начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Разлики между търговски и облигационни сделки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разлики между търговски и облигационни сделки

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 17:25

Здравейте, блъскам си главицата, пишейки общите положения на търговските и облигационните сделки. Необходимо е да направя и сравнение межу двата вида сделки. Уви единственото, за което се сещам на този етап е, че облигационното право е дял на гражданското право следователно облигационните сделки са гражданскоправни сделки. Съобразно субектите на гражданското правоотношение може да се определи и вида на сделките (това е един от критериите). И съответно страни по правотоношението в търговските сделки могат да бъдат търговци. До тук съм със сравненията. Моля ви, сигурно е много елементарно и смешно и си заслужавам една "райна-майна" за глупавия въпрос, нооо имам нужда от рамо. Ако ви се откъсне от сърцето и някое положително изреченийце пишете :wink:

Със смирение, съзнавайки незнанието си....
Ади
Последна промяна andrea на 08 Фев 2011, 17:46, променена общо 1 път
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Re: Разлики между търговски и облигационни сделки

Мнениеот inspectora » 08 Фев 2011, 17:31

andrea написа:... единственото, за което се сещам на този етап е ...

... за съжаление не всичко от него вярно /а което все пак е вярно - не съвсем точно вярно/ :(
От мен толкова се откъсва ...
Колегите ако искат ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 17:37

Благодаря инспекторе :) Обещала съм да помогна на другарче и въпреки, че не съм учила още търговско право се "хвърлям" с главата напред, все ще ми просветне нещо. :oops:
Последна промяна andrea на 08 Фев 2011, 17:39, променена общо 1 път
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Фев 2011, 17:37

Не е вярно , че страни по търговската сделка могат да са само и единствено търговци.Отваряте си който и да е учебник по ТП в частта за сделките и си четете разликите.Ако държите сама да си откриете разликите си отваряте търговския закон-част трета и четете-що е то търговска сделка.Видове търговски сделки. Особени правила за търговските сделки и сравнявате.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 17:40

Благодаря, а това исках. Да ме насочите какво да чета, отговорите ще открия и самичка :oops: :oops: :oops:

Мерси revolution :D
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 17:49

Така

Спецификата на търговската сделка може да бъде изведена на основата на два критерия. Първият е икономически. Съобразно този критерий търговски са сделките, които:
- обслужват непосредствено процеса на обращение на стоките - т.е. търговията в стопанския смисъл на понятието;
- са свързани с този процес - т. нар. търговски сделки „по приращение".
В крайна сметка, според икономическия критерий, търговски са сделките, които обслужват кръгооборота на стоки и капитали.
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Фев 2011, 17:51

andrea написа:Така

Спецификата на търговската сделка може да бъде изведена на основата на два критерия. Първият е икономически. Съобразно този критерий търговски са сделките, които:
- обслужват непосредствено процеса на обращение на стоките - т.е. търговията в стопанския смисъл на понятието;
В крайна сметка, според икономическия критерий, търговски са сделките, които обслужват кръгооборота на стоки и капитали.

Ъъъъ, това от къде го?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 17:54

От книжка за търговските сделки, бързо и добро приятелче прехвърли да се ограмотявам :oops: :oops: :oops:
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Фев 2011, 17:56

andrea написа:От книжка за търговските сделки, бързо и добро приятелче прехвърли да се ограмотявам :oops: :oops: :oops:

Щото ми заприлича на нещо познато ...
Ама ще да е уводно нещо, щото е доста ала-бала /общи приказки ;) / ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Фев 2011, 17:56

inspectora написа:

Ъъъъ, това от къде го?

Герджиков -Търговски сделки-трето преработено и допълнено издание.Имаме книгата , няма нужда да ни я преписваш andrea.
Наблегни на юридическите критерии. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот andrea » 08 Фев 2011, 18:00

REVOLUTION написа:
inspectora написа:

Ъъъъ, това от къде го?

Герджиков -Търговски сделки-трето преработено и допълнено издание.Имаме книгата , няма нужда да ни я преписваш andrea.
Наблегни на юридическите критерии. :D

:P :D

Мисля си да е най-целесъобразно да си прочета книгата, вече имам над какво да мисля и ако/когато достигна до някакво заключение да го споделя :oops: :roll:
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот andrea » 10 Фев 2011, 11:32

Благодаря на всички колеги, които отделиха от времето си и ми помогнаха да се справя със задачата :oops:

Бъдете здрави и много успешни :D :D :D

Специален поздрав за вас, с най-топли чувства :arrow:

:wink:
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот droit » 28 Фев 2011, 18:43

Ето Ви един казус за упражнение. Който отговори правилно, значи доста е чел и е готов за облигации и търговско.
По същество: Търговско дружество сключва договор с мобилен оператор, водейки се от рекламата, че оператора има покритие в цялата страна. На практика се оказва, че в населеното място- седалище на търговското дружество, няма покритие. Управителите на дружеството не могат да провеждат от там нито частните си разговори, нито онези свързани с дейността на тяхното дружество. Дълго време те водят кореспонденция с оператора, на когото се оплакват от обстоятелствата. Операторът обещава да реши проблема, но не го прави и накрая сам писмено заявява на управителя на дружеството, че ако желае може да прекрати договора, без последствия за него, нещо което се случва наскоро след това- договорът е прекратен.

Очевидно мобилният оператор не е изпълнил договора, а контраХенДа му търпи вреди. От имуществен и неимуществен характер.

Пита се:

1. На какво основание ще се претендира обезщетението за НЕИМУЩЕСТВЕНИ
ВРЕДИ ?
2. Срещу кого следва да се предяви иска за неимуществени вреди ?

3. Кой трябва да го предяви ?

4. От друга страна, кой трябва да предяви иска за ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ, като се има предвид, че част от проведените разговори са лични, макар и всички водени от други населени места- поради споменотата невъзможност да се осъществяват по местоседалището на дружеството ?
droit
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Мар 2011, 01:56

Много ги обичам тия казуси с неимуществените вреди, претърпени от ТД :D Вървят ли още някъде?
Имам спомени, че беше хубава книжката на Герджиков... докато не услужих с нея временно на една стажантка и... абе, няма ненаказано добро. После така и не намерих от къде да си я купя пак /не че съм била настоятелна в търсенето, не ми е била необходима, ама така някак си не ми стана приятно :wink: / Факт е, че по едно време беше изчерпана.
Андрея, ще намериш доста отговори на въпросите си в нея. Още в първите няколко страници, а и извън въпроса - пак ще бъде полезно четиво.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот andrea » 24 Мар 2011, 15:10

Хм, чак сега ги прочитам постовете :) Мерси за казусчето ще помисля :wink:
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот datajumanji » 24 Мар 2011, 20:22

Верно ли не знаете какво е търговска сделка?
datajumanji
Потребител

Мнениеот andrea » 25 Мар 2011, 18:00

datajumanji написа:Верно ли не знаете какво е търговска сделка?

Ако търсите провокация не ми се занимава...помислете си в кой курс се учи търговско право, :!: защото съм втори :wink: Вярно е, че отвреме навреме обичам да самарянствам и се хвърлям в дълбоките води 'щото ми е интересно и ми се губи време. НО това не значи, че знам всичко :lol: :lol: :lol:
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот datajumanji » 25 Мар 2011, 20:11

Не мога да повярвам?!?!?!
Последна промяна datajumanji на 26 Мар 2011, 10:05, променена общо 1 път
datajumanji
Потребител

Мнениеот lexy21 » 25 Мар 2011, 20:36

datajumanji написа:Пише го в ТЗ!!!
Сделка по която, поне една от страните е търговец е търговска сделка!!!
Не мога да повярвам?!?!?!

Ами и аз не мога да повярвам.... нито на демонстрираното отношение, нито на изчерпателния отговор - явно в това се заключват разликите според Вас, защото това беше въпросът, ако сте го прочели. Както и да е, не знам какво се опитвате да покажете - че е позорно момиче във втори курс, което дори не е приключило обучението си по облигационно право, да не знае какви са разликите между търговска и облигационна сделка или, че е неспособно да улови сигналите от космоса, които трябва да й разяснят въпроса на този етап. Пресиленото Ви възмущение, с колкото и препинателни знаци да бъде предадено, си остава смешно и жалко.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот datajumanji » 25 Мар 2011, 21:07

:D
Последна промяна datajumanji на 26 Мар 2011, 10:05, променена общо 1 път
datajumanji
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ