начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Адвокат с опит срещу банки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокат с опит срещу банки

Мнениеот orhuah » 27 Апр 2011, 14:17

Здравейте,

Банка ми наложи такса от 200 евро която е очевидно в разрез с договора който сме сключили. Има ли адвокат който би се наел да върне парите по съдебен ред?
orhuah
Нов потребител

Re: Адвокат с опит срещу банки

Мнениеот orhuah » 29 Апр 2011, 17:31

Да се уточня - търся координати на адвокат който бихте препоръчали за случая ми.
orhuah
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Апр 2011, 18:30

Какъв е случая по-конкретно. Договорът може препраща към Общите условия.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот orhuah » 29 Апр 2011, 21:45

ivan_lawyer, благодаря за отзива.

Общите условия са глава от самият договор, няма препращане. Купих имот който е ипотечно обезпечение на кредит в банката. За целта предварително кредитополучателя подаде молба за разрешението на банката, за да се спазят условията на договора. Отговорът по тази молба беше, че банката дава разрашението си при условие че се вкюча като съдлъжник към кредита чрез анекс към съществуващия договор. В момента на разписване на анекса ми съобщиха че дължа такса "предоговаряне". На въпроса ми на кое условие на договора се основава таксата ми посочиха:

"При депозиране на искане за промяна в параметрите на кредита се дължи комисионна в размер на Х процента върху остатъка по кредита."

Само че такова искане не съм депозирал, а точката в договора дефинираща параметрите му не включва броя и имената на съдлъжниците - тези детайли с в предходна точка. Добавянето на съдлъжници е по искане на банката и в нейна полза, и чрез него не се променят стойности от точката озаглавена "параметри".
orhuah
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Апр 2011, 22:48

Може би комисиона касае всички съдлъжници едновременно.

Има някаква хитрост, но не се дефинира ясно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот orhuah » 29 Апр 2011, 23:04

Проблемът не е кой я е платил, защото уговорката ми с останалите съдлъжници е че поемам изяло плащанията по кредита защото съм собственик на имота и от цената му е приспаднат остатъка от кредита. Проблемът е в това че тази комисионна се изисква ако някога поискам удължаване на срока за погасяване например. Не е логично да трябва да си платя за да стана съдлъжник по чужд кредит, вече усвоен, без да съм получил нищо в замяна освен правото да купя имота със собствени средства.
orhuah
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Апр 2011, 23:09

Аз не разбрах за какво точно Ви е наложена тази комисионна в размер 200 евро, поискали ли сте промяна в параметрите, удължаване на срок или нещо друго?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот orhuah » 29 Апр 2011, 23:17

Поисках правото да купя ипотекирания по кредита имот, защото договора гласи че за разпореждане със собствеността на имота се иска писмено разрешение от банката. В писменото разрешение което издадоха бяха вписали условие че трябва да стана съдлъжник по кредите. В момента на разписване на анекса с който ставам съдлъжник поискаха комисионна за промяна на параметри по мое желание. В договора точката "параметри" включва неща като размер, срок за усвояване и погасяване, лихва и т.н., но списъка на съдлъжниците е извън обхата на термина "параметри". Тоест чрез добавянето ми към този списък не се променят параметрите и не може да се изисква комисионна за промяна на параметри. Също така тази промяна на списък съдлъжници е по желание на банката.
orhuah
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Апр 2011, 23:27

Значи, излиза, че имате основание да съдите банката за неспазване на общите условия на договора. Ако решите някой по - подробно да се захване с Вашия случай и да Ви води делото оставете някакъв имейл- адрес за връзка и колеги, които са регистрирани тук и водят дела срещу банки, ще Ви помогнат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот orhuah » 29 Апр 2011, 23:28

Благодаря за подкрепата! И-мейлът ми е ogi.android@gmail.com
orhuah
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ