начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Мога ли да осъдя голяма хранителна верига за продажба на...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да осъдя голяма хранителна верига за продажба на...

Мнениеот gen66 » 03 Мар 2011, 19:06

За продажба на хранителен продукт с изтекъл срок на годност?

Верига от сорта на Metro, Kaufland и други подобни.

Онзи ден попаднах на черен хайвер, който е бил годен до 10 февруари, имаше няколко останали кутийки от него.
Не ми се занимаваше, просто не го купих.
Да речем, че го бях купил, имам касова бележка за датата на продажба и продукта. Мога ли да ги осъдя, за това, че хайвера е с изтекъл срок на годност и потенциално опасен за здравето ми без да съм го отварял дори? Ако няма такъв вариянт, има ли вариaнт, ако действително докажа, че хайвера ми е навредил на здравето по някакъв начин да ги осъдя? Примерно имал съм леко хранително натравяне или нещо подобно.
Въобще, има ли някакъв вариант, няма значение с колко `врътки` ще бъде, да взема пари от веригата?
Аз лично бих се надявал на 5-10 хиляди :D Много ли е?

Благодаря на отзовалите се предварително!
Последна промяна gen66 на 03 Мар 2011, 20:20, променена общо 1 път
gen66
Нов потребител

Re: Мога ли да осъдя голяма хранителна верига за продажба на...

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 19:40

gen66 написа:Аз лично бих се надявал на 5-10 хиляди :D Много ли е?

:D :D :D Еееееееее, добре :wink: Надеждите са безплатни, дори, когато са абсурдни. Има варианти за реакция, но нито един от тях няма да Ви донесе дори 1/5 от подобна сума. По-скоро ще Ви докара прилични разходи, докато се мъчите да я реализирате. Каква Ви е целта - да "печелите" от големите вериги магазини, предлагащи продукти с изтекъл срок /един вид да "го работите" търсещ продукти с изтекъл срок на годност :) / или такива продукти да не се предлагат, а предлагащите ги да бъдат санкционирани?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gen66 » 03 Мар 2011, 20:16

lexy21 написа:
gen66 написа:Аз лично бих се надявал на 5-10 хиляди :D Много ли е?

:D :D :D Еееееееее, добре :wink: Надеждите са безплатни, дори, когато са абсурдни. Има варианти за реакция, но нито един от тях няма да Ви донесе дори 1/5 от подобна сума. По-скоро ще Ви докара прилични разходи, докато се мъчите да я реализирате. Каква Ви е целта - да "печелите" от големите вериги магазини, предлагащи продукти с изтекъл срок /един вид да "го работите" търсещ продукти с изтекъл срок на годност :) / или такива продукти да не се предлагат, а предлагащите ги да бъдат санкционирани?

Знам, че може би не е от най-моралните неща на този свят, но целта ми по-скоро клони към първата и от чисто любопиство питам какви са вариaнтите, надявам се това да не повлияе на отговорите и да не си кажете, ееее толкова мизерен и долен човек, никаква помощ за него.
Благодаря.

Lexy21, от отговора ви разбирам, че, няма нито един вариант , които да донесе приходи лично за мен, правилно ли съм разбрал?
Последна промяна gen66 на 03 Мар 2011, 21:33, променена общо 1 път
gen66
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Мар 2011, 20:49

Лично аз не се сещам как точно ще докажете, че кутийката хайвер е точно тази, която е таксувана на касата на дадената дата. Ами ако сте я купили преди 3 месеца точно с идеята за такова изнудване? Или е купена от друг магазин?
Вероятно ще се наложи да се прави някакъв вид ревизия на магазина към дадената дата, за да се докажат складови наличности от продукта с изтекъл срок, но това пак не доказва, че те са били на щанда. Могат да кажат, че те са били в склада...
Единствения начин е скандал още на касата и опит за "споразумение", "обезщетение" или там както го решите на място с ръководството на обекта. Но за такива суми, каквито ви се въртят в главата - няма да стане.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gen66 » 03 Мар 2011, 21:00

TheOldMan написа:Лично аз не се сещам как точно ще докажете, че кутийката хайвер е точно тази, която е таксувана на касата на дадената дата. Ами ако сте я купили преди 3 месеца точно с идеята за такова изнудване? Или е купена от друг магазин?
Вероятно ще се наложи да се прави някакъв вид ревизия на магазина към дадената дата, за да се докажат складови наличности от продукта с изтекъл срок, но това пак не доказва, че те са били на щанда. Могат да кажат, че те са били в склада...
Единствения начин е скандал още на касата и опит за "споразумение", "обезщетение" или там както го решите на място с ръководството на обекта. Но за такива суми, каквито ви се въртят в главата - няма да стане.

Благодаря ви за отговора!
Да приемеме, обаче, че мога да докажа, че точно на тази дата е купен точно този определен продукт от точно този магазин. Ако това се докаже, има ли някакви варианти?
gen66
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 21:24

:D
1. Връщане на парите и/или кутийка нов хайвер в срок на годност
2. Да разчитате на осъзнат репутационен риск като играете играта "Ако не ме обезщетите, ще сезирам КЗП, съда, Дядо Коледа, Великденския Заек и т.н."
3. ... ама никога няма да "заприходите" сума, дори и лееееееееко доближаваща се до бленувания размер, толкова никога, колкото онази поговорка "никога не казвай никога" не е предполагала, че съществува :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gen66 » 03 Мар 2011, 21:40

lexy21 написа::D
1. Връщане на парите и/или кутийка нов хайвер в срок на годност
2. Да разчитате на осъзнат репутационен риск като играете играта "Ако не ме обезщетите, ще сезирам КЗП, съда, Дядо Коледа, Великденския Заек и т.н."
3. ... ама никога няма да "заприходите" сума, дори и лееееееееко доближаваща се до бленувания размер, толкова никога, колкото онази поговорка "никога не казвай никога" не е предполагала, че съществува :wink:

пфу, жалко, все си мисля, че в Щатите, такова дело има шанс и то за доста пари, но само там май....

И какво излиза, онзи ден четох, че един човек е пил натурален сок RAUCH мисля че беше, и е получил сериозни изгаряния от киселина някаква или нещо подобоно. В такава ситуация, ако случайно, изгубя гласа си до живот, няма да имам право да съдя някой, който и да е, поне този който е произвел сока
за 100,000 лева примерно, така ли? Това е най-абсолютната простотия която може да съществува ! :(

благодаря за отговора, lexy21
gen66
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 21:59

Това с изгарянията, причинени от кисeлината и изгубването на гласа е съвсем друга бира. Можете да съдите производителя, че и държавата ще погне определени лица за престъпления от общ характер, но е твърде различна от изложената хипотеза до граничеща с няма нищо общо. И пак 100 000.00 лв. няма да получите. Нещо странно "ценообразувате" в Бг условия.
Ама Вие и при първоначалната ситуация пак може да се съдите - СВ с радост ще Ви лапне 4 % върху 10 000.00 лв. държавна такса, адвокатът Ви също си определя хонорара върху материалния интерес, ще си плащате разноските по доказване на претенцията своевременно и, накрая, ще пиете една студена вода със счетоводителя Ви. Що не се ориентирате към друга професия :wink:
Последна промяна lexy21 на 03 Мар 2011, 23:44, променена общо 1 път
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gen66 » 03 Мар 2011, 22:11

lexy21, аз вече съм се насочил към друга професия, това е страничен доход :D
Благодаря отново :)
gen66
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 22:15

А, няма за какво, нищо не можахме да реализираме като страничен доход :D
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 03 Мар 2011, 23:36

Ей, че сте лошави бре! Ми човека си мечтае, а какъв е смисълът да мечтаеш на дребно? Аз даже бих помечтал за 10-20 милиона обезщетение :twisted: ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот droit » 04 Мар 2011, 10:46

Шести номер да ми се обади. Имам лекарство за неговия стомах- сериозен съм като рак на стомаха.
droit
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 04 Мар 2011, 13:23

За осъждане не знам, но Кауфланд специално обезщетява с ЕДИН лев ако намерите стока с изтекъл срок.
И на каса ми отказват да маркират такава стока.
Успех в начинанието...
dikobraz
Потребител

Мнениеот chandra » 04 Мар 2011, 15:03

Ох, много хАмерикански филмчета гледате! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
По-добре се натегнете да работите, а не да влизате в безумни "Схеми". Щото накрая не вие ще взимате от веригата, а ще има да им давате... и ако Вашият адвокат ви е струвал 1000 лв. техния няма да е под 2000-3000 лв. Схващате ли, кой ще плати хонорара?
chandra
Потребител

Назад към Взаимопомощ