начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Интернет престъпления

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Интернет престъпления

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 13:36

Вие усещате ли се изобщо какво искате? Чувате/четете ли се какво говорите/пишете?
Искате някой да направи нещо /т.е. едва ли не да вкарат човек в затвора, или да го накажат по някакъв начин/ за това, че пишел нещо за някого, че говорел нещо за някого и че Вас Ви е страх, без някой да Ви заплашва /не виждам такива твърдения - не твърдите, че някой Ви заплашва с нещо/. И всичко това само защото се чувствате психически тормозени ... честно Ви казвам, аз по-скоро си мисля, че Вие сте за психиатрията ...

bellisima написа:Но... в какво да бъде обвинен.

Именно :idea: Няма в какво - това, че на Вас нещо не Ви е удобно неговото съществуване и действия в живота, не означава, че човекът е престъпник, или луд!

bellisima написа:Аз се страхувам какво още би могъл да направи, защото не изключвам и вариант за физическо посегателство, но до там ли трябва да се стига.

Ами да! За да има престъпление, трябва да има действие, а не нечии опасения! Няма цивилизована страна, чийто закон да предвижда наказание за това, че някой имал престъпни помисли /още по малко когато това се основава на нечии твърдения/!
Живейте си живота и не се занимавайте с глупости - сами си го правите кошмара. Какво като някой си пишел/говорел нещо? Селски изпълнения ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 21 Юни 2011, 14:45

Айде точно ти да не ми отговаряш става ли? Твоето мнение го чухме.Разбрахме, че сме селяни,психари, престъпници,че сами си създаваме проблеми имаше и още някакви обиди вече не се сещам. Не съм малаумна-разбрах ти позицията.Пиша това, защото както посочих в по-горни постове, не сме единствените, които са пострадали от това непрестъпление, както е според закона и вас.Но дори и най-малкия успех ще е нещо.Пиша го за всички останали, които са станали обект на подобно посегателство над личния живот.Разберете, че интернет все повече навлиза в живота ни, за някои дори става живот и ако в него няма правила, няма закони , то тогава много зле.Убедена съм, че в бъдеще тези неща ще бъдат уредени законово и няма да ми се налага да пиша по такива форуми, а ще имам законово основание да предприема мерки срещу хора, като Х.
Ако утре създаде някой профил за теб и пише и прави това, което ние търпим,много ми е интересно дали пак няма да престъпление и ти ще кажеш "Ами нема такъв закон, затова какво да се прави ще си стоя така, няма да обръщам внимание, а те нека ме тормозят ..."
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 15:55

bellisima написа:Айде точно ти да не ми отговаряш става ли? Твоето мнение го чухме.Разбрахме, че сме селяни,психари, престъпници,че сами си създаваме проблеми имаше и още някакви обиди вече не се сещам. Не съм малаумна-разбрах ти позицията.Пиша това, защото както посочих в по-горни постове, не сме единствените, които са пострадали от това непрестъпление, както е според закона и вас.Но дори и най-малкия успех ще е нещо.Пиша го за всички останали, които са станали обект на подобно посегателство над личния живот.Разберете, че интернет все повече навлиза в живота ни, за някои дори става живот и ако в него няма правила, няма закони , то тогава много зле.Убедена съм, че в бъдеще тези неща ще бъдат уредени законово и няма да ми се налага да пиша по такива форуми, а ще имам законово основание да предприема мерки срещу хора, като Х.

Започваш да схващаш как стоят нещата, което е добре. Веднага поднасям извинения за обидите /ако има значение де/!
Точно така - няма закон /а много често и безспорни доказателства, ама безспорни не защото някой така си мисли, нали ;) /. И никой адвокат, прокурор, или съдия не е виновен за това.
Не казвам да търпите, но не е прокуратурата мястото, на което трябва да си излеете болката, а пощенската кутия на депутатът, който си изпратила в НС ;)
А за да говорим за престъпление, същото трябва да е предвидено в закона, а не да е въображаемо в нечий мозък!

bellisima написа:Ако утре създаде някой профил за теб и пише и прави това, което ние търпим,много ми е интересно дали пак няма да престъпление и ти ще кажеш "Ами нема такъв закон, затова какво да се прави ще си стоя така, няма да обръщам внимание, а те нека ме тормозят ..."

Ами аз не съм толкова елементарен като 99% от боравещите с компютър, че да не знам как да си опазя данните в интернет. А ако все пак ми се случи нещо такова, точно си разбрала какво ще направя - няма да ми пука, ама не щото няма такъв закон ... то ако се приеме такъв малоумен закон ще да е жалко - взе да ми писва от закони, които да предпазят тъпака от собствената му простотия ... такива напоследък все повече и повече се роят и не знам до къде ще я докарат с тоя популизъм ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот fighter » 21 Юни 2011, 16:06

Защо не прочетете Конвенция за престъпления в кибернетичното пространство.
fighter
Потребител

Мнениеот bellisima » 21 Юни 2011, 17:12

Благодаря за насоката.
bellisima
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 17:26

fighter написа:Защо не прочетете Конвенция за престъпления в кибернетичното пространство.

И като я прочетем какво предлагате да направим след това? Или само така - за обща култура? :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Юни 2011, 18:52

Белисима,

Факт е, че законодателството изостава в регулацията на динамично развиващи се обществени отношения, част от които са и тези, които Ви вълнуват. Факт е също, че подобно "изоставане" не е само наш, национален проблем.
С оглед конкретиката на Вашия случай, като един интелигентен човек, не изпадайте в крайностите и емоционалностите на вечните онеправдани, а помислете и се консултирайте за следното:
1. Можете ли да поддържате обвинение по чл. 148, ал. 2 вр. чл. 148, ал. 1, т. 2 вр. чл. 147, ал. 1 от НК. Ако обстоятелствата го позволяват - знайте, че престъплението е от частен характер и прокурор няма отношение към подобно обвинение - инициирането на наказателно производство пред съда, повдигането и поддържането на това обвинение е предоставено единстевно и само на частния тъжител. Подобни дела, за клевета, разпространена чрез интернет, не са "прецедент".
2. Никой не Ви пречи сама да подадете сигнал в "Кибер престъпления", щом сте преценили, че в тяхно лице срещате разбиране, вместо да чакате прокурор да им възложи проверка. Истината обаче е, че не там са хората, които ще преценят има ли престъпление или не. Дори, ако данните сочат за престъпление от общ, а не от частен характер.
bellisima написа:Пиша това, защото както посочих в по-горни постове, не сме единствените, които са пострадали от това непрестъпление, както е според закона и вас."

Не сте вие тези, които ще определят дали конкретното деяние е престъпление или не. Не сме и ние, четящите и / или пишещи в този форум, независимо от професията, която упражняваме извън него. Ако има престъпление "според закона", то, бъдете сигурни, че, ако се възползвате от правата, които същият този закон предоставя - да обжалвате актовете на съда и органите на досъдебното производство по надлежния ред, а не във форума, има ли престъпление "според закона", то няма да "изчезне".
Ако ще водите наказателно дело от частен характер, един преклузивен срок Ви притиска. Пожелавам успех на Вас приятеля Ви.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот bellisima » 23 Юни 2011, 11:31

Благодаря!
bellisima
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ