гишето не би трябвало да има проблем кото каже че иска да я купува и за това се интересува или просто обясни за случката и се интересува дали колата е още на негово име?Но пак варянти много може да е имало договор а да не е сменена собственоста,то това си е задалжение на купувача.Има и още начини да се разбе
nikoafg
Младши потребител

Мнениеот stunin » 14 Окт 2010, 00:47

Чрез Препълномощно, колата се води на собственика а моята роля каква е, че просто съм опълномощен да управлявам автомобила и нямам никакви други функции тоест нямам никаква отговорност за този автомобил? Не разбирам цялата работа моля за по подробно обяснение.Мерси
stunin
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Окт 2010, 14:57

Не сте включили лини, затова пиша тук.
stunin написа:Здравей, беше коментирал едно мое питане относно пълномощните, искам да те питам в моята ситуация когато съм препълномощен да управлявам мпс-то и колата не се води на мое име , ако махна колата примерно в морга ще нося ли някакви последствия тъй като колата няма да се води спряна от движение и данъците ще продължават да текат за мен някакви наказания ще има ли?

За да се коментира,трябва да се види пълномощното. Във всеки случай, колата има собственик и това не сте Вие. Ще сте унищожили чужда вещ, което е престъпление.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rado1982 » 24 Сеп 2011, 19:10

Здравейте,имам проблем с продадена кола с генерално-пълномощно.Ако някой може да ми помогне какво би следвало да направя!!!Данъкът за година е 120 лева!!!!
Колата я продадох с пълномощно на един човек,той я препродава с пълномощно на друг човек.Същият го открих и си плати данъците и той имаше намерение да я продава и затова го изчаках да направим договора на новият собственик,но той я продава без пълномощно без аз да зная и дава двете пълномощни на новият купувач.
Потърсих последният собственик и го открих в Русе(аз съм от Шумен).Дойде да прехвърлим автомобила,но не беше вземал големият талон,плати си данъците и аз му взех малкият талон на колата,а големият остана при него в Русе!!!Звъннах му след извесно време,но беше си сменил номера.С човека който му продаде моята кола отидохме до Русе да го търсиме,но вземахме само телефона му!!!Звъннах му и се разбрахме да плати данъците и да прехвърлим автомобила и два месеца ме мотае.Накрая спря да ми вдига телефона.Имам му адреса,телефон и двете му имена!!!!!!КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ОТ ТУК НАТАТЪК!!!!!!!!!
rado1982
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Сеп 2011, 19:21

Щом му имате адреса и двете имена, отидете на място и го убедете да отидете веднага да прехвърлите колата пред нотариус чрез договор и зарежете вече тия пълномощни, само проблеми създават, иначе може скоро да си смени адреса и да не можете да го откриете повече.Измислете някакъв начин да му наложите волята си веднага, иначе може да продължите да го издирвате из цяла България още дълго време.
nk7702n
Старши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ