начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Интернет престъпления

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интернет престъпления

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 10:29

Здравейте! Ще се постарая да бъда максимално кратка и точна и при описването на казуса. Годеникът ми е съдружник във фирма с още един човек ще го нарека Х. Въпросният Х създаде фалшив профил в социалната мрежа Фейсбук на годеника ми.Въпросния фалшив профил е създаден чрез снимки и информация, която Х е взел от електронната поща на годеника ми като е използвал служебния компютър в офиса им. Зная, че това е трудно доказуемо, но не в това е въпроса. Във въпросния профил са публикувани лични снимки, под които са писани нецензурни коментари, публикувани са и снимки на годеника ми с бившия му работодател, под които отново има обиди.Освен това лицето Х е публикувало поверителна вътрешна информация, която годеника ми е имал в електронната си поща, относно работата му при бившия му работодател.Х е публикувал и вътрешна информация от настоящата фирма, в която годеника ми е съдружник-ЕГН та на клиенти, печалба на фирмата и т.н.Въпросния Х е писал и обиди по собствен адрес като е смятал, че това ще е идеалното алиби следите да не доведат до него.Създаването на профила е свързано и с изпращане на покани за приятелства на максимален брой наши приятели,покана, към бившия работодател на годеника ми, като Х е изпратил и покана към себе си отнова, за да има алиби.Защо казвам ,че е Х? Успяхме с налучкване да разбием мейла, от който е създаден фалшивия профил, успяхме да видим Ай Пи адреси и изобщо събрахме доста информация според собствените ни способности. На следващия ден Х беше изтрил профила, но ние успяхме да го възстановим, да направим скрийншотове и заедна с Ай Пи адресите да ги предоставим на полицията.Написахме жалба до прокурор, прокурора предаде случая на полицията, които да разпитат всички свидетели по случая, упоменати в жалбата. За съжаление прокурора към момента казва, че не вижда никакво престъпление по НК и дори не знаем дали ще прехвърли разследването на отдел Кибер-престъпления.Въпреки, че ние направихме всичко възможно да улесним полицията засега доколкото разбрах Х само ще бъде извикан да даде показания и ще му размахат пръст да не прави повече така. Но весе пак какъв е шанса да разобличим и осъдим този човек? Има ли реален шанс този човек да бъде публично разобличен и наказан за постъпката си?
bellisima
Младши потребител

Re: Интернет престъпления

Мнениеот radoslav_stoyanov » 16 Юни 2011, 11:59

Според мен може да се заведе гражданско дело за вреди, които трябва да се докажат. От там - обезщетения, ала-бала...
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 12:24

Пък според мен нещата стоят по следния начин:

1.bellisima, Вие не разполагате с никакви доказателства, че човекът Х е извършил каквото и да е! Да, имате скрийншотове, ай-пи-та и т.н., но как доказвате, че именно лицето Х е натискало бутоните на компютъра, за да качва профила - никак! Просто се примирете, че като няма достатъчно доказателства всичко е позволено - и човек може да убиете и ако няма доказателства да се измъкнете! Колкото и да си мислите, че сте прави, колкото и да сте убедени, че Х е направил нещо, никой не може заради Вашите твърдения и сълзи да направи нещо на Х, ако няма железни доказателства! Това е положението - чувате по новините, че съдът пуска престъпниците постоянно ... Ами като няма доказателства как да вкара хората в затвора? По кой закон? Във вашия случай е почти същото положението /от това, което разказвате/. Не се заблуждавайте от американските филми как хващат хакерите - това е киноиндустрия, а не реалност!

2.
bellisima написа:Защо казвам ,че е Х? Успяхме с налучкване да разбием мейла, от който е създаден фалшивия профил, успяхме да видим Ай Пи адреси и изобщо събрахме доста информация според собствените ни способности.

Сами признавате, че сте извършили престъпление - разбили сте чужд мейл! Ако сте споделили това в жалбата до прокурора, тогава бъдете благодарни, че не е образувал производство срещу Вас! Просто не си е свършил работата, за което заслужава да си го отнесе и той, че веднага не Ви е закопчал /разбира се ако сте му споделили, че сте разбили чужд мейл/.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 13:45

Това, което направихме е защото Х, който изтри фалшивия профил по същия начин можеше да изтрие и пощата, от която е създаден -така нямаше изобщо да имаме никаква следа.Няма хора от Кибер -престъпления, които да работят в 12 часа през ноща, няма към кой да се обърнеш и се принуждаваш сам да предприемеш такива действия. Ние направо сме им направили разследването на полицаите.Какво мислите, че щяха да направят на другия ден, когато няма нито профил, нито мейл?? Над 10 души сми видяли фалшивия профил и какво от това? Какво щяхме да правим без нищо, с което да подкрепим твърденията си? Освен това дори и да предположим, че друг е натискал копчетата както вие казвате тогава от къде този друг има тази информация, снимки и т.н.? Значи той сяда на компютъра на Х и без горкия Х нищо да подозира,Y взема, че прави всичко това, но сами разбирате, че Y няма как да направи всичко това без въпросните снимки и информация, които са на компютъра на Х. Защо те са при Х, как ги е взел след като никой не му ги е предоставил доброволно?!! Много добре ни е ясно, че утре Х може и да заведе дело за набедяване, ако не можем неоспоримо да докажем с тъжба по частен съдебен път това престъпление.Защото според нас е престъпление.Но явно за всеки друг и за българските закони не е. Този човек е психопат.Утре може и да ме чака някъде с нож или и вие ще ми кажете като полицаите, че щом нама заплаха за убийство, няма какво да направят. Разберете това е реален проблем, а не просто на някой му е скимнало да се прави на интересен и да подава жалби и завежда дела-това коства пари, нерви и много други притеснения, но в крайна сметка като гледам жертвата ще излезе по-виновен от един болен психопат.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 14:16

bellisima написа:Ние направо сме им направили разследването на полицаите.

Ами то по тази логика да взема един пистолет и да почна да арестувам хората по улиците, които ми се сторят подозрителни, а? /вместо да чакам полицаите/ По тая логика направо директно да почна да вкарвам хората по затворите, а? /дето ще ги чакам съдиите/ Изобщо що да чакам държавните институции да си свършат работата, като мога сам да почна да коля и беся, когото си реша ,а?

bellisima написа:Освен това дори и да предположим, че друг е натискал копчетата както вие казвате тогава от къде този друг има тази информация, снимки и т.н.? Значи той сяда на компютъра на Х и без горкия Х нищо да подозира,Y взема, че прави всичко това, но сами разбирате, че Y няма как да направи всичко това без въпросните снимки и информация, които са на компютъра на Х. Защо те са при Х, как ги е взел след като никой не му ги е предоставил доброволно?!!

Ха, значи Вие можете да разбивате пароли и компютри, а не допускате, че и някой друг би могъл? Брех! Снимките били на компютъра на Х - ами по същата логика, по която Вие сте влизали в чужди пощи, може да се предположи, че някой друг може да е влязъл в чужд компютър ... може пък да сте били самите Вие - нали сте хакери ...

bellisima написа:Защото според нас е престъпление.Но явно за всеки друг и за българските закони не е.

И според българските закони, и според "всеки друг", описаното от Вас е престъпление /имам предвид това, което претендирате, че е направил Х/. Това никой не Ви го оспорва. Просто не можете да докажете кой е извършителят /Вие само допускате с някаква степен на вероятност, че е Х, и то на база данни събрани чрез извършено от Вас престъпление - е никой съд в никоя държава няма да осъди Х при такива обстоятелства. Със същата степен на вероятност може да се допусне, че Вие сте инсценирали всичко това, за да натопите Х - за това има доста повече обективни данни - щом хаквате чужди пощи и компютри и се гордеете с това .../! Това се опитвам да Ви обясня ... отделно - това, което Вие сте направили, е престъпление, на което извършителят е ясен - Вие сами признавате ...

bellisima написа:Този човек е психопат.Утре може и да ме чака някъде с нож или и вие ще ми кажете като полицаите, че щом нама заплаха за убийство, няма какво да направят.

А Вие какво предлагате да направят? М? Ами поставете се в обратната ситуация - отивам аз при полицаите и казвам, че bellisima е психопат и "утре може и да ме чака някъде с нож". Какво трябва да се направи според Вас? Отиват полицаите и вкарват в затвора до живот bellisima? Без доказателства, без съд и присъда, само защото инспектора отишъл и казал на полицаите, че bellisima е психопат!
Последна промяна inspectora на 16 Юни 2011, 14:24, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 14:21

Само искам да поясня, че въпросния Х сам ни даде достъп до личната си поща, от която видяхме, че именно той е създал следваща поща чрез която е създаден профила.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 15:52

Пояснявай каквото искаш, прави каквото знаеш.
Един прокурор ти е казал, че няма основания за действия срещу лицето Х. Същият този най-вероятно /да кажем от човещинка някаква си според неговите разбирания/ не те е закопчал за престъплението, което ти си извършила.
Аз ти казвам /юрист съм/, че няма основания за действия на прокуратурата срещу лицето Х.
Кой още да ти го каже, за да мирясаш?
И да оспамиш 1000 форума, нищо няма да промениш. Няма да "създадеш" доказателства срещу Х като пишеш из форумите.

Отделно пък да не говорим за какви елементарни неща си тровите живота - някой взел снимка на някой и я сложил в интернета - това са несериозни /да не кажа по-тежка дума/ занимания за човек, който претендира да е бизнесмен /там съдружници, ала-бала, фирми има по разказа/.

Понеже беше поставила въпроса /нищо, че го изтри - прочетох го преди това :) /: Какво аз бих направил - ами бих си гледал живота и не бих се занимавал с глупости. Ако на мен някой мой приятел ми прати покана във фейсбук и видя снимки като тези, за които обясняваш, никога няма да си помисля, че това е негов профил - веднага ще ми "светне", че някой си прави бъзици, или пък, че някой се опитва да го злепостави. Занимаването с цялата случка е една обида /на тема интелигентност/ към приятелите ви, защото на практика те са тези, които са видели фейсбука и ако са интелигентни не им трябва "публично изобличаване на злосторника", за да разберат за какво става въпрос ...

... ама що ли се обяснявам на изтрещели хора, които си нямат работа та се занимават с инфантилни неща: Другарко, пък Пешо ми взе смимката ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 16:37

Би било хубаво и някой друг да се включи с мнение.Но мисля, че не можете да разберете защо го правим.Все някога трябва да се реши този проблем - не може да се създават фалшиви профили, които компрометират човек на базата на открадната информация от друг. Сега чета, че много хора се сблъскват с този казус и според мен е крайно време някой в България да бъде осъден за такова престъпление.По този начин и останалите ще разберат ,че могат да си търсят правата.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 16:40

Много съжалявам,че вие инспекторе, го пприемате като загуба на време.Ами утре и убийството ще е загуба на време, защото не е имало свидетели или доказателства по случая. Това е сухата материя, но всъщност не зная дали осъзнавате какво причинява беззаконието на хората и по какъв начин обърква живота им.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 16:51

Ето ви малко храна за размисъл:
Н.П.
Iskam da dokladvam za zloupotreba s lichnnite mi danni i snimki!Sazdaden e vtori profil s moeto ime i ot nego se publikuvat neverni svedeniq.Bih iskala da premahna kopiraniq profil,no neznam kam kogo da se obarna.Dokladvah i blokirah tozi profil mnogokratno,no nikakvi merki ne bqha vzeti.Molq Vi pomognete mi da go premahnem,shte sam Vi bezkraino blagodarna!

Д.В.
az imam sushtiq problem nqkoi mi smeni parolata i si dobavq razni hora... blokirah dokladvah i nishto... nadqvam se nqkoi naistina da ni pomogne zashtoto naistina e mnogo nepriqtno ;(

Т.М.
nqkoi izpolzva imeto mi i e napravil fal6iv profil, dobavq priqtelite mi i gi tormozi. Kakvo da napravq? Kyde da namerq tozi administrator?
lele ujasni ne6ta stavat i nikoi go ne interesuva za sigurnostta na li4nata informaciq
Iskam da podam oplakvane, za6toto syzdatelqt na "noviq mi profil" tormozi vsi4kite mi priqteli i im pra6ta gadorii. Molq pomagaite, ako znaete kak da izdirq admina
BLAGODARQ

А.В.
Imam falshiv facebook profil s moeto ime i moi snimki..zloupotrebqvat s nego..molq administratorite da go iztriqt..profila e ...Blagodarq predvaritelno!

Я.П.
Здравейте. В събота ми хакнаха профила и пощата. Писах на администраторите на аbv, които ми отговаряха с готови писма и ми обясняваха какво трябва да направя за да си вляза в пощата (алтернативен имейл и таен отговор), след като вече им бях обяснила, че съм го направила... дори IP адрес не ми дадоха. Писах и до администраторите на facebook отговорите пак бяха тип "пращаме ги на всички" и старият ми хакнат профил не е изтрит. Много съм разочарована от всичко.. всеки ми казва "Живеем в България.. какво очакваш" и точно защото живеем в България хора като мен например, които не искат да оставят нещата просто така са принудени да прибягват до услугите на разни хакерчета, за да си хакват хакнатите пощи.... Както и да е просто не е честно и коректно да се получава така... за какво са глупавите администратори като не си вършат работата!!!!

E.A.
Искам да се оплача от човек който се представя за мен в друг профил и заплашва приятелите ми от мое име а те си мислят че това съм аз и цялото даскало сега иска да ме бие без причина нз какво да правя моля ви помогнете ми!!!!!!!кажете ми какво да правя!?!

Това само една малка част от потърпевшите в социалната мрежа Фейсбук. Надявам се да ви е било смешно и забавно, защото явно за вас това не е казус, а някакви капризи.Или както сам казахте аз съм една от "изтрещелите хора"! Благодаря ви-страхоен юрист сте!
Последна промяна bellisima на 16 Юни 2011, 16:57, променена общо 1 път
bellisima
Младши потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 16:55

А ето как залавят т.нар. от вас хакери в другите държави, а не само филмите както е според вас:

Фалшив Facebook профил вкара двама в съда
Мъж и жена създали профил с името на бившия работодател на дамата. Чрез профила те накарали потребителите на мрежата да повярват, че пострадалият изневерява на съпругата си.

На 11 май в Белгия започва първото дело в страната, в което ще бъдат повдигнати обвинения за създаване на фалшив профил в социалната мрежа Фейсбук, съобщи медийната група Ер Те Ел.

Мъж и жена създали профил с името на бившия работодател на дамата. Чрез профила те накарали потребителите на мрежата да повярват, че пострадалият изневерява на съпругата си.

В публикацията се отбелязва, че засега няма ясно законодателство в тази област, но въпреки това срещу двамата подсъдими са предявени обвинения за укриване на информация за фалшив профил, за използване на чужда самоличност, за клевета, както и за причиняване на щети чрез използването на електронни средства.

В подобни случаи се предвижда наказание от шест месеца до пет години затвор и глоба до 550 000 евро.

07.05.2011, 11:35 Автор: blitz.bg

Прочетете повече на: http://vestnikat.bg/news.php?read=1946#ixzz1PRmbsMId
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 17:08

bellisima написа:не може да се създават фалшиви профили

Точно там е работата, че може! Няма закон, който да го забранява! Не е виновен прокурорът, или пък аз, че няма такъв закон!

bellisima написа:които компрометират човек

Ако има извършено престъпление клевета, или обида /приемам, че това имате предвид под компрометират/, никой не го отрича, но извършено през интернет, е на практика невъзможно да се докаже извършител! А това, че вие подозирате някой си, или сте сигурни, че е той и /според вас/ имате достатъчно доказателства, си е ваш проблем ... Нито аз, нито прокурорът, или съдията ще "повярва" на няколко скрийншота. Сами си отговорете на въпроса дали бихте се съгласили да влезете в затвора, ако утре на този прокурор някой да му даде 5 скрийншота, "доказващи", че сте направили вие нещо /знаете много добре как се правят скрийншотове и как се работи с разни програмки за обработка на снимки/?

bellisima написа:някой в България да бъде осъден за такова престъпление

Ами какво ще кажете вие да сте първи? М? Сами казахте, че сте извършили пробив на чужд мейл и кражби на данни от там - аи-пи-та и т.н.! Съгласни ли сте?

bellisima написа:А ето как залавят т.нар. от вас хакери в другите държави

Мисля, че от терминали 1 и 2 лесно може да се стигне до Брюксел ... приятен път, но първо ми отговорете на въпроса дали сте съгласни вие да сте първите осъдени за такова нещо?

Когато искате на някой да се случи нещо /това, което искате за Х/, първо си помислете дали сте готови и на вас да ви се случи същото, ако обстоятелствата са същите, ако отговорът е положителен, значи сте прави, ако обаче не е ... пийте една студена вода!

bellisima написа:... не зная дали осъзнавате какво причинява беззаконието на хората и по какъв начин обърква живота им.

Не, от къде да знам, аз не се занимавам ежедневно с това, а си бъркам в носа ... И точно защото знам какво означава и какво причинява "беззаконието", ви ги обяснявам тея неща, ама нейсе ... Обяснявам ви, че това, което вие искате е именно беззаконие, а не това, че "Х ще се измъкне ненаказан"!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 17:26

Ами да, осъдете ме- да ви дам ЕГН и лични данни?!! Даже ще съм щастлива вие да ме предадете на полицията и да гледате докато ми слагат белезниците.Ето за това говоря за липса на закони и за криво разбиране на вече съществуващи такива. Като сте такъв голям юрист предполагам ви е известно какво е прецедент.Жалко, че сте юрист наистина, много жалко-вие следвате само сухата материя или съм гледала пак много филми??!!
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 17:32

bellisima написа:Ами да, осъдете ме - да ви дам ЕГН и лични данни?!!

Аз не ви съдя, не ми е и работа това ... Идете и се предайте доброволно, като напишете обяснения какво сте сторили и ги предадете на прокурора - оставям на вашата съвест! Ако считате, че не сте престъпник, че сте хакнали чужд компютър, тогава защо считате, че хората, които хакват вашия са /или мислите, че когато е, за да съберете доказателства може/? Ако пък считате, че сте престъпник тогава се предайте и си признайте всичко /не на мен, а на прокурор/

bellisima написа:Като сте такъв голям юрист предполагам ви е известно какво е прецедент.

Известно ми е :) Но ми е известно и че това нещо няма нищо общо с нашата правна система /по американските филми сте го чували, но нямате идея, че тук не означава нищо!/ ...

И да се върна на темата с белгийския случай - преди да хванете терминалите, потърсете подробности дали само с 5 скрийншота са разполагали властите, или и с други данни за фиксиране на извършителите ;) Пак казвам - никой не спори, че не е редно да се случват такива неща - колко пъти да ви обясня, че нямате СЕРИОЗНИ доказателства КОЙ го е направил!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 17:39

Ами понеже съм съвестен гражданин още утре ще отида да се предам!
А този прецедент сигурно е от филма Закон и ред или от някой друг подобен американски!
ЗАКОНЪТ

Казус

Прецедент ще отприщи хиляди искове срещу държавата

Факсимиле от определението на Върховния касационен съд, след което искът ще трябва все пак да се гледа.

ВКС допусна правото на близките на убит при криминално престъпление да съдят България като отговорна за тяхното страдание

Доротея Дачкова

"Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество." Това гласи втората алинея от чл. 4 на конституцията. И адвокат Незрет Бабучев я използва, за да предяви иск срещу държавата заради убийството на мъж в благоевградското село Дебрен. Наказателното производство за смъртта му е все още висящо. Затова ще оставим неизвестни имената на убития, близките му и обвинените в престъплението.
Битката на Бабучев обаче заслужава да бъде описана, защото вероятно ще отприщи хиляди искове срещу държавата. Началото е трудно и среща категоричния отказ на магистратите от две инстанции да образуват дело. Върховните съдии обаче отменят техните определения и нареждат искът да се гледа. Адвокатът е убеден, че по-голямата част от пътя вече е извървян и говори, със самочувствието на победител.
Преди 2 години след тригодишно разтакаване на дело за убийство Бабучев решава, че щом не може да защити жертвите по пътя на НПК, ще търси друг начин. Сеща се за чл. 4 от основния закон. Изпипва иска повече от месец. С него настоява Софийският градски съд да осъди България да плати на семейството на убития обезщетение от 50 000 лв. за неимуществени вреди, причинени от посегателството срещу живота.
Гражданският иск на семейството срещу държавата няма нищо общо с наказателното производство срещу обвинените за убийството, станало през 2001 г. Нито пък с мудността, с която се движи разследването.

Според адвокат Бабучев държавата дължи обезщетение,

дори извършителите да бъдат оправдани в рамките на наказателния процес или дори ако се приеме, че са неизвестни.
Според международното и нашето законодателство държавата не е отговорна в хипотезите на естествена смърт, неизбежна отбрана, законен арест при опит за предотвратяване на бягство, война, бунт, природно бедствие. Посегателството срещу живота не е сред тях.
В иска има много емоционални отклонения за преживяванията на близките: "Изпитваните от нас морални болки и страдания не могат да бъдат описани и оценени. Ние нямаме самочувствието на свободни хора със защитени права."
Защо Бабучев смята, че искът е допустим и основателен? Той твърди, че чл. 4, ал. 2 от конституцията има непосредствено действие, а не пожелание с декларативен характер. Според него там е заложена концепцията за солидарната отговорност на държавата при посегателства срещу живота, достойнството и правата на личността, което е основен принцип на правовото общество.
"Властта и мощта на държавата са ограничени от правото. Ако обаче границите на правото бъдат прекрачени, особено за престъпни посегателства върху живота, достойнството и правата на личността, възниква солидарно задължение за държавата като гарант за поправяне на вредите, независимо дали посегателството е извършено от длъжностни лица или от други граждани, или извършителят е неизвестен", смята Бабучев.
Бабучев се спира и на юридическия смисъл на понятието "гарантира". То винаги се тълкува като поемане на солидарно задължение по силата на закон или на договор. Задължението на държавата като гарант възниква от образуването на предварителното производство дори и срещу неизвестен извършител. Според адвоката държавата може да бъде осъдена за вреди, когато има образувано дело за престъпление от Глава втора от особената част на Наказателния кодекс - убийство, телесни повреди, изнасилвания, блудства, отвличане,задържане на заложник, принуда и т.н.
Първоначално Софийският градски съд определя, че искът се позовава на конституцията, а не на конкретна правна норма. Затова дава срок за отстраняване на намерените нередности в молбата. После не приема допълнението на адвоката за задоволително и на 7 юни 2005 г. прекратява производството по делото. Бабучев обжалва определението пред Софийския апелативен съд, но той го потвърждава. "На настоящия състав не е ясно от какво точно произлизат неимуществените вреди на ищците. Разпоредбите на чл. 4, ал. 2 от конституцията са принципни. В приложение на тези принципи за издирване и наказване на убийците е образувано наказателно производство", пишат в определението си тримата апелативни съдии. И така искът се озовава във Върховния касационен съд. На 2 май се стига до прецедентното според Бабучев определение на трима висши съдии, които връщат делото на СГС за продължаването му.

"СГС е прекратил делото неправилно

Той не е посочил на ищците в какво точно се състоят нередовностите на исковата молба и по този начин не им е дал възможност да ги отстранят в законовия срок. Неясно е и указанието да посочат по кой ред е предявена претенцията им, при условие че те са посочили ясно, че я основават на конкретна разпоредба от конституцията и искат да ангажират отговорността на държавата като гарант", мотивират се върховните съдии. Те нареждат делото отново да се върне в СГС. И обясняват, че ако СГС отново приеме, че исковата молба е нередовна, следва да даде пълни и точни указания към ищците, в които да посочи конкретните нередовности и как да бъдат отстранени. Едва при неизпълнението на конкретни и правилни указания СГС има право да върне исковата молба и да прекрати производството.
"Никой не трябва да мисли, че може да върши каквото и да е и да не носи отговорност. Пострадалият трябва да има повече права", категоричен е адвокатът. Той твърди, че съдиите на две инстанции, които не са допуснали иска на близките на убития, са със закостеняло мислене и се страхуват от новото. Спомня си още как се е разплакал, когато видял определението на ВКС. И се дразни колко бавно се развиват нещата в България - само за допускането на иска са били нужни две години. Сега Софийският градски съд се бавел с насрочването на делото, върнато за гледане на същия съдия.
Според Бабучев "прецедентът" ще се вземе предвид от Министерството на правосъдието при подготовката на Закона за обезщетяване на жертвите на насилствени престъпления. Всъщност за подобен закон се говори от години. Редът му дойде едва на прага на ЕС в синхрон със законодателството в съюза. Еврокомисията преди повече от година задължи страните-членки да изплащат обезщетения на гражданите си, пострадали от престъпления, придружени с насилие.
Бабучев говори за делото много разпалено - твърди, че това не е просто казус, а кауза. И ще се окаже прав, ако този път успее в СГС. Тогава може да "вдъхнови" много жертви на престъпления да заведат сходни искове срещу държавата. И към градския съд ще се насочи лавина от дела. Макар че всъщност, ако държавата си беше свършила бързо работата и наказателното дело за убийството бе тръгнало в разумни срокове, близките на жертвата сигурно щяха да се конституират като граждански ищци в рамките на наказателния процес. Тогава нямаше да има нужда от паралелните способи.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 17:41

Сега отивам да изживея пълноценно последните си часове свобода, защото от утре ще съм закопчана, а след това ме чака затвора в Сливен, където най-вероятно ще стана лесбийка!
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юни 2011, 17:47

bellisima написа:А този прецедент сигурно е от филма Закон и ред или от някой друг подобен американски!

Думата "прецедент" не се съдържа в нито един български нормативен акт! Не ми показвайте как някой малоумен журналист е изкарал някой лев от няколко стотин хиляди още по-малоумни читатели, които му се радват на използваните цветущи думи заучени от американските филми :)

П.П.: Извинявам се - в една наредба я има тая дума "прецедент" ... говори се за постигнат някакъв научен прецедент по повод оценяване на някакви изпити ...

Поредното доказателство как журналистите ви промиват мозъците ... Не всичко, което казват по ТВ, или пишат по вестниците е вярно бре хора ... Разберете го това, че иначе не сте нищо повече от едни овчици ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 16 Юни 2011, 18:17

На мен вече ми е все едно-аз скоро ще съм затворничка и живота за мен вече няма смисъл.... :?
bellisima
Младши потребител

Мнениеот disident » 18 Юни 2011, 22:18

Пий една студена вода или някоя ракия ако можеш. По право в прокуратурата и полицията се назначават навалица със стабилни познания в областта на компютърната неграмотност. Ето и едно доказателство: http://nadezhda-65ltd.narod.ru/complain ... 6_10_1.jpg
http://nadezhda-65ltd.narod.ru/complain ... 6_10_2.jpg
http://nadezhda-65ltd.narod.ru/complain ... 6_10_3.jpg
http://nadezhda-65ltd.narod.ru/complain ... 6_10_4.jpg
disident
Потребител

Мнениеот bellisima » 21 Юни 2011, 09:59

Потърсихме началника на отдел Кибер-престъпления в нашия град, който още като погледна събраните от нас материали разбра за какво става въпрос.Самия той в неофициален разговор изказа мнение, че доказателствата неоспоримо водят към съдружника на приятеля ми.Прокурора по случая, абаче не вижда извършено престъпление и не предава случая на отдел Кибер-престъпления. Така сме с вързани ръце. Вчера лицето Х/въпросния съдружник/ отново публикува куп гадости за мен и приятеля ми в един сайт.Почерка му е очеваден, а и той май вече нямя желание да се крие, че именно той е автора. Но... в какво да бъде обвинен. Просто този човек наистина не е добре.Аз се страхувам какво още би могъл да направи, защото не изключвам и вариант за физическо посегателство, но до там ли трябва да се стига.А и да стане сигурно и това няма да е достатъчно. Просто вече се отчайвам.Не зная какво трябва да стане,за да бъде наказан някой за нещо в тази държава и даже и да го накажат колко адекватно на престъплението ще е наказанието.Живота ни се превръща в един кошмар от действията на този човек, но нито можем да го спрем, нито да го обвиним в каквото и да било.Снощи ходихме на рожден ден и приятеля ми остава лампите в къщи светнати-вече не знаем от къде ни гледа и какво прави.Пълен психотрилър, но сме безпомощни...
bellisima
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ