- Дата и час: 25 Фев 2025, 22:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Алкохолизъм - принудително лечение?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Алкохолизъм - принудително лечение?
Здравейте. Има ли законова възможност при алкохолизъм на родител, да речем, същият да бъде принудително лекуван? Касае се за хипотеза при която болният не застрашава себе си или околните. В закона за здравето не можах да открия нищо..
- kleines
- Потребител
Re: Алкохолизъм - принудително лечение?
Няма такъв начин, трябва лицето доброволно да се подложи на лечение. Има случаи на образувани такива производства за принудително лечение, но не се ли докаже опасност за околните, за близки, за съседи и т.н., производството се прекратява.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Няма такъв начин, трябва лицето доброволно да се подложи на лечение. Има случаи на образувани такива производства за принудително лечение, но не се ли докаже опасност за околните, за близки, за съседи и т.н., производството се прекратява.
+1
Освен казаното от колегата следва да се добави , че алкохолната зависимост(излитна ми от ума каква бе медицинската диагноза) не е основание за принудително лечение по Закона за здравето.
Единствената възможност е следствие злоупотребата на алкохол да са настъпили болестни процеси-деградация на личността и т.н. , който да са довели до Чл. 146. (1) Лица с психични разстройства, нуждаещи се от специални здравни грижи, са:
1. психичноболни с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или тежко личностно разстройство) или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване;
Иначе основанието за принудително лечение е кумулативното наличие на предпоставките в Чл. 155. На задължително настаняване и лечение подлежат лицата по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Това е вярно( написаното по-горе), както е вярно и друго- до сега, с оглед опитът ми, само по едно дело не се доказа наличие на медицински критерии за принудително лечение в следствие злоупотреба с алкохол.
По едно дори самата аз бях изненадана, че предложения( като знам какъв социален статус има(ше)) не успя да "издържи" СПЕ.
п.п. По тези дела винаги мъчи съзнанието ми един въпрос- а какво са сторили близките, за да възпрепятстват това състояние...неотносимо към темата, де
По едно дори самата аз бях изненадана, че предложения( като знам какъв социален статус има(ше)) не успя да "издържи" СПЕ.
п.п. По тези дела винаги мъчи съзнанието ми един въпрос- а какво са сторили близките, за да възпрепятстват това състояние...неотносимо към темата, де
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Това е вярно( написаното по-горе), както е вярно и друго- до сега, с оглед опитът ми, само по едно дело не се доказа наличие на медицински критерии за принудително лечение в следствие злоупотреба с алкохол.
Нищо чудно особено ако е от много продължително време злоупотребата.Аз съм нямал случай с алкохолна зависимост , но с наркомани , на които съм бил особен , нито един не е бил настаняван.
- REVOLUTION
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|