- Дата и час: 25 Фев 2025, 19:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заповедно производство или иск по чл.189, ал. 1 ЗЗД
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Заповедно производство или иск по чл.189, ал. 1 ЗЗД
Претърпял съм евикция (въвод във владение) през 2005 г. от имот по изп. дело срещу праводателите ми. Иска ми по чл.108 ЗС беше отхвърлен с влязло в сила решение през 2010 г. В правото съм да си поискам обратно парите платени за имота, но срещам противоречива практика по подобни казуси. В този смисъл въпросът ми е приложимо ли е заповедното производство по ГПК или следва да предявя иск по чл. 189 ал. 1 във вр. с чл. 87, ал. 3 ЗЗД ?.
- tankovbg
- Потребител
Re: Заповедно производство или иск по чл.189, ал. 1 ЗЗД
Заповедно производство, като обясните и попълните подробно в графа 12 - изложение на искова молба.
Тоест със заявлението трябва да опишете подробно всички обстоятелства, все едно като по искова молба.
Според моя статистика, съдът уважава благосклонно такова едно заявление, което дава яснота за искането.
Сами разбирате логиката на събитията - възможен е ход на длъжника - да възрази, което е безрезултатно.
Завеждате иск и тогава оставате с едно голо решение, спрямо един длъжник, който няма искрени намерения.
Според мен, трябва да потърсите светкавично изпълнително основание, да наложите възбрани и да действате.
Тоест със заявлението трябва да опишете подробно всички обстоятелства, все едно като по искова молба.
Според моя статистика, съдът уважава благосклонно такова едно заявление, което дава яснота за искането.
Сами разбирате логиката на събитията - възможен е ход на длъжника - да възрази, което е безрезултатно.
Завеждате иск и тогава оставате с едно голо решение, спрямо един длъжник, който няма искрени намерения.
Според мен, трябва да потърсите светкавично изпълнително основание, да наложите възбрани и да действате.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря, чл. 410 или чл. 417 е приложим по такъв казус ?
- tankovbg
- Потребител
410 ГПК, при положение, че осигурите достатъчно бързо изпълнително дело.
Иначе - трябва да търсите обезпечение, в това е смисъла.
Иначе - трябва да търсите обезпечение, в това е смисъла.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
правилно поведение е обезпечение на бъдещ иск и после иск, не заповедно, защото в заповедното по 410 няма да получиш обезпечение, а не се знае до кога ще се точи делото
- petrova_dd
- Младши потребител
То всъщност сумата ако е над определен максимум се налага, освен ако не се разбие на частични искчета.
А то да се стигне до изпълнителен лист, оттам е лесно.
В повечето случаи така или иначе няма какво да се запорира, особено единственото жилище.
А то да се стигне до изпълнителен лист, оттам е лесно.
В повечето случаи така или иначе няма какво да се запорира, особено единственото жилище.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Сумата не е голяма до 4000 лв. заедно с разноските по делото по чл.108 ЗС, продавачи са баща и син, бащата вече е покойник, та искът ще е срещу сина, но какво обезпечение може да се иска е въпрос с повишена трудност, най вероятно ще се окаже че няма нищо на негово име, сигурно е взел мерки. Даже се колебая дали да се занимавам изобщо с дела и да вземам после "на босия цървулите".
- tankovbg
- Потребител
tankovbg написа:Претърпял съм евикция (въвод във владение) през 2005 г. от имот по изп. дело срещу праводателите ми. Иска ми по чл.108 ЗС беше отхвърлен с влязло в сила решение през 2010 г. В правото съм да си поискам обратно парите платени за имота, но срещам противоречива практика по подобни казуси. В този смисъл въпросът ми е приложимо ли е заповедното производство по ГПК или следва да предявя иск по чл. 189 ал. 1 във вр. с чл. 87, ал. 3 ЗЗД ?.
Друго мнение имам по въпроса ,можело е още на първа фаза от производството да привлечете като трето лице -помагач вашия продавач.Като след влизане на съд.решение в сила да заведете осъдителен иск за връщане за продажната цена срещу продавача.
Все пак се консултирайте с адвокат.
-
Pause - Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|