начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти лица?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имат ли право банките да продават кредитите ми на 3-ти лица?

Мнениеот toni_sf » 14 Окт 2010, 18:48

:D до-ykovachev Да това е добра идея, но пък след като продадоха банките в РБ, още никой не се е сетил как да се печели на гърба на самата банка :D а веднага се измисли начин , банката да плаща на посредник да им събира задълженията.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот chadel » 15 Окт 2010, 00:05

Понякога посредникът плаща на втори посредник да ходи по адресите да събира задълженията. Или да "убеждава" за предимствата на доброволното им погасяване :wink:
И проблемът е там, че посредникът/цесионерът/изпълнителят по инкасо договора действа на ръба на закона, а често и отвъд него. Напр. чрез връчване на книжа от лица без врат и широки почти толкова, колкото и високи, а понякога чрез устно отправени заплахи..
chadel
Потребител

Мнениеот gtni » 15 Окт 2010, 12:36

ЗАКОН ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ КРЕДИТ
В сила от 12.05.2010 г.
Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г., изм. ДВ. бр.58 от 30 Юли 2010г.
Глава осма.
ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВЗЕМАНИЯ ПО ДОГОВОР ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ
Чл. 26. (1) Кредиторът може да прехвърли вземането си по договор за потребителски кредит на трето лице само ако договорът за потребителски кредит предвижда такава възможност.
(2) Когато кредиторът прехвърли вземанията си по договора за потребителски кредит на трето лице, потребителят има право да направи спрямо това трето лице всички възражения, които има към първоначалния кредитор, включително възраженията за прихващане.
(3) Недействителна е всяка клауза от договора за потребителски кредит, която изключва или ограничава правото на потребителя по ал. 2.
(4) Кредиторът информира потребителя за прехвърляне на вземането по ал. 1, освен когато първоначалният кредитор по споразумение с новия кредитор продължава да администрира кредита по отношение на потребителя.
gtni
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Окт 2010, 13:06

Много готино това за потребителския кредит, обаче:
1. Кредитите, които се отпускат, далеч не са само потребителски;
2. Като знам какви злобни условия налагат банките по всякакви кредити, да не мислите, че има банка, дето няма да предвиди такава възможност за цесия в договорите си? ако не щете, ще ви отрежат;
3. Това, което урежда ал. 2, произтича от общите правила на цесията в ЗЗД. Този текст вероятно просто е добавен, за да обуздава банките да не се оливат, както често обичат да правят.
4. Ал. 4 е идиотска, защото при цесията нотификацията от цедента е условие длъжникът да плаща на цесионера; ако няма нотификация, плащането към цедента ще си е редовно, квото и да говорят цедент и цесионер. Е, да приемем, че текстът е в услуга на нещастния потребител.
П.П. Да ви изглежда, че имам особена симпатия към банките? Просто коментирам извън емоциите на хората, които често са прави относно мутроподобните прийоми.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 16 Окт 2010, 11:21

Според мен би трябвало да се измисли ,нов закон за банките дело,и особено за рекламите на банките по медиите, то промоции промоции и като излъжат клиент му взимат таксата и после сори ,не отговаряте на изискванията :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Окт 2010, 12:37

Ааа, Тони, аз съм за още по-рестриктивен закон - за всичкото реклами и особено чл. 1 трябва да гласи: телевизиите нямат право да дънят звука до дупка, когато излъчват реклами, а в останалото време да го намаляват до значително по-ниски нива :D
Която телевизия сгафи - с наказание: без звук един месец :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Окт 2010, 07:51

Е това е за друг закон,но пък направете едно сдружение и с подписка уведомете СЕМ, аз ще се подпиша веднага :D
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот gamen » 25 Окт 2010, 18:55

Много хубава тема и искрено се радвам,че попаднах на нея :D :D Банката,казва така; Мога да си вдигна лихвения процент когато си поискам,без да предупреждавам,при промяна на пазарните условия..... Без да упомене какви са ТЕ. :shock: ЗА 8 месеца,банката си увеличи лихвата с близо 12%,като в отговор на запитването ми ТЯ каза.. -Да,имаго в договора. :? ...две години преди СВЕТОВНАТА КРИЗАА... Този [ПЕНИйЗ*] ми увеличи вноската с почти 20лв. съответно и крайната дължима сума :evil: :evil: ...така БАНКАТА прибира повече от първоначално договорената сума :twisted: :twisted: ...ЗАЩО :!: :!: Защо длъжниците трябва да бъдат изрядни след като банката на свой ред, се прави на тарикат.Никъде не се упоменава,що е то.. промяна на пазарните условия.Световна финансова криза,девалвация на лева и тн. и тн..... Как длъжника да се защити от тази НЕКОРЕКТНОСТ на банките. Не честно те да могат а ние НЕ ...и после,дължиш ми пари и ще Те дам на някой да те пребие.... Верно ли :?: :?: :!: :?:
gamen
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Окт 2010, 08:10

до-gamen Е Вие пък сега навсякъде заради световната криза банките свалиха лихвите за да имат по добра събирателност,само в БГ винаги е обратното.И съм сигурен ,че с новият закон който още май се кове където трябва да има прозрачност уж между банката и клиента ,не е заложено ,че банката не трябва да пипа кредита до пълното му погасяване.И специално за ипотечен кредит след като сделката минава през нотариус ,защо когато банката реши да вдигне или свали лих. процент не се минава пак оттам за да се узакони новата сделка.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 27 Окт 2010, 14:24

до-gamen:
"Га яди кифтетата ни рива, нали?"
Кой те накара да подписваш такъв договор за кредит?
Аз за това не вземам кредити от банки - щото не приемат моите условия => няма съвпадение на волите => няма сделка ;)
При теб нещата са различни - имате договорка, че банката ще може да си прави каквото си иска с лихвения процент - е тогава защо да не го прави?
Абе научете се да четете какво подписвате. Научете се, че ако не разбирате какво подписвате, или не подписвате, или питате някой, на който имате доверие да ви обясни и тогава решавате. Научете се, че ако преценката ви да сключите някоя сделка е неправилна, после ще си носите последствията ...

Няма некоректност в случая - това си подписал, това ще изпълняваш ... Сам си се съгласил, че банката може да извършва едностранни промени в договора :idea:
... партизани такива ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Pause » 27 Окт 2010, 15:35

Еми така е ,понеже още хората бъркат справедливост и текст от закон било договора за кредит.Закона и договора не носи социална справедливост,докато закона е отделен текст ,а текста на договора са това което си се задължил.А справедливостта е съвсем далечна . :lol: :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 27 Окт 2010, 16:06

Pause написа:Еми така е, понеже още хората бъркат справедливост ...

Много точно казано!
Бъркат много понятия - свикнали са, че държавата ще ги пази вечно от собствената им глупост ... Времената се промениха /още преди 20г./ в някои отношения: разберете, че вече не работим заедно за общото благо!!! Всеки работи за себе си и не го интересува дали за постигане на собственото си благо ще трябва да "отнеме" от благата на другите /стига да е законно разбира се ;) /, което в крайна сметка дава в пъти по-висок резултат за постигане на общото благо, но тук принципът е, че по-силните оцеляват за сметка на по-слабите, което също способства за по-висок резултат на общото благо ... /но стана много сложно - едва ли "кредитополучателите" ще го разберат ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 28 Окт 2010, 10:07

Да ви кажа, колеги, като гледам какво се прави "щото в ЕС е така", напротив - държавата така си възпитава гражданите, защото маса забрани или изисквания по съществото си са опазване от глупостта на гражданите, при това в повечето случаи - безсмислено опазване, което граничи с отношение като към 2-годишни, които още пикаят в памперси.
Примерче - тия дни гледам новини, една женица влязла в трафопост и загинала там. Веднага питат: ама защо трафопостът не е бил заключен? Бе това едно на ръка, но табелките "не чепкай - ке пукнеш"; ами сигурно много хора не знаят, че на горещ котлон ще си изгориш ръката и т.н. - защо женицата е влязла там? Да си свари чай ли?
Докато е такова отношението на държавата чрез въвежданите от нея изисквания, ще има и въпроси, поставяни по начина, както го прави гамен-а. Не разбирайте това изказване като несъгласие с вашите схващания, просто според мен си има причини да е така.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 13:53

inspectora написа:до-gamen:
"Га яди кифтетата ни рива, нали?"
Кой те накара да подписваш такъв договор за кредит?
Аз за това не вземам кредити от банки - щото не приемат моите условия => няма съвпадение на волите => няма сделка ;)
При теб нещата са различни - имате договорка, че банката ще може да си прави каквото си иска с лихвения процент - е тогава защо да не го прави?
Абе научете се да четете какво подписвате. Научете се, че ако не разбирате какво подписвате, или не подписвате, или питате някой, на който имате доверие да ви обясни и тогава решавате. Научете се, че ако преценката ви да сключите някоя сделка е неправилна, после ще си носите последствията ...

Няма некоректност в случая - това си подписал, това ще изпълняваш ... Сам си се съгласил, че банката може да извършва едностранни промени в договора :idea:
... партизани такива ...

Да прав сте донякъде , не всеки може да извади 50 000- 60 000 евро за да купи нещо ,да не говоря за по големи суми и затова отива в банка да иска кредит. И бихте ли обяснили дали банката е длъжна да се съобрази с Вас или Вие да се съобразите с нея.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 29 Окт 2010, 12:34

toni_sf написа:Да прав сте донякъде , не всеки може да извади 50 000- 60 000 евро за да купи нещо ,да не говоря за по големи суми и затова отива в банка да иска кредит.

Абе мой, ти какъв си не мога те разбера ...
Ами като не можеш да си купиш нещо за Хикс-хиляди евра, няма си го купуваш бе - и аз искам самолет, ама няма достатъчно пари и не си купувам. Като нямаш реална оценка на възможностите си /включително и финансови/, тогава къде си тръгнал? Като не можеш да плащаш х-стотин евра месечно за кредита за къщата, ами живей на квартира бе бай Ганьо /месечният наем е по-малко от 1/2 от вноската по кредита/ ...
Като искаш кредит, ще се съобразяваш с условията на тоя, който ти го дава, а ако не ти харесват тези условия - ами не вземаш кредита бе тъпоъгълник ... А на въпроса от къде пари тогава - ами бачкай, учи, копай нивата и т.н. - не можете да ме убедите, че човек, който не го мързи да работи и може да работи, не може да изкарва достатъчно пари ... а това колко пари ще изкарва, си зависи от неговите възможности ... Ако си тъп и мързелив и не можеш да се прехранваш - ами мри тогава, не ми трябваш около мен /нищо, че сега не е така - нали има помощи за такива/.

toni_sf написа:И бихте ли обяснили дали банката е длъжна да се съобрази с Вас или Вие да се съобразите с нея.

С банката сключвам договор. Договорът е съглашение между страните - нито аз съм длъжен да приемам условията на банката, нито тя да приема моите. Като не можем да стигнем до консенсус - нямаме сделка ...

Вярно скапаните комунисти са си отгледали овче стадо, та да могат да си го водят на паша ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот coolboy » 29 Окт 2010, 14:29

Здравейте. Благодаря на всички за страхотните коментари - определено се получи полезна тема. Но ето и някои детайли:
1. Има съд за човешките права в ХАГА
- никой няма право да ти орнова престижа публично
т.е. лепят ти лепенка на вратата, че дължиш пари - веднага дело за нарушени човешки права
- същото дело и за заплахи
2. Обаждат ти се и ти правят намеци и заплахи
- веднага в полицията, детайлно описание на разговора и телефон, съдебно дело
3. Ако хора идват лично до Вашата врата от трета фирма, веднага се обаждате в полицията, че Ви заплашват, след което завеждате дело срещу третата фирма, завеждате дело и срещу банката, че Ви е предоставила личния адрес на хора, които могат да създадат опасност за Вас и не знаете в кой момент ще Ви пребият или ще Ви направят нещо, докато уж спокойна се прибирате в дома си.
ПОМНЕТЕ - НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ВИ ЗАПЛАШВА, ОБИЖДА, МАЛТРЕТИРА, ТОРМОЗИ, ДА ВИ ОТНЕМА СИГУРНОСТТА В СОБСТВЕНИЯ ВИ ДОМ И Т.Н.

Има европейски закони за личните данни и човешките права - СЪДЕТЕ БАНКИТЕ - ако в България не стане нищо, прехвърлете делата в ХАГА !

Действайте! Има си начини за събирания на задълженията и те са чрез съд, а не чрез заплахи и мутренски номера, които в Европа не се толерират. Имайте самочувствие на европейски граждане и си търсете прават - имате много такива! Успех!
coolboy
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 29 Окт 2010, 16:57

coolboy написа:....

Поредният ... леяр ...
Съдът за човешки права ... в ХАГА ... не знам да има такъв :? ...
Оронване на престижа ... абе да кажем, че има такова основание да осъдиш някой ... ама не ми се вярва някой съд да постанови осъдително решение за гдето някой ти е турил лепенка на вратата, съдържаща само вярни твърдения, които са факт ;) /може би някой при китайски съдия би имало успех ... но при европейски - едва ли ;) /
"Третата фирма", личните данни, адреси и т.н. - освен закон за защита на данните, имаме и някои други закони ... то правото да не е баничка ;) /ако било толкова просто, нямаше да се изучава по разните му там университети, а в 1-4 клас ;) /

За заплахите, и тормоза - от правна гледна точка сте улучили - тъй е: не са позволени и са подсъдими ... Ама иначе аз и на бой съм съгласен - заплахи и тормоз не винаги действат ... бой, бой, докато изпълни ;) ... като му е малко акъла да взема пари, които не може да върне ... ще му е як гърба на бой и *бане ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот coolboy » 29 Окт 2010, 23:34

inspectora написа:
coolboy написа:....

Поредният ... леяр ...
Съдът за човешки права ... в ХАГА ... не знам да има такъв :? ...
Оронване на престижа ... абе да кажем, че има такова основание да осъдиш някой ... ама не ми се вярва някой съд да постанови осъдително решение за гдето някой ти е турил лепенка на вратата, съдържаща само вярни твърдения, които са факт ;) /може би някой при китайски съдия би имало успех ... но при европейски - едва ли ;) /
"Третата фирма", личните данни, адреси и т.н. - освен закон за защита на данните, имаме и някои други закони ... то правото да не е баничка ;) /ако било толкова просто, нямаше да се изучава по разните му там университети, а в 1-4 клас ;) /

За заплахите, и тормоза - от правна гледна точка сте улучили - тъй е: не са позволени и са подсъдими ... Ама иначе аз и на бой съм съгласен - заплахи и тормоз не винаги действат ... бой, бой, докато изпълни ;) ... като му е малко акъла да взема пари, които не може да върне ... ще му е як гърба на бой и *бане ;)

Прав си, в Страсбург е този съд. Уви обаче - осъдени има по всички параграфи и системата защитава човек изключително много, въпреки всички неща от правото, за които каза. А относно плащането - дали на някой играч му дреме от дребните рибки, заемащи длъжността събиране на вземанията? И нали се сещаш, че именно най-богатите са тези, които не плащат ... и за това и са най-богати, така че едва ли ще се стига до бой и едва ли тези, които не плащат са бедни и изпаднали в тежка криза ... :)
coolboy
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Окт 2010, 10:42

:D В кръга на шегата винаги си има начини да се оправиш с една банка макар да си и задлъжнял .И затова попитах в един пост кога ще се гласува закон да може и частно лице да обяви фалит а не само ЮЛ.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот yanislava » 02 Фев 2011, 16:53

искам да попитам възможно ли да търсят роднни(майка,баща)и да ги карат те да плащат или да им изземват имущество(за потребитеслки кредит) когато не си връщаш заема?А и нямам никакво имущество или поръчители?В момента съм в майчински,а съдя изпълнителя ме заплаши че ми ги спре,възможно ли е?
Благодаря за отговора
yanislava
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ