начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

при наличие на 2 нат.актове е издаден нов!?!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

при наличие на 2 нат.актове е издаден нов!?!

Мнениеот regedi » 04 Май 2011, 10:51

Майка ми е собственик на парцел в регулация. Имотът е наследствен от прадядо ми и е с обща площ 3 300кв.м. . Наследници са 4-ма . Имотът представлява 2 бр.хоризонтални парцели и 1 вертикален . През годините имотът се разделя в 3 вертикални имота. Два от тях са узаконени с нотариални актове съответно от№66/ 93 г. и 26 /95 г. – с този нотариален акт, майка ми, е собственик на парцела.

Н.акт 66 /93г. Н.акт 26 908/95г Др.собственик-вертикален
700/1120ид.ч 455/800 ид.ч
730/985ид.ч 290/985 ид.ч
210/1000ид.ч

През 2008г собствениците на парцел с н.акт 66 от 93г. решават да продадът парцела, към които има и къща . Издават скица на имота въз основа, на която поради незнайни причини се издава нов нотариален акт от дата 08.12.2008г. В него освен принадлежащите имоти са включени и нашите от акт 26 /95г. – парцел 455/800и.ч и 290/985 и.ч., за което ние не сме уведомени. За нас остава само парчето от 210/1000 ид.ч. Имотът е продаден на М.А. и сделката е в същия ден , в който е издаден новият нотариален акт. След няколко месеца в началото на 2009г. М.А. пита майка ми дали иска да и продаде нейният парцел. Майка ми се съгласява. Изготвят предварителен договор от 11.05.2009г. Показва му, че има нот.акт . Плащането по договора е коректно и остава само да се извърши прехвърлянето.
Каква е изненадата , когато при искане да извади скица на имота съгласно притежаваният нот. акт от 95г. тя установява , че не може да го направи. М. А. започва да я притиска за прехвърлянето. При разговори разбираме, че неговата адвокатка след като е получила скиците от другите наследници изготвя новият нотариален акт от 2008 г., и заедно със двама свидетели издават пред нотариус този „фалшив” нотариален акт. Тя води и сделката между другите наследници и М.А.
При тази ситуация , ние изпратихме жалба до община Монтана, която ни върна отговор, от които е видно , че те са издали скица въз основа на старият нотариален акт 66 от 93г.
До момента ние продължаваме да си плащаме данъците върху парцела на основание нашият нотариален акт от 95г.
Тъй като ние искаме да се довърши сделката, но сме възпрепрятствани от невъзможността да извадим скица се обърнахме към адвокатаката на М. А.за уточняване на явна грешка. Тя най-нахално ни каза , че ще придвижи нещата и да издадем и ние нов нотариален акт , като включим и третия парцел от имота вертикалният , чийто наследници са други. /причината е , че на нас ни остава само парцела от 210 кв.м., за който не можем да извадим нотариален акт/ Отговорихме и , че с такива некоректни неща не искаме да се занимаваме, защото ние притежаваме валиден нотариален акт и с нищо не сме допринесли за това объркване.
На 13.05.2011г. майка ми получава нотариална покана от М. А. за връщане на парите от предварителният договор и плащане на обещетение за неизпълнение съгласно същия предварителен договор. До този момент М.А. безпрепятствено стопанисва имота и е наясно, че има грешка, вина, но тя не е нашата, явно е съблазнен от възможността да прибере обещетение+законни лихви за периода.
За мен това е документна измама!!!
1. При тези обстоятелства, какво ние можем да направим за да се защитим?
2.Какъв е редът и органа към когото да се обърнем?
3.Може ли да сезираме Адвокатската колегия за неетичното и неморално поведение и действия на адвокатката му?
4.Жалба до прокуратурата ли трябва да подадем или да са обърнем към омбусмана на РБ?
5.Как да спрем делото или да оставим да се заведе и имаме ли шанс да се защитим?

Много ще съм благодарна да ми дадете насока откъде да започна!
regedi
Младши потребител

Re: при наличие на 2 нат.актове е издаден нов!?!

Мнениеот nk7702n » 04 Май 2011, 17:36

Според мен, най - разумното решение би било да се оспори т.н. от Вас " фалшив" НА по съдебен път. все пак се касае за КНА, който може да бъде отменен по този начин.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот regedi » 04 Май 2011, 20:07

Мисля да платя само сумата, която е получена съгласно предварителният договор, без наказателната сума и без лихвите, тъй като към момента на сключване на предварителният договор, двете части са вече били купени от М.А с "фалишивият"НА, а едновременно с това същият собственик иска да ги закупи от мен т.е. купува нещо , което вече притежава от няколко месеца. Така ще изчистя нотариалната покана изпратена към майка ми. След това смятам да заведа съдебен иск за анулиране на този НА.Въпросът ми е : С обявяването на НА за нищожен или отменен, сделката, която е направена въз основа на него
ще станели невалидна? Благодаря за отговора!
regedi
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Май 2011, 11:48

Вашият казус съвсем не е така елементарен. Всяко прибързано и необмислено действие оставя следа. Ако схващате мисълта ми.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот regedi » 06 Май 2011, 12:10

Да ,наистина навързани са няколко проблема, за съжалелие ми е трудно да преценя от къде да започна, консултирах се с няколко адвоката, всеки казва различно и затова се обръщам в форума. Ако може някой да ми даде правен съвет защото времето ме притиска и трябва да взема най-практичното и правилно решение. Вие какво ще ме посъветвате?
regedi
Младши потребител

Мнениеот Melly » 06 Май 2011, 13:08

Аз ли?
Незабавно с всички документи при адвокат!
Дано да попаднете на читав колега.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот regedi » 09 Май 2011, 17:43

От 05.05.2011 г. до днес търся М.А.за да се споразумеем, или да му върна парите. Лошото е , че г-нът не си вдига телефона, изключил го е, търсих го навсякъде където ходи, живее, прибивава временно, но той явно се крие- исках да му дам 1500 лв. и да се споразумеем за лихвите и наказателната сума. В нотариалната покана , не е написал как да му се върнат парите, нито по сметка, нито на ръка. Щях да ги пусна с пощенски запис на адреса, които е в нотариалната покана.
През това време се консултирах с адвокат, които ме посъветва да направим контра нотариална покана за да можем да се споразумеем по правилният ред. Но след като се върнах днес от среща с адвоката, ми съобщиха, че собственика М.А. е подал молба за издаване на скица на имота, за да го продаде на майка си. Скицата ще излезе след 2-3 дни предполагам , че тогава той ще се отърве от имота , а последствията за мен и майка ми ще са ужастни.... Моля Ви дайте предложения какво да направя!!! Мога ли да спра продажбата и как става това? Знам , че казуса е объркан, но все се надявам да се хвана за сламка. Изгубихме имота си от измама, сега искат и на 100% да си го и платим.!
regedi
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба