начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Какви права имам при закупуването на дефектна стока?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какви права имам при закупуването на дефектна стока?

Мнениеот tuningmania » 04 Апр 2011, 20:55

Здравейте,

Имам нужда от съвет..

Преди три седмици закупих чисто нов мобилен телефон, който в последствие открих, че не отговаря на придружаващите го официални технически характеристики. Става въпрос, че всяка една снимка, заснета с вградения фото-апарат е размазана в лявата част. След кратко търсене на данни за такъв проблем в най-голямия международен форум, разбрах, че този модел има проблем с нефокусирана леща на фото-апарата. Веднага уведомих "Globul", като фирма/продавач. Единственото, което те ми предлагат е да ремонтират мобилния телефон. Като добър Европеец изчетох "Закона за Защита на Потребителите" и съвсем се обърках. Законно ли е "Globul" да ми продава дефектен мобилен телефон, който да бъде разглобен в последствие на съставните си части, за да бъде ремонтиран? Може ли някой да ми изтълкува "Закона за Защита на Потребителя", по-точно "Член 112" и да го съпостави с моя случай?

Благодаря за всякакво съдействие, информация и насоки за действия.
tuningmania
Нов потребител

Re: Какви права имам при закупуването на дефектна стока?

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Апр 2011, 21:12

В момента производството на предмети от леката и други промишлености е изнесена по райони съобразно преодоляването на кризата.

Поради това няма голяма прецизност в търговията и продукцията и дублирането на некачествени стоки е редовно.

Ако отстранят повредата, без да се налага заплащането на такси и без оскъпяването на услугата - защо не пробвате това.

Искайте дублиращ апарат за времето в което сте без апарат.

Ситуацията е неприятна, но търговията изисква риск и търговците най-добре го владеят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tuningmania » 04 Апр 2011, 22:20

До "ivan_lawyer" - До колкото ВИ разбирам, не ми остава друг вариант, освен да плащам реална цена, за дефектна стока?
tuningmania
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Апр 2011, 23:14

На практика, стоките се продават и се плаща цената за тях. Когато се продават некачествени стоки се надяват на период, в който да това да не се разбере или да не се появи проблем.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tuningmania » 05 Апр 2011, 09:22

До "ВСИЧКИ" - Други мнения по въпроса дали ще може?
tuningmania
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Апр 2011, 11:27

Поискайте друг нов апарат от същия модел и на същата цена или поискайте да върнете телефона и съответно връщане на цената. Има си и КЗП, недоволни потребители да подават жалби.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vetre » 05 Апр 2011, 13:54

право на глобул си е да ремонтират телефона.
да сте го тествали преди да го купите.
vetre
Потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Апр 2011, 15:37

Чл. 112 от ЗЗП дава възможности както за ремонт на апарата, така и за замяна с друг, ако закупеният не съответства на договора за продажба по параметри, така че никой не е длъжен да приема дефектна стока, ако не иска това, и да му се налага ремонт, закото от Глобул така искали. Друг е въпросът, че много дълъг срок е изчакал потребителят, сега видях, че са минали цели три седмици. Трябва да се реагира веднага в такива случаи.
Ама трябва да се погледне и какво точно пише в договора, задължително.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vetre » 05 Апр 2011, 21:30

е да де ама като прочетем целия член виждаме че ремонта е логичен в случая.
като/ако/ го ремонтират ще съответства на договора.
макар че като знам колко миниатюрни и фини са нещата в един телефон,
да му мислят техниците.
vetre
Потребител

Мнениеот ig_88_ » 06 Апр 2011, 18:26

По-принцип търговецът може да избере дали да ремонтира стоката, да я замени за същия артикул или със същите параметри или да върне парите на потребителя. Това ми казаха от защита на потребителите.
ig_88_
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ