начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

граждански иск към ЕТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

граждански иск към ЕТ

Мнениеот winboze » 17 Мар 2011, 14:47

Поправете ме ако съм в грешния раздел или ако не използвам правилни термини...ме съм юрист.

Казусът е следния...

Имаме ЕТ което е сключило франчайз договор с голяма фирма за таксита.. това ЕТ използва една кола, колата миналата година прави катастрофа, шофьорът на таксито е виновен.. Сега ЕТ-то разбира че човек от другите коли при ПТП-то е имал травма на таза и е завел предполагам граждански иск към ЕТ-то за обезщетение без да бъде посочена сума за обезщетение... Въпросът ми е, може ли ЕТ-то да се размине и отговорност да поеме шофьорът? Също така колата е имала гражданска отговорност и каско... те не помагат ли в такава ситуация?

благодаря предварително
winboze
Нов потребител

Re: граждански иск към ЕТ

Мнениеот TheOldMan » 17 Мар 2011, 15:01

Каското не играе в тоя случай, но гражданската отговорност е точно за това.
Но по така описаното... нещо не е ясно. Примерно водача какви отношения има с ЕТ-то? Документно всичко наред ли е? Щото може за някаква разминавка или липса на документ застрахователя да откаже да изплаща.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот winboze » 17 Мар 2011, 15:06

шофоьрът по време на катастрофата е служител на ЕТ-то като шофьор на такси. изпълнявал е служебни задължения. Документите му с ЕТ-то са изрядни
winboze
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 17 Мар 2011, 15:36

Тя отговорността си е на шофьора. ЕТ-то обаче е нещо като "гарант" /като работодател/, т.е. пострадалия може да иска и от него ако прецени /естествено се предполага, че е "по-имотно" от шофьора това ЕТ ;) /, а после ЕТ-то да се оправя с шофьора ... евентуално /пак зависи от много неща/ и/или със застрахователите.
Абе тея казуси са сложни, тъй че ползвайте адвокат щото не направите ли необходимото още с отговора на исковата молба, после ще е късно ...
Успех!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот winboze » 17 Мар 2011, 15:53

благодаря за отговора, определено ще има консултация с адвокат но просто исках да си изясня някои факти... :)
winboze
Нов потребител

Мнениеот staikova_bosconsult » 17 Мар 2011, 18:27

Ако желаете пишете ми на Staikowa.Bosconsult@abv.bg
staikova_bosconsult
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ