начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Произволът на монопола ВиК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Произволът на монопола ВиК

Мнениеот ryanna » 01 Юли 2011, 13:05

Юрист съм, но съм далеч, далеч от гражданското право, затова моля за мнението ви.
Преди около 5 г. закупих имот - апартамент в един град. Ведно с копие от НА и молба, прехвърлих партидата си си във ВиК на мое име. В жилището бяха правени ремонти, което предпоставя използването на вода, след което не е живяно там. :!: НИТО ВЕДНЪЖ :!: инкасатор не е засичал водомера в апартамента. На външната входна врата на апартамента беше залепена една жълта бележка, на която пишеше, че дължа на дружеството определена сума - трицифрена. Въпросната бележка е стояла на вратата неизвестно колко време /на нея не е уточнен периода, за който съм натрупала задълженията към ВиК/, като през това време са я прочели съседи, както вероятно и техни познати, които са им ходили на гости. Отивам аз един ден до апартамента, заварвам я, прочитам я и правя опит да я остраня. Но това оранжево на цвят нещо не може да се отстрани изцяло от вратата, за която съм заплатила с поставянето около 600 лв. непосредствено след закупуване на жилището. Отивам при Управителя на ВиК, обяснявам проблема, той, въпреки, че се държа нагло и арогантно към мен, направи труда си да влезе посредством компютъра в моята партида и установява: да, инкасатор нито веднъж не е посещавал жилището за тези 5 г., откакто е прехвърлена собствеността, респ. партидата; 5 поредни месеца инкасатора е вписвал служебно консумираната вода. Управителя се изтърва пред мен и веднага след това прехапва езика си, че инкасатора няма право да пише повече от 3 поредни пъти служебно. Но въпреки това, безоливо ми заявява да си платя и да нямам проблеми със съдебен изпълнител. Аз възмутена му заявявам, че нямам намерение да плащам нещо, което не е доказано, че дължа. На отговора ми, че ако предприемат действия по събирането на тази сума, аз ще си потърся правата, господинът ми заявява, че съм го заплашвала и грубо ме съветва да преустановя заплахите си. :shock: Известно време, около месец, не бях посещавала това си жилище. Ходя от време на време, за да видя дали всичко е наред /знам ли - може някой да ми е разбил апартамента/. Влезам в жилището, бяха ми мръсни ръцете и реших да ги измия преди да си тръгна. Вода няма. Пред входа видях една от живущите там, която попитах да не би да има авария. Тя ми казва, че от ВиК са идвали и питали за собственика на апартамента и понеже тя ме виждала от време на време, казала им, че живея там. Вбесих се и си тръгнах. До кофите за смет пред блока, където си паркирах колата, виждам някаква частично скъсана бележка, на която пише моето име - това ме предизвика да я взема за прочит. Видях и адреса на жилището ми. Пише още, че ме поканват в 15-дневен срок да се издължа, като посочената сума е още по-голяма от тази, която беше вписана в жълтата бележка, в противен случай ще ми бъде спряна водата и ще бъда дадена на съдебен-изпълнител. Та това било Покана за доброволно изпълнение. Има подпис /не и име/ на връчителя, нито пък ми е връчена, както и не е отразен отказ за връчване от моя страна чрез свидетел. Нищо: само подпис на връчителя и дата ва връчване. Сега се чудя как да защитя правата си. Не може ВиК да си измисля суми, които дължа като абонат, при положение, че нито веднъж не е засякъл инкасатор водомера. И как така служебно ще вписва консумацията за пет месеца, при положение, че разрешените по наредба са до три поредни месеца? И защо ще ми спират водата, след като аз реално не съм им длъжник? И как така ще ми се трупат лихви и ще ми ги събират "дължимите" пари чрез ЧСИ? Моля, споделете мнението си по казуса - искам да чуя и Вашето мнение.
ryanna
Младши потребител

Re: Произволът на монопола ВиК

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 15:36

ОУИ- ако не работите граждански, ангажирайте колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ryanna » 01 Юли 2011, 17:12

Благодаря, но явно ще трябва да се върна 9 г. назад, когато учех гражданските права, че тази материя наистина ми е бегло позната. А и наистина е добра идея да умуваме с някой колега, но с опит в тази насока, въпреки, че покрай мен са все наказателни адвокати.
В царството на слепите едноокият е цар.
ryanna
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 17:45

Вещното е само косвен фактор- искът ви е по 124 ГПК ( поправям)- да се признае за установено, че не дължите претендираните от ВиК суми( във вашия случай по размер). По този начин прехвърляте и доказателствената тежест върху тях, като при пълно и главно доказване от тяхна страна следва да се установи не само наличие на облигационни отношения между вас, а и извършената от тяхна страна доставка по обем и цена.
Общо взето сте в привилегирована позиция, защото монополистите не могат да докажат относими за правоотношението и дължимостта факти.
Принципът е като при топлото и тока- няма разлика в предмета на делото.
Последна промяна poli_g на 01 Юли 2011, 22:56, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ryanna » 01 Юли 2011, 20:21

Още веднъж сърдечно БЛАГОДАРЯ за отзивчивостта!
В царството на слепите едноокият е цар.
ryanna
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ