Здравейте,
имам доста сложен казус за разрешаване. Впрочем не съм адвокат, а една от страните касаещи проблема - общ имот... С две думи двора е 2дка, а къщата 2 етажа по 40кв, но е делена не на етажи.В нотариалния акт е упоменато право на ползване на стая на 1-ви етаж и стая от 2-ри етаж (изток) на единия, съответно на запад на другия собственик. След няколко консултации с адвокат разбрах, че двора е делим, а къщата е в съсобственост.
Въпросът ми е при съдебна делба има ли значение това, че
единия собственик е живял и инвестирал в имота 12г.?
При оценка на вещо лице подобренията ще бъдат ли включени в цената на къщата?
Има ли значение, факта че на единия собственик това е единствено жилище.
Благодаря
- Дата и час: 24 Ное 2024, 06:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Селски имот -пак делби
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Селски имот -пак делби
Последна промяна ayouny на 21 Юни 2011, 10:38, променена общо 1 път
- ayouny
- Нов потребител
Re: Селски имот -пак делби
Може да се възложи на един от съсобствениците, но само ако е чисто наследяване, съответно да е обитавал имота.
Ползването се извършва от кой и да е от съсобствениците, но се дължи обезщетение. Наемът трябва или да се дели или да се заплаща обезщетение за ползването на имота.
Ползването се извършва от кой и да е от съсобствениците, но се дължи обезщетение. Наемът трябва или да се дели или да се заплаща обезщетение за ползването на имота.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Извинете но какво имате предвид за чисто онаследяване. Имота е от баща на двете деца и други преки наследници няма.Наем за сегашния наемател ли? Тук адвокатите казват че не се дължи нищо от единия на другия собственик, защото е в правото на ползвне. Дали ще се ползва или отдава под наем нямало значение
- ayouny
- Нов потребител
Имат значение подобренията в хода на съдебната делба. Съсобствениците могат да предявят претенциите си в процеса. А относно дължим или не наем, ако съсобственикът ползва само своята идеална част, така както е разпределено правото на ползване, а не целия имот, то тогава не би бил дължим наем от момента на писменото поискване, ама ако ползва целия имот, значи другият ще има право да претендира за обезщетение.
- nk7702n
- Старши потребител
Има ли хипатеза според която при съдебна делба на цялата маса на единия съсобственик да бъде възложена само сградата а на другия само двора?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ако двамата собственици се разбираха, нямаше да се стига до съд нали?
- ayouny
- Нов потребител
Интересен въпрос, julyanvonemona. Възлагането става по ГПК. Няма такава опция, доколкото зная.
- magodeoz
- Активен потребител
ayouny написа:Има ли значение, факта че на единия собственик това е единствено жилище.
Има значение - чл. 349, ал. 2 ГПК
julyanvonemona написа:Има ли хипатеза според която при съдебна делба на цялата маса на единия съсобственик да бъде възложена само сградата а на другия само двора?
Не, защото дворът представлява общи части към къщата - чл. 38 ЗС.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden убедихте ме макар че много отдавна по памет мисля че ВС на НРБ беше постановил нещо такова, във връзка, че къщата е реално неподеляема а единия от съделителите бил със задоволени жилищни нужди ( предполагам помните ЗСГ)
-
julianvonemona, вероятно имате предвид това решение:
По-новата практика е обобщена в
Аз обаче се позовавам на това решение:
По-новата практика е обобщена в
Аз обаче се позовавам на това решение:
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden И решението което посочвате от 1955г и друго на пленума на ВС от 1974г. И въпреки всичко си мисля че съда в поставения от мен въпрос би могъл да присъди неподеляемото жилище заедно със съответстващото право на строеж на единия, а на другия собствеността на имота върху който жилището е построено. Разбира се правото на преминеване се подразбира.
-
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|