начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Превоз на пътници с лек автомобил?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Превоз на пътници с лек автомобил?

Мнениеот backstage » 02 Май 2011, 01:25

Колеги, напоследък масово се заговори за спиране на нелегалните превозвачи, които возят с личните се автомобили на цената на билета. Първо - имат ли право въобще органите на ДАИ са спират и проверяват леки автомобили под 3,5 тона и под 8+1 места. Честно казано не можах да разбера къде точно са уредени техните правомощия, но до колкото знам в тяхната компетенция влизат само товарните автомобили.

Второ - ако все пак спрат лек автомобил, пълен с хора, как ще докажат, че водача извършва обществен превоз на пътници, при положение, че е недоказуемо дали пътниците са му дали пари или не? Да не говорим, че повечето хора плащат на слизане от автомобила. Дори при разследвания за подкупи се работи с белязани пари, за да издържат доказателствата. Това, че някой извършва превоз на пътници и му е платено е недоказуемо според мен. А и няма ли право човек да качи няколко души на добра воля, защото вижда как пътуват само празни коли и е решил да си раздели парите за гориво с тях, пък били те и непознати. Това незаконно ли е :) И как се разграничава от обществен превоз на пътници? А дори и да е ясно, че се возят на цената на билета, ако още не са им поискани пари? Спред ЗАНН приготовлението за извършване на административно нарушение не се наказва.

И трето последно - как могат според новите рзпоредви в чл. 106а да свалят номерата на автомобила веднага. Струва ми се абсурдно да ти наложат наказание без НП. Как стават тези работи, не ми е ясно. Съжелявам, ако въпросите ми ви се струват глупави, но искам да избистрим този въпрос.

Ето ги господата от ДАИ - сега вече се казват ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ. Не съм видял досега да спират лек автомобил.

http://dariknews.bg/uploads/news_images ... 499330.jpg
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Re: Превоз на пътници с лек автомобил?

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Май 2011, 08:36

Така е, но откъдето и да го погледнем си е опасно.

Кормуването над определен брой часове си е опасно занятие. Концентрацията в усложнена пътна обстановка „градско“ и повишеният риск са причина за регламентацията.

А това си е търговска дейност при положение, че се получават доходи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 02 Май 2011, 15:18

Предполагам че доказването може да стане и със свидетели- от 10-20 човека пътници все ще има едни да изпее истината.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот backstage » 02 Май 2011, 19:51

Колеги, как 10-20. В една кола се возят 4 + водача.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот rozablue » 02 Май 2011, 20:16

Как да се докаже? Много просто - проверителят чака на спирката и се качва на такава кола като пътник. Готово. Прави се една акция -на няколко спирки няколко проверители. Стига да имат законово основание да санкционират.

Пътниците няма да свидетелстват, защото за тях този транспорт е удобен и съчувстват на шофьорите - и те трябва да изкарат някой лев, хранят семейства.

Всъщност, най-заинтересовани са тези, за които това е нелоялна конкуренция -автобусните превозвачи. Така ,че би трябвало те да вземат някакви мерки, ако желаят.

Има места, където това съвсем не е нелегална дейност - съвсем си е видимо отвсякъде, и е от много време така.

Но в случая става дума за таксиметрови шофьори, които конкурират градския или междуградски транспорт.

За частни коли в такава функция -не може да се докаже.
Евентуално може да се провери за такива обяви в Интернет. Защото знам,че например за Истанбул има такива частни превозвачи с леки автомобили. А може би и за другаде. Има такъв сайт - търсят се пътници за различни дестинации, но ми се струва, че само за да му излезе на някого по-евтино пътуването -търси други пътници. Но може би има случаи и на бизнес.
Трябва да се потърси в Интернет за такива обяви.

Но като цяло -това е неофициална дейност и никой няма да ги издаде, освен някой завистлив съсед, роднина или колега - но как да се попадне на такъв??

Всъщност, мисля,че това е по-типична дейност за таксиметровите шофьори.
За частните коли е инцидентно и не е практика.

Преди беше доста често явление - с частни микробуси, но имаше по едно време сериозни санкции и като че ли вече не се случва.
Последна промяна rozablue на 02 Май 2011, 20:54, променена общо 4 пъти
rozablue
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Май 2011, 20:44

На запад е много разпространен т.нар. carpool. В интернет има сайтове, където всеки желаещ споделя маршрута си (ежедневен или еднократен) и търси спътници, с които да си сподели разходите. Ако някой ходи всеки ден на работа с кола, е напълно нормално да качи няколко свои съседи и да ги закара от предградията до ситито. И това се прави всеки ден. Естествено в голямата част от случаите возещият се поема част от разходите за гориво. И това не се приема като търговска дейност. Дори се поощрява от властите - в някои щати има т.нар "diamond lines", демек ленти където е забранено да се движи кола само с водач без пътници. Ако качиш някой можеш да ползваш лентата (която обикновено е доста по-празна от другите), иначе се вреш в задръстването.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 03 Май 2011, 12:27

backstage написа:Колеги, как 10-20. В една кола се возят 4 + водача.

ами 4 на курс по колко курса в деня колко общо на ден?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот backstage » 03 Май 2011, 17:09

Спрат ли колата за проверка, я спират само с хората, които са в нея. Не виждам как ще открият другите.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Май 2011, 20:38

Изображение

Изображение
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 11 Май 2011, 10:32

зависи от дестинацията в по-малките населени места се знаят кои пътуват и винаги могат да бъдат открити
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ