начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Може ли физическо лице да наеме на трудов договор друго лице

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли физическо лице да наеме на трудов договор друго лице

Мнениеот chepileva » 01 Юли 2011, 15:16

Бих желала да наема легално, на трудов договор, жена, която да ми помага с домакинството. Според юристконсулт от "Бюро по труда" в малък град, това не може да стане и необходимо да съм регистрирана поне като едноличен търговец. В кодекса на труда няма такова органичение, или поне аз не видях. Бихте ли ме посъветвали дали е възможно и ако е, как следва да процедирам. Благодаря предварително.
chepileva
Нов потребител

Re: Може ли физическо лице да наеме на трудов договор друго

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 15:38

Граждански договор- КТ няма място в отношенията ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Юли 2011, 15:46

Поли, зависи!

По принцип може физическо лице да бъде работодател и без да е ЕТ.
Колегата от бюрото по труда за това работи там /щото толкова и разбира от право :) - ще ме извинява, но .../.

В конкретния случай, ако тази жена ще е нонстоп, т.е. 8 часа на ден 5 дена в седмицата /или нещо подобно/ на работа, договорът си е баш трудов. Друг е въпросът как ще се оправяте с регистрации на този договор и т.н. там, където сте, че като ви гледам местните капацитети ... ако и по останалите институции са такива ...

Ако жената ще идва "от дъжд - на вятър" да помага, тогава Поли е права, че е по-удачно някакъв граждански договор да се сключи /сключи не е = подпише, а липсата на писмен договор не означава нелегален такъв - важното е доходът да се декларира когато трябва ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chepileva » 01 Юли 2011, 16:02

Да, идеята ми е да бъде там 5 дни в седмицата и да си има определени задължения през цялото време.

Бихте ли ме насочили, като и изготвя трудов договор, какво следва да направя. Доколкото зная, трябва да се регистрира този договор в НАП. Предполагам, там ще е по-интересно, отколкото с юристконсулта на "Бюро по труда" :mrgreen:. От НАП ли би трябвало да ми кажат какви са ми разходите за този човек и къде трябва да ги внасям, до кое число на месеца, т.н.? Или направо ми е необходим адвокат, за да си наема чистачка и да е всичко законно...

Странична бележка, въпросният юристконсулт беше като ударен с мокър парцал като му зададох въпроса. Каза "Хм, не съм срещал този въпрос. Нека помисля малко." :oops: Какви въпроси среща, как изобщо си върши работата точно в "Бюро по труда"... Чудо!
chepileva
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 01 Юли 2011, 16:36

Не знам какво да Ви кажа. В действителност е по-трудно да си коректен и да спазваш законите в тази страна, отколкото да не ги ... Мисълта ми е, че държавата създава повече трудности на коректните, отколкото на некоректните ... за съжаление.
По принцип трудовият договор се регистрира в НАП и всеки месец трябва да плащате осигуровка и данък за работничката /отделно не съм сигурен, но може би и Вие самата ще трябва да се регистрирате като работодател - пак в НАП .../. Отделно сигурно ще Ви гледат като "теле у железница" докато успеете да обясните, че Вие като физическо лице сте работодател /и то без да сте ЕТ/ ... а ако се окаже, че "няма такава бланка" и "отиде коня у ряката" ... Отделно има една камара с документация и бюрократщина, за да е всичко както трябва ... не само адвокат, ами и счетоводител ще Ви трябва :) ...
Та ако все още искате да спазвате закона /...... как звучи само/ ... Но пък не е толкова сложно - веднъж ако го направите и после предполагам тези ежемесечни удръжки и вноски ще се справяте и сама да ги правите ...
Успех!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chepileva » 01 Юли 2011, 17:04

Благодаря много, inspektora! Аз съм упорита, щом може, ще се боря. Ще и се не знае и системата :lol: .
chepileva
Нов потребител

Мнениеот da345 » 01 Юли 2011, 17:28

интересно! може ли тогава да ме назначи физическо лице по същия принцип като юрист или счетоводител на трудов договор? :shock:
da345
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Юли 2011, 17:45

Ще се съглася с инспектора.
§ 1. ДР КТ: По смисъла на този кодекс:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 33 от 2011 г.) "Работодател" е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство, дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение, включително за извършване на надомна работа;

Човек да не иска да бъде изряден в отношенията си с тази държава. Същата тази държава, от една страна се бори срещу "маскираните" трудови договори под формата на "граждански", от друга, при все дефинициите в нормативните й актове, създава пречки до абсурдност. Ами, ако искам да си наема детегледачка, готвачка и градинар за домакинството ми, изисквам от тях заетост и полагане на труд в дома ми 8 часа / 4 или повече/ при петдневна работна седмица, предоставям им средствата и определям правилата на работа, аз каква трябва да съм - търговец? Тези хора какви трябва да са - търговци или лица, упражняващи свободна професия :mrgreen:
П.П. И да искам не мога да се регистрирам като ЕТ, професията не ми го позволява :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 18:17

Не знам, инспекторе... кой толкова се натиска да си създава главоболия.
За да си работодател следва да се регистрираш по Булстат, като осигурител. Също и в НАП и прочее.. и всеки месец да тръпнеш в ужасии. Работника?- има право на отпуск, на 8ч. работен дне, пет дни в седмицата, обезщетения при прекратяване на ТПО... въобще всичко. Отговорност, бреме... винаги си под ударите на трудовото законодателство- безопасни условия на труд и прочее... А ТК ще я оформи? ( това ми е неизвестно).
За какво ми е всичко това?- пускам един граждански и нещата спят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Юли 2011, 18:33

Въпросът е принципен, Поли, а кой се натиска да е работодател - друга бира. Не му изследваме мотивите. Нека погледнем нещата "принципно" и на база на действащата нормативна уредба. Какво диктува необходимостта дамата да се регистрира "поне като ЕТ"?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 18:50

На така поставения въпрос- нищо.
Може ли да е работодател?- може.
Условието?- да се регистрира по Булстат, като осигурител.
В НАП - трудовия договор...
Плаща трудово възнаграждение, има валидно ТПО, изплаща дължими осигуровки- ок.
Как се офирмя ТК идея нямам, това УП - отново не знам.
И изведнъж подчинява добрината си на трудовото законодателство, ведно с всички негативи. А да не те полази инспекцията по труда, ама е друга бира, както казваш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidden » 01 Юли 2011, 22:54

Понякога има смисъл да бъдеш назначен на трудов договор от ФЛ (роднина, приятел и т.н.), напр. ако искаш да ти тече трудов стаж (да речем, като юрисконсулт - да ти текат осигуровки и юридически стаж, без да се налага да държиш изпит за адвокат и да плащаш такса за вписване в АК). Това си има и своите предимства, въпреки неудобствата, разбира се.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2011, 23:16

Описаното е наистина възможно ( малко се говори по този въпрос, но не е като да не е уловен този детайл), но липсва воля. То и за това вече 12г., от как отмениха ПМС 60( чл. 4 е особено интересен) липсва дебат и приемане на Закон за Юрисконсултите. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Юли 2011, 23:58

poli_g написа:Как се офирмя ТК идея нямам, това УП - отново не знам.

И аз не знам. Всъщност - предполагам как би трябвало, ама не знам как гледа на моето предположение държавата :lol: И ще помоля някой, който има практически наблюдения, да сподели. Интересно ми е.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Юли 2011, 00:19

Някой може ли да ми разясни категорията "домакинство" от примерно изброените такива, като организационно и икономическо образувание. :shock:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 02 Юли 2011, 00:27

Аз не мога... освен буквално, което очевидно не е в основата на въпроса ти. Няма практика, няма дефиниция в цитирания или друг, свързан с ТПО акт, напротив, в някои от тях има директно препращане към дефеницията за работодател в КТ, в други - допълнение към нея, в трети - тяхна си дефиниция. Пример за последното е ЗДДФЛ. Една нормативна несвързаност виждам аз по отношение на тук разисквания въпрос.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот hidden » 02 Юли 2011, 00:35

Melly написа:Някой може ли да ми разясни категорията "домакинство" от примерно изброените такива, като организационно и икономическо образувание. :shock:

ЗАКОН ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2011 Г.
§ 3, т. 5 "Домакинство" са две и повече лица, които живеят заедно в едно жилище или в част от жилище. Домакинство е и едно лице, което живее в самостоятелно жилище, в стая или в част от нея към дадено жилище, живее на самостоятелен бюджет по отношение на разходите за хранене и разходите за задоволяване на други потребности.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Юли 2011, 00:41

Не съм чела мотивите на изменението на § 1., т.1 от ДР КТ но не виждам как ще отъждествя едно "домакинството" на организационно и икономическо образувание (субект), което генерира доходи от дейност, за която да е нужно възникване на ТПО с трето ФЛ на длъжност гувернантка, примерно.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Юли 2011, 00:46

hidden, ти хубаво ми даваш дефиницията, но поставям пак въпроса: лична потребност ли е да наема лице на длъжност хигиенистка, гувернантка и т.н. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 02 Юли 2011, 00:54

Хидън,
дефиницията е за нуждите на преброяването през 2011 г., дадена в относимия към преброяването нормативен акт... :wink:
Мели,
изменението не е от годината, цитирана от мен в последната редакция на текста, мнооооооооооооооооого и далеч преди това домакинството е "признат" работодател по КТ. Не усещам логиката ти
Melly написа:едно "домакинството" на организационно и икономическо образувание (субект), което генерира доходи от дейност, за която да е нужно възникване на ТПО с трето ФЛ на длъжност гувернантка, примерно.

Необходмо условие ли е работодателят да "генерира доходи от дейност, за която да е нужно възникване на ТПО"? :roll:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ