- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За авторското право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
За авторското право
ISKAM SAMO O6TE VEDNAJ DA SE VARNA NA AVTORSKOTO PRAVO,ZA6TOTOT NE MOJAH DA RAZBERA NQKOI OTGOVORI.NE E YASNO SLED SMARTTA NA AVTORA TVORENIETO MU NE E LI DOSTOYANIE...SPORED TEB IZLIZA , CHE TO E ZASEKRETENO I NIKOY NE E CHUVAL ZA NEGO DOKATO NE MINAT 50 GODINI .....AVTORSKOTO PRAVO NE E SLAGANE NA NADPIS "SEKRETNO" VARHU DADENO TVORENIE, A E NACHIN DA STANE YASNO KOY E SAZDATELYAT MU BEZ DA SE NAKARNYAVAT NEGOVITE INTERESI....
- Доротея
RE: За авторското право
По каква дисциплина ти е домашното? Защото изводите, които правиш относно авторското право... Не се заяждам /нищо че ми се носи слава/, обясни подробно какво точно не ти е ясно:))))
- znajko
RE: RE: За авторското право
Ами домашното е в областта на "собственост".А точния въпрос е "Защо авторското право е ограничено само до 50 години след смъртта на автора?"Но не мога да разбера след смъртта на автора,творението му не е ли достояние?А сащо и въпросите по-горе.
- Доротея
RE: RE: RE: За авторското право
Здравейте, колежке! Все още не ми е ясно каква точно е областта "собственост" - говорим за вещното право на собственост или за интелектуална собственост?
А що се отнася до авторското право, ще споделя няколко неща с Вас. Не се считам за специалист в материята, но ги приемете за сведение. Дано Ви бъдат полезни. Когато имаме право на собственост върху вещ, то може да съществува, докато съществува и самата вещ, независимо кой е неговият титуляр. При обект на авторското право имаме нещо неовеществено, дори, когато информацията е закрепена върху някакъв материален носител. Този невеществен обект е пряко свързан именно със създателя си - автора. Логиката на ограничаването според мен се крие и в това, че авторското право се наследява, но не безкрайно, т.е. не може да става дума за упражняване на правомощия от страна на наследници на наследниците на автора. Представяте ли си каква ситуация би възникнала, ако лице, твърдящо, че е роднина от 64-а степен по съребрена линия на Шекспир, би упражнявало авторските му правомощия? Освен това не бива да се забравя, че част от правомощията са безсрочни и следва да се спазват от всички (чл. 34 ЗАПСП). Така че неограничената закрила в определен момент не би била нито справедлива, нито би било възможно тя да се адресира достатъчно точно към определени носители на правото през неопределено число поколения след съответния автор.
- Ковачев
RE: RE: RE: За авторското право
Не знам за какво "достояние" говориш, но мисля, че ако се понапънеш да прочетеш какво е авторско право ще ти се подредят нещата в главата.
- znajko
RE: За авторското право
Правото на собственост върху материалният носител на произведението като вещ е различно от авторското право върху самото произведение. Авторските права са от категорията на личните права. Те са два вида - имуществени и неимуществени. В добавка - срокът за защита на правата на автора след смъртта му е 70, а не 50 г.(виж.чл.27 ал.1 от ЗАПСП има изм. ВД бр.28/2000 г.). Относно видовете имуществени и неимуществени права вижте съответно чл.15 - 17 и чл.18 - 22 от ЗАПСП.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: За авторското право
Допуснах грешка / ВД да се чете ДВ(държавен вестник)
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: RE: За авторското право
Благодаря Ви Ковачев!Точно този отговор ми трябваше-да разбера защо изобщо има някякво ограничение на авторското право в години?! :)
- Доротея
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|