начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Прекратяване на договор с Мтел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на договор с Мтел

Мнениеот annecy » 09 Фев 2011, 10:13

Здравейте,

Имам нужда от спешна помощ по въпрос свързан с прекратяване на договор към мобилен оператор.
Фирмата, която представлявам е абонат на Мтел от 10 години. В един прекрасен момент от както Мтел си смени платформата сметките ми скочиха от досегашните 300-400 лв. на 700-800 и дори 900 лв. за последните 3 месеца. За въпросните фактури пуснах жалба в Мтел на 20.12.2010 за прерзглеждане на сметките, но все още нямам отговор /което прави месец и половина до днес/. Не смятам да заплащам нереални суми, или поне докато Мтел не се произнесе по случая. Договорът ми с тях изтича на 07.04.2011, желая да го прекратя, което означава, че до края на този месец трябва да пусна предизвестие за прекратяването му.
Може ли операторът да ме задължи да платя всичките суми по фактури, макар че ги обжалвам за да прекратя договора?
И по-добре ли е да си наема адвокат, защото ако аз не предприема действия срещу тях, в последствие те ще предприемат срещу мен?

Моля да ме извините ако такава тема вече съществува.

Благодаря предварително!
annecy
Нов потребител

Re: Прекратяване на договор с Мтел

Мнениеот nk7702n » 09 Фев 2011, 10:26

Всички тези суми по фактури трябва да се преразгледат и да се види доколко са реални, има много такива случаи на нарушения от страна на мобилните оператори. Друг е въпросът, че всичко това подлежи на доказване. Моето мнение е, че трябва да си пуснете предизвестието, за да тече срокът му и относно осорването на фактурите - при колега адвокат, с договора, с всички писмени доказателства, с които разполагате!
И задължително проверете след изтичане на срока на предизвестието дали наистина Ви е прекратен договорът, имала съм случаи, в които и след уговорки и писмено предизвестие реално продължават да си начисляват сума по уж прекратения договор! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sarcasticgrin » 09 Фев 2011, 12:23

Всъщност не е толкова труден самият процес, за да ангажирате адвокат, поне за момента. От написаното не става ясно дали желаете да прекратите договора като закриете съответните номера или ще ги пренесете в друга мрежа.
За първия вариант задължително отправете писмено предизвестие най-късно до 07.03.2011г., с което уведомявате, че желаете да прекратите договора. Когато го подавате си вземете входящ номер. Ако поради някаква причина откажат да го приемат - използвайте услугите на нотариус за да удостовери отказа за приемане на заявлението или най-малкото Вие сама подгответе бланкетен констативен протокол, в който да пише, че в офис на мтел с адрес ХХХ, служителят ХХХХХ не приема Вашето заявление и настоявайте да се разпише. Мобилните оператори в противоречие със ЗЗД не приемат, че след изтичането на срока по договора той става безсрочен, а в общите си условия вмъкват, че автоматично се подновява за още една година, което е капан за абоната. Друга практика, прилагана от Мтел е, че дори след датата, на която трябва да спрат да ви предоставят услугата, те няма да деактивират номера и след това твърдят, че абонатът е променил волята си.
Отделно от предизвестието за прекратяване подайте Жалба до Мтел и копие до КРС и КЗП относно изчислението на месечното ви потребление както и неразглеждането в срок на предната Ви жалба, който според общите условия е 30 дни. Извадете си от интернет детайлни справки за разговорите ви и ги приложете към жалбата.
Предизвестието за прекратяване на договора няма общо с подадената жалба. И въпреки, че според Общите условия: "26.6. Месечните сметки на абоната могат да бъдат оспорени пред Мобилтел в 6 (шест) месечен срок след датата на издаване на фактурата. Оспорването не освобождава абоната от задължението за плащане на дължимите суми." аз лично не бих ги внесъл в момента, въпреки че съм длъжен. Според мен, най-правилните действия, които да предприемете срещу мобилния оператор,е сезирането на компетентните държавни комисии.
При положение, че искате да прекртарите договора с Мтел и да пренесете номерата в друга мрежа, тогава - отново предизвестие, жалба и заявление за пренос при приемащия доставчик. Но в такъв случай трябва да заплатите всички дължими суми към Мтел (дори жалбата ви все още да не разгледана и сумата коригирана), защото заявлението за пренос няма да бъде разгледано, ако абонатът дължи сума към даряващия доставчик.
И когато пишете жалби срещу мобилни оператори, винаги пращайте копие до КРС и КЗП, в които присъства нещо подобно: „моля за съдействие за разрешаване на този спор и в случай, че установите нарушение от страна на ******, моля, да наложите предвидените от закона санкции”. Това мотивира мобилните оператори да побързат с отговора на подадената жалба ;)
sarcasticgrin
Нов потребител

Мнениеот annecy » 09 Фев 2011, 14:41

Благодря за изчерпателните отговори и за помощта.

Да, прави сте, че не уточних дали искам да прехвърлям номерата, но както и вие споменахте, смятам да не се и опитвам, тъй като на този етап нямам намерението да заплащам дължимите суми.

В момента издирвам адвокат, който е наясно с нещата и започвам да си търся правата.

Благодаря отново.

Когато имам резултат ще пиша, тъй като ми се ще повече хора да са на ясно как да реагират в подобни случай.
annecy
Нов потребител

Мнениеот Sahiba » 10 Фев 2011, 10:53

annecy, вижте,

Не че защитавам Мтел за глупостите, които сътвориха, но мисля, че реагирате малко прибързано.

Сигурен съм, не Убеден съм, че ще ви преразгледат фактурите и ще ги преизчислят, след което ще остане да плащате само това, което сте изговорили.

Отидете в магазин на Мтел и помолете да проверят дали имате отговор на жалбата като посочите вх. № и дата на подаване.

За прекратяване на договора смятам, че ако сте го решили нямате проблем... прекратяването не може да е обвързано с плащане...

Излагам си мнението като човек, който има такива казуси и знам как работи системата.
Sahiba
Потребител

Мнениеот annecy » 17 Фев 2011, 11:18

Sahiba може би до голяма степен си прав.

Проблема идва от факта, че в Перник, където живея и се случва всичко това, на ръководни постове в офисите на Мтел са поставени меко казано некомпетентни служители, които дори не си правят труда да ти окажат елементарна помощ.

Имам впредвид следното, фирмата ми е дълги години бизнес партньор на Мтел, за което въпросните получават солидни суми по месечни фактури и ми се щеше поне да се намери един служител, който да ме косултира относно услугите, които предлага оператора, и когато имам някакъв проблем да защитава поне малко правата, които имам.

Това е нещото, което страшно ме вбесява и ми писна служителите само да кимат с глава и да не попитат от какво имам нужда, абе въобще елементарно сътрудничество....
annecy
Нов потребител

Мнениеот whyyy » 24 Фев 2011, 19:31

Sahiba написа:annecy, вижте,

Не че защитавам Мтел за глупостите, които сътвориха, но мисля, че реагирате малко прибързано.

Сигурен съм, не Убеден съм, че ще ви преразгледат фактурите и ще ги преизчислят, след което ще остане да плащате само това, което сте изговорили.

Отидете в магазин на Мтел и помолете да проверят дали имате отговор на жалбата като посочите вх. № и дата на подаване.

За прекратяване на договора смятам, че ако сте го решили нямате проблем... прекратяването не може да е обвързано с плащане...

Излагам си мнението като човек, който има такива казуси и знам как работи системата.

Аз пък изобщо не съм убеден след като знам как работи Мтел, изключително некоректно и кожодерски.
самото автоматично преподписване на договориоте им е абсолютно незаконно,
също и невъзможността за подписване на 1-год. договори.
Да не говорим за подвеждащото предлагане на стари хора и изобщяо на всеки които им се види по-баламурник на уж "безплатни" телефони, като в същото време ги обвързват с 2-год. договори, с минимално месчно плащане от 15 лв. и т.н.

Може, може и още как!
VERITAS VINCIT OMNIA!
whyyy
Младши потребител

Мнениеот Sahiba » 25 Фев 2011, 11:45

Не е луд тоя, който яде баницата.

Има си общи условия, има си договор... какво да коментираме повече... никой не насилва клиентите да подписват договори... Но след като има подписан такъв страната си е в правото да иска изпълнението му.

Облигационните отношения, породени от договора не са равнозначни на тези, произхождащи от неговото прекратяване.
Sahiba
Потребител

Мнениеот gnet88 » 28 Фев 2011, 22:10

при притежаване на повече от една сим карта на някой мобилен оператор ще мога ли да прекратя договора си към тях ,като преподпиша нов договор за само една карта при настоящите им условия
gnet88
Нов потребител

Мнениеот melebi » 26 Апр 2011, 22:28

Някой във Велико Търново занимава ли се с подобен род дела??? Искам да ги ощавя вече, че ме направиха на маймуна...след 8 жалби!!!
melebi
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ