Здравейте,
Случаят е следният: сключих договор за потребителски кредит с преференциален процент лихва с банка, без обаче да е упоменато в договора, че лихвата се променя при напускане на работа (ако го пишеше нямаше да взема кредита, тъй като имах намерение да напусна всеки момент). Когато напуснах, банката, без да ме уведоми, е променила лихв.процент на общия за всички потребители. Не знаех какво да правя, затова си плащах редовно. Септември месец обаче, пресметнах, че по договора съм изплатила кредита, спрях да плащам и ги уведомих с писмо, че съм се издължила по кредита съгл. договора, внесено при началника на банковия салон. От тогава се започна невероятен тормоз по телефона, който се прехвърли в-у майка ми, защото се наложи да замина за чужбина за неопределено време. Съответно тя в-у мен. Досещате се, че тя е на възрастта на хората, за които "банката е държавата". Не издържах и и позволих да плати и към днешна дата кредита е изплатен. Аз обаче не мисля да оставя нещата така. Затова Ви питам за Вашето мнение?
Чудя се още нещо: дали в България съдът би приел и отчел психическия тормоз, който банката нанася на клиентите си? Как Ви звучи да осъдя банката за пари? За една банка парите са най-важни. И затова единствения начин, който би принудил банката да се отнася с уважение към клиентите си, е като заплати сума, която ще я "ухапе". Попаднах на документ, подписан 2005г. от всички европейски здравни министри за психическото здраве на Европа. Следователно това психическо здраве би трябвало да е важно. Не ме разбирайте погрешно! Не ми е за парите(ако даде Господ, ще пусна фиш и ще спечеля от тотото). Но меко казано, не е редно. Около мен, и съм сигурна около вас, има много случаи, в които потребителите имат проблеми с банките и винаги печелят последните. Обикновените хора ги е срам да си четат договорите и директно подписват. После се оказва, че са подписали съвсем неизгодни за тях условия. Ама си плащат - как, само те си знаят. Необходимо е банките, а и другите институции да започнат да разбират, че трябва да уважават клиентите си, защото те им дават хляба!
- Дата и час: 25 Фев 2025, 22:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да осъдя банка за неспазване на договора?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да осъдя банка за неспазване на договора?
Ако сте прав , че неправомерно са Ви променили лихвата , може успешно да осъдите банката , да Ви върне с лихвите и разноските по воденото дело , надвзети пари.
Относно тормоза , формално може да подадете иск.Но едва ли има съд , който да квалифицира като непозволено уреждане звъненето от страна на кредитор , който си иска парите.Разбира се ако уточните какво имате предвид под тормоз , може отговора да се промени.
Относно тормоза , формално може да подадете иск.Но едва ли има съд , който да квалифицира като непозволено уреждане звъненето от страна на кредитор , който си иска парите.Разбира се ако уточните какво имате предвид под тормоз , може отговора да се промени.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Относно тормоза съм скептично настроена - как ще го докажете реално,но се присъединявам към казаното от Revolution относно платения кредит, можете да осъдите банката за едностранното променяне на лихвения процент, без това условие да е предвидено в договора, както и за надвзетата сума.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря Ви за отговорите!
И ... как се доказва психически тормоз? Изпратила съм до банката 2 писма, в които ги уведомявам, че съм изплатила кредита, не получавам адекватен отговор на тях, вместо това звънят от друг отдел, в който се държат като с престъпник, казват, че не знаят за такива писма и не ги интересува. Звънят и на съседи да разпитват за мен, отново все едно преследват престъпник. Според мен такова държане не е редно.
Можете ли да ме насочите къде да прочета що е то психически тормоз съгл. бг и европейското право?
И ... как се доказва психически тормоз? Изпратила съм до банката 2 писма, в които ги уведомявам, че съм изплатила кредита, не получавам адекватен отговор на тях, вместо това звънят от друг отдел, в който се държат като с престъпник, казват, че не знаят за такива писма и не ги интересува. Звънят и на съседи да разпитват за мен, отново все едно преследват престъпник. Според мен такова държане не е редно.
Можете ли да ме насочите къде да прочета що е то психически тормоз съгл. бг и европейското право?
- violetblue
- Нов потребител
По това което е обяснено в първият пост да разбирам , че договора за кредит е сключен с регламента , че за срока на кредита работната ви заплата ще се превежда по сметка именно в тази банка. Тъй като това е преустановено , и лихвата се е променила , абсолютно съм убедена , че това по някакъв начин е записано в договора ви , четете внимателно. Занесете договора на служител ако не се справяте , той ще ви покаже къде е упоменато преди да съдите и да си давате парите за глупости.
Как така вие ще пишете писма до управителя , кога сте си изплатили кредита , при изплащане на кредита т.е пресмятане на последната вноска и закриване на сметката обслужваща кредита , при желание от ваша страна , банката издава официален документ , че сте приключили заема си.Не вие казвате кога сте приключил.
И да ако си плащате редовно никой няма да ви търси , не може вие да не плащате с месеци , а кредитора да ви се моли с учтив тон по телефона да си му върнете парите . Ако вие сте дали пари на заем и не ви ги връщат , до къде ще ви стигне търпението.
Отивате в банката взимате разпечатка за движението по сметката ви от началото на кредита , погасителен план , уточнение за всички други такси сядате със служител и ви се разяснява ситуацията , ако банката има вина ще ви компенсира преди да се стигне до дело повярвайте ми , но е от сега ви казвам в 98 процента от случайте , нещо на вас не ви е ясно.
Как така вие ще пишете писма до управителя , кога сте си изплатили кредита , при изплащане на кредита т.е пресмятане на последната вноска и закриване на сметката обслужваща кредита , при желание от ваша страна , банката издава официален документ , че сте приключили заема си.Не вие казвате кога сте приключил.
И да ако си плащате редовно никой няма да ви търси , не може вие да не плащате с месеци , а кредитора да ви се моли с учтив тон по телефона да си му върнете парите . Ако вие сте дали пари на заем и не ви ги връщат , до къде ще ви стигне търпението.
Отивате в банката взимате разпечатка за движението по сметката ви от началото на кредита , погасителен план , уточнение за всички други такси сядате със служител и ви се разяснява ситуацията , ако банката има вина ще ви компенсира преди да се стигне до дело повярвайте ми , но е от сега ви казвам в 98 процента от случайте , нещо на вас не ви е ясно.
- daliq
- Младши потребител
Не, не сте разбрали. Първите 2 мнения напълно отговарят на въпроса ми.
- violetblue
- Нов потребител
Забравете го това нещо за психическия тормоз. По-скоро камила ще мине през иглено ухо, нежели български съд да определи действията на кредитора по събиране на вземането си (когато са законосъобразни разбира се) като тормоз. Не е незаконно да каниш длъжника си да плати, а ако вече той има възражения, не е съгласен и прочие,то следва да ги предяви по надлежния ред.
- chadel
- Потребител
Добре. Благодаря Ви за мненията! Хубави пролетни дни!
- violetblue
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|