начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

СПЕШНО! ПОМОЩ ЗА ПРЕДСТОЯЩ ИЗПИТ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СПЕШНО! ПОМОЩ ЗА ПРЕДСТОЯЩ ИЗПИТ!

Мнениеот tedinkaaa » 29 Дек 2010, 12:25

Здравейте! Аз съм една отчаяна студентка,която търси помощ в решаването на тестове по търговско право,тъй като в момента се готвя за два изпита едновременно и ми е голяма мъка да се ровя хем в търговския закон,хем в сайта на БНБ. :cry:
Ако някой от вас изяви желание да помогне ще съм му безкрайно благодарна!
Значи...на повечето въпроси намерих отговорите,но на някои от тях ( тези,които ще изпиша по-долу) изпитвам затруднение или се двуомя при избора на отговор,тъж като на повечето въпроси са възможни повече от един отговор и това е адски объркващо,тъй като в ТЗ не мога да ги намеря някои от нещата. :| :!:

1. Български клон и клон на чуждестранно лице се различават по:
а) съставянето на баланса
б) начина на управление
в) правото,което се прилага
г) последиците от заличаването на принципала
д) фирмата

2. Правото на фирма е :
а)безсрочно
б)абсолютно
в)лично
г)свързано с регистрацията на търговеца
д)може да се запазва

3.Търговската регистрация е :
а)задължителна съдебна регистрация
б)задължителна административна регистрация
в)не е задължителна
г)няма нормативна уредба
д)води се от самите търговци

4.Търговският агент е лице,което:
а)управлява търговско предприятие
б)посредничи за сключване на сделки
в)управлява клона на търговеца
г)може да действа от чуждо име и за чужда сметка
д)може да действа като посредник

5.Учредители на търговско дружество могат да бъдат:
а) само физически лица
б) само юридически лица
в)др. търговски дружества
г) обединения на търговци
д) европейско дружество

6.Дружествата на личността и дружествата на капитала се различават по :
а)изискването за задължителен размер на първоначалния капитал
б)органите за управление
в)учредителните актове
г)вида на вноските
д)начина на прекратяване чрез обявяването им в търговска несъстоятелност

7.Предимствата на кооперациите пред търговските дружества се изразяват в следното:
а)опростено управление
б)по-малки задължителни изисквания при учредяването
в)възможност на кооператорите да направят вноски в бъдещ труд или услуги
г)възможност за извършване на застрахователна дейност
д)начинът на прекратяване

8.Консорциумът :
а)може да образува дъщерни дружества
б)е обединение на 2 или повече лица за извършване на търговски сделки
в)е отделен вид търговско дружество
г)може да бъде гражданско дружество
д)притежава над 25% от капитала на други дружества

9.Събирателното и акционерното дружество се различават по:
а)задължителната регистрация
б)органите на управление
в)задължителния минимален размер на първоначално вписания капитал
г)отговорността на съдружниците/ акционерите
д) проузводството по несъстоятелност

10.Акционерното дружество и дружеството с ограничена отговорност се различават по:
а) начина на разпределение на капитала
б) вида и съдържанието на учредителния акт
в)вида и компетентността на органите за управление
г) възможността за извършване на определени дейности само от единия вид дружество
д) предпоставките за обявяване в несъстоятелност

11.Акционерното дружество и командитното дружество с акции се различават по:
а)задулжителната минимална стойност на първоначалния капитал
б)системите на управлвние
в)учредителния акт
г)отговорността на съдружниците/ акционерите
д)предпоставките за обявяването им в несъстоятелност

12.Командитното дружество и дружеството с ограничена отговорност се различават по :
а)отговорността на дружеството спрямо кредиторите му
б)системите за тяхното образуване
в)нормативно определения минимален р-р на капитала
г)органите на управление
д)учредителния акт

13.Акциите и облигациите се различават по :
а)инкорпорираните в тях права
б)видът им на ценни книги
в)дружествата,кото имат възможност да ги издават
г)начинът им на прехвърляне
д)предназначението им
tedinkaaa
Нов потребител

Re: СПЕШНО! ПОМОЩ ЗА ПРЕДСТОЯЩ ИЗПИТ!

Мнениеот boiko_62 » 29 Дек 2010, 13:18

всички отговори се намират наистина в ТЗ, но вие търсите някой друг да се рови вместо вас в закона
boiko_62
Потребител

Мнениеот tedinkaaa » 29 Дек 2010, 16:03

Моля? Ето такива като вас boiko ли сте,какъвто и да сте там, наистина ме вбесяват! Изрично съм написала който има желание от добро сърце да ми помогне.Искала съм била някой да го свърши вместо мен..ха-ха тогава щях да дам всичките 50 въпроса,а не само тези които наистина не съм успяла да намеря. 8) Ама както и да е ! :wink: Всичко хубаво !
tedinkaaa
Нов потребител

Мнениеот donna » 29 Дек 2010, 16:08

И защо се вбесяваш , като студентка сама си четях и сама си решавах казусите!
Кое те вбесява ,че не се намират балами да ти свършат работата ,а ти да вееш след това гордо байрака колко МНОГО ЗНАЕШ!
Въпросите са супер простички -сядаш и четеш ТЗ и ЗППЦК :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот tedinkaaa » 29 Дек 2010, 16:51

No comment! :D Егати хората ! Щяла съм да се перча колко много знам,бля-бля...аз се готвя за изпит,не за нещо,с което ще блесна със знания пред някой си! И аз много пъти сем помагала на някой и не съм се оплаквала не ми е натежало кой знае колко. Не съм ви искала мнението,donna! :wink: Написала съм КОЙТО има желание да ми помогне,а не някакви си хорица тук да ми сипят упреци! Молбата ми беше предназначена към някой ,който може да помогне,следователно щом вие не можете да ми помогнете няма нужда от излишни коментари! И още нещо като въпросите са ви толкова леснички - ами поле за изява бол..."Минута е много", "Стани богат". :wink: :P
tedinkaaa
Нов потребител

Мнениеот donna » 29 Дек 2010, 16:56

С удоволстие ,но нито при миткувците , нито при кандидат богаташите ,няма правна тематика , сега с колежка замисляме нещо ,но дали ще се осъществи ,ще видим ...а вие си прочетете по елементарните въпроси посочените от нас закони .
donna
Старши потребител

Мнениеот law_master » 29 Дек 2010, 17:47

tedinkaaaa само един въпрос - право ли учиш. Щото ако си юрист, тва не би следвало да е трудност. Ако не си е по разбираемо. В зависимост от отговора ти, ще преценя дали да пратя някой жокер ;)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот tedinkaaa » 29 Дек 2010, 18:29

Не,не съм студентка по право - уча в Икономически университет. Просто в програмата за семестъра ни е заложена дисциплината "Основи на правото" като имаме лекции само по Търговско право съответно нямаме заложени часове за упражнения по Търговско право. За сметка на това пък имаме упражнение по Гражданско право,но нямаме лекции по гражданско право,което ще рече,че сами трябва да се готвим. За информация просто през семестъра съм си се готвила по гражданско ,изкарах си тестовете с много добър и се освободих от решаването на въпросите по гражданско право за изпита. Сега чета по търговско право само и исках малко помощ за въпросите,за които се колебая..Но виждам,че тук няма да получа такава така че вече няма значение!
tedinkaaa
Нов потребител

Мнениеот donna » 29 Дек 2010, 18:51

tedinkaaa написа:Не,не съм студентка по право - уча в Икономически университет. Просто в програмата за семестъра ни е заложена дисциплината "Основи на правото" като имаме лекции само по Търговско право съответно нямаме заложени часове за упражнения по Търговско право. За сметка на това пък имаме упражнение по Гражданско право,но нямаме лекции по гражданско право,което ще рече,че сами трябва да се готвим. За информация просто през семестъра съм си се готвила по гражданско ,изкарах си тестовете с много добър и се освободих от решаването на въпросите по гражданско право за изпита. Сега чета по търговско право само и исках малко помощ за въпросите,за които се колебая..Но виждам,че тук няма да получа такава така че вече няма значение!

:D И не смеете да напишете ,че става дума за Стопанската Академия в гр.Свищов :D :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот tedinkaaa » 29 Дек 2010, 19:06

:D :D :D :D Не смея? хаххх Просто не смятам,че е нужно да занимавам хората. Въпросът беше зададен :студентка по право ли сте ,а не в кой университет учите. :wink:
tedinkaaa
Нов потребител

Мнениеот law_master » 29 Дек 2010, 20:32

Въпрос 1: Най логично да е приложимото право отг. в)
Въпрос 2: Принципно фирмата е неим., лично, абсолютно право на търговеца. Според мен отговорите са два като най-характерни: б) и в)
Въпрос 3: б) за справка ЗТР
Въпрос 4: Търговският агент е вид търговски предтавител -> г)
Въпрос 5: Според мен няма изброен верен отговор. Правилното е ФЛ и ЮЛ.
Въпрос 6: а) макар че основната разлика е отговорността на членовете на ТД, но нейсе...
Въпрос 7: г) макар че пак не е много точно написано.
Въпрос 8:
Чл. 275. Консорциумът е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност.

Приложими разпоредби

Чл. 276. За консорциума се прилагат съответно правилата за гражданското дружество или за дружеството, във формата на което е организиран консорциумът.

Най-вероятно отг б), но може да е и г)
Въпрос 9: г) 100%
Въпрос 10: г) Банка и Застрах. дружество може да е само АД, при това дори има спец. минимум на нач. капитал.
Въпрос 11: г) комплементера отговаря неограничено
Въпрос 12: в) при КД няма изискване за мин. капитал
Въпрос 13: д) облигациите са вид заем и инкорпорират право на вземане, докато акциите вкл. както им. така и неим. права.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот tedinkaaa » 30 Дек 2010, 13:20

law_master написа:Въпрос 1: Най логично да е приложимото право отг. в)
Въпрос 2: Принципно фирмата е неим., лично, абсолютно право на търговеца. Според мен отговорите са два като най-характерни: б) и в)
Въпрос 3: б) за справка ЗТР
Въпрос 4: Търговският агент е вид търговски предтавител -> г)
Въпрос 5: Според мен няма изброен верен отговор. Правилното е ФЛ и ЮЛ.
Въпрос 6: а) макар че основната разлика е отговорността на членовете на ТД, но нейсе...
Въпрос 7: г) макар че пак не е много точно написано.
Въпрос 8:
Чл. 275. Консорциумът е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност.

Приложими разпоредби

Чл. 276. За консорциума се прилагат съответно правилата за гражданското дружество или за дружеството, във формата на което е организиран консорциумът.

Най-вероятно отг б), но може да е и г)
Въпрос 9: г) 100%
Въпрос 10: г) Банка и Застрах. дружество може да е само АД, при това дори има спец. минимум на нач. капитал.
Въпрос 11: г) комплементера отговаря неограничено
Въпрос 12: в) при КД няма изискване за мин. капитал
Въпрос 13: д) облигациите са вид заем и инкорпорират право на вземане, докато акциите вкл. както им. така и неим. права.

law_master, страшно много ти благодаря за помощта. Наистина съм ти признателна. Пожелавам ти весело посрещане на Новата година и всичко най- хубаво!
tedinkaaa
Нов потребител

Мнениеот melody » 15 Яну 2011, 16:26

здравей, понеже и аз съм студентка в Свищов и ми стана интересно този примерен тест от къде го имаш? Защото на нас нищо не ни беше казано и разяснено за този изпит. Благодаря предварително :)
melody
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ