Здравейте, искам да ви попитам конкретно два въпроса въпроса. По принцип видях, че таксата за подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 417 от ГПК е 2 на 100 от материалния интерес, който се търси. Ето копирам конкретно:
Чл. 12. По заявление за издаване на заповед се събира такса, както следва:
1. на заповед за изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв.;
Това съм го видял в " Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК".
Първият ми въпрос е: Това ли е точната уредба за търсената от мен тарифа?
Втори въпрос: Когато едната страна в производството е държавна институция и по точно, когато държавната институция е взискател тя дължи ли тази такса посочена по - горе от мен? И ако не дължи моля да ми посочите правното основание, защото го търся, но на този етап не го намирам.
Дано съм ясен в въпросите си ако трябват уточнения ще пиша. Благодаря ви предварително!
blackpool
Върнете се в началото
- Дата и час: 25 Фев 2025, 19:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дължат ли държавни институции такси по ГПК?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дължат ли държавни институции такси по ГПК?
Чл. 84, т. 1 ГПК
Решение на Конституционния съд № 3 по дело №3/2008 г.
Решение на Конституционния съд № 3 по дело №3/2008 г.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Re: дължат ли държавни институции такси по ГПК?
тепърва съдебната практика трябва да осмисли какъв е обхвата на изключението "частни държавни вземания" по чл. 84, т.1 от ГПК след решението на КС. Тус се има предвид само такива искови дела по които държавата има вземане което не е публично по смисъла на ДОПК. В резултат на такова дело държавата търси увеличаване на актива по бюджета. Следователно ако предмет на делото е държавно задължение /пасив по държавния бюджет или по бюджета на съответното държавно учреждение/ - държавна такса не се дължи от държавното учреждение. Такава следва да плаща само другата страна която търси свое вземане като насрещно на държавното задължение /освен ако и тя не е освободена от държавна такса по ГПК на някакво основание/. Ако законодателят беше имал предвид нещо друго, то в изключението по чл. 84, т.1 от ГПК щяха да бъдат включени "частните държавни вземания и задължения".
- iva_sh
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|