начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

нужда от правна помощ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нужда от правна помощ

Мнениеот katerinito » 21 Сеп 2011, 17:18

моля ВИ,имам нужда от правна помощ и от информация-ако може някой да ми даде съвет какво да правя-вече съм се хванала за главата :cry:
Имам стара кола на мое име,която не знам каде е и трябва да плащам данъци....
Случея е следния-преди 5 год.докато още бях в университета мой колега и приятел грък ме помоли да регистрира колата си на мое име,защото той като гръцки гражданин няма право да има кола на негово име,а човека на името на когото била до тогава заминава в друга държава.Аз в намерението си да му свърша услуга се съгласих без изобщо да подозирам какви ще са последствията. Отидохме при нотариус-прехвърлихме колата на мое име и в същия момент се появи някакъв мъж и ми го представиха като новия собственик и за да не прехвърляме колата повторно трябва да му направим набързо едно пълномощно,за да я кара-аз най-глупаво подписах.От този ден нататък нито знам къде е колата,нито човека,и всички документи останаха в колата.5 год.по-късно аз имам да плащам данъците на тази кола и не знам какво да правя.Още по-лошо е,че живея в чужбина и нямам физическата възможност да се занимавам с това.
katerinito
Нов потребител

Re: нужда от правна помощ

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 17:46

На първо място отидете при нотариуса и си оттеглете пълномощното. След това би следвало да си направите справка за дължимия до този момент данък и да го изплатите. После можете да започнете да търсите колата, пр. да я обявите за открадната.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот katerinito » 21 Сеп 2011, 18:20

само,че аз не помня датата,не знам и името на човека на който я прехвърлих,имам само номера на колата и данните на колата.не знам каква е процедурата в такъв случей
katerinito
Нов потребител

Мнениеот glubomirov » 21 Сеп 2011, 18:20

nk7702n написа:На първо място отидете при нотариуса и си оттеглете пълномощното. След това би следвало да си направите справка за дължимия до този момент данък и да го изплатите. После можете да започнете да търсите колата, пр. да я обявите за открадната.

Това не го правете :arrow: НК, Чл. 290. (1) Който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина, се наказва за лъжесвидетелствуване с лишаване от свобода до пет години.

..... най-общо казано :P
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 18:30

glubomirov написа:
nk7702n написа:На първо място отидете при нотариуса и си оттеглете пълномощното. След това би следвало да си направите справка за дължимия до този момент данък и да го изплатите. После можете да започнете да търсите колата, пр. да я обявите за открадната.

Това не го правете :arrow: НК, Чл. 290. (1) Който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина, се наказва за лъжесвидетелствуване с лишаване от свобода до пет години.

..... най-общо казано :P

Ееее, чак пък до лъжесвидетелстване ли стигнахме!? Ако е изчезнала колата, как да я търси човек къде е , по - добре да обяви в полицията, че е изчезнала. Някакви други свежи идеи!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Сеп 2011, 18:49

Пътят е този( МВР) , но думите не са тези( някъде споменах за обраността в изказа, а "месоядните" са особено пестеливи с глаголите).

5 год.по-късно

е вече късно да издирвате и нотариус, респективно и пълномощно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 18:52

Да, знам, че е важен изказът, съжалявам.
Към питащия : Просто отидете в полицията и кажете, че колата я няма, никой не Ви изисква да квалифицирате някакво деяние по смисъла на НК, важно е да се знае, че се обявява за издирване.
Последна промяна nk7702n на 24 Сеп 2011, 19:27, променена общо 2 пъти
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 21 Сеп 2011, 19:04

Да де, те тия там, в "боклучарника" ... и на Катеринито колата ще търсят ... че не й/му се дават пари за дела и адвокати :!:
Няма осъществен състав на престъпление ! За какво Ви е МВР-то, тогава ? Какво ще заявявате ?
Купих си жисием, кола, лаФтоп, ама на един друг, че той не можеше, ама с негови пари, ама сега си го искам ? Това ли ще напишете ?
Имате автомобил - имате задължения да плащате данъци. И ако не си прави гражданска - и нея ще му плащате ! И ако направи зулум с колата - Вас ще ви дърпат, от МВР-то, разбира се !
Просто си сърбайте попарката. А дали е било безвъзмездно пълномощното .... не е ясно. Брей, че бъка от алтруизъм тоз народ :P
И на какво основание ще я обявява за издирване, че не ми е ясно ?

Първо проверете в КАТ дали все още се води на Ваше име автомобила.
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 19:11

Какво като се води на нейно име в КАТ, като я няма, след като не знае и на кого е дала колата, нито имена, нищо. Освен да вземе да пуска обяви във вестника, пък някой добър човечец може да и се обади, ако я види някъде...!? :P
Последна промяна nk7702n на 24 Сеп 2011, 19:28, променена общо 2 пъти
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 21 Сеп 2011, 19:23

Няма основание да се обяви за издирване автомобила !
Издирват се само такива МПС, предмет на престъпление или с които е извършено престъпление !
Никой няма да го обяви за издирване ! Освен ако не излъже, но всичко ще лъсне в един прекрасен ден :!:
На никой в МВР не му влизат в работата неуредени отношения между ФЛ !!!!!!!!!!!!! Такова е становището и на прокуратурата при подобни случаи !
Не обърквайте хората !

И !

Не е етично да си променяте поста !
от nk7702n » 21 Сеп 2011 05:52 pm
Да, знам, че е важен изказът, това го спазвам ,когато съм на работа, ама сега сме във форума, извън работно време, така че може и да съм употребила неточен израз или глагол, за което съжалявам.
Към питащия : Просто отидете в полицията и кажете, че колата я няма, никой не Ви изисква да квалифицирате някакво деяние по смисъла на НК, важно е да се знае, че се обявява за издирване.

Последна промяна nk7702n на 21 Сеп 2011 06:07 pm, променена общо 1 път
Вече ще Ви цитирам, че да остава следа !
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 19:28

glubomirov написа:Няма основание да се обяви за издирване автомобила !
Издирват се само такива МПС, предмет на престъпление или с които е извършено престъпление !
Никой няма да го обяви за издирване ! Освен ако не излъже, но всичко ще лъсне в един прекрасен ден :!:
На никой в МВР не му влизат в работата неуредени отношения между ФЛ !!!!!!!!!!!!! Такова е становището и на прокуратурата при подобни случаи !
Не обърквайте хората !

И !

Не е етично да си променяте поста !
от nk7702n » 21 Сеп 2011 05:52 pm
Да, знам, че е важен изказът, това го спазвам ,когато съм на работа, ама сега сме във форума, извън работно време, така че може и да съм употребила неточен израз или глагол, за което съжалявам.

Последна промяна nk7702n на 21 Сеп 2011 06:07 pm, променена общо 1 път
Вече ще Ви цитирам, че да остава следа !

Я, гледай ти, ще се заяждаме, значи, добре. Тъкмо съм загряла от една друга тема.... Та, значи относно етичността - всеки има право да си променя постовете, когато и както си иска.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 19:31

Може просто да не съм харесала звученето в изречението, затова. Смисълът е същият - никой не знае в този момент дали е извършено престъпление с тази кола, да не говорим, че може да има умисъл в действията по изчезването и... Дали се касае за кражба, за обсебване, за каквото и да е престъпление против собствеността, няма значение. Трябва да се провери от полицията.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот katerinito » 21 Сеп 2011, 20:25

аз бях и в полицията и те ми отговориха,че дори и да я пуснат за издирване,процедурата може да се точи с години-а през това време колата според мен може да стои на тухли пред някой блок-тя беше стара.Работата е там,че може да си я плащам до живот и да няма как да я оправя....Благодаря на всички
А за забавянето от 5год.-просто не живея в България и сега като се прибрах разбрах
katerinito
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Сеп 2011, 23:03

Учудвам се, че не знаете на кого сте дали колата, кого реално сте упълномощили, поне това трябва да си спомня човек, не е дребен детайл, който да забравите. Проверете в КАТ, все пак, на чие име се води, евентуално дали ще изникне нещо изненадващо. Май други възможности не останаха. Успех!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 22 Сеп 2011, 12:56

nk7702n написа:....................................... Смисълът е същият - никой не знае в този момент дали е извършено престъпление с тази кола, да не говорим, че може да има умисъл в действията по изчезването и... Дали се касае за кражба, за обсебване, за каквото и да е престъпление против собствеността, няма значение. Трябва да се провери от полицията.

Никой не знае дали е извършено престъпление с тази кола ?
Сериозно ли ? Значи всички автомобили трябва да се обявят за издирване, защото никой не знае в този момент дали с тях не е извършено престъпление.
Умисъл ? Изчезване ? Направо ще се спукам от смях !!!! :D :D :D
Каква кражба, какво обсебване, какво престъпление срещу собствеността, какви 5 лева ??? :P
Човекът си купува кола. Някой ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ я регистрира на свое име. Предоставя пълномощно с всички права на собственика, който е платил за автомобила. На 100% съм сигурен, че упълномощеният има право да я продава на трети лица, както и сам на себе си. Има право, но не е длъжен. Не е договорено да я продаде или закупи в някакъв срок. Няма уговорка, дори устна упълномощеният да плаща данъци.
Брей колко йезуитски искаме да прехвърлиме топката на МВР-то, че да ни оправя финансите. Направо не мога да повярвам !

Катерини ! В тези случаи се прави следното:
Отивате в районното по място, където е регистриран автомобилът. Заявявате, че автомобилът Ви се води, но от 5 години не сте в страната. Не знаете къде е автомобила, не желаете да се търси, но желаете да го снемете от отчет. Не разполагате с регистрационния талон и регистрационните табели, защото не знаете къде са. От РУП ще обявят за издирване регистрационните табели. Ще Ви бъде издадено удостоверение за заявеното от Вас. След това отивате в КАТ и там се борите да бракувате автомобила. Така или иначе ще излъжете защото ще попълвате форма-образец къде ще съхранявате бракуваното МПС. След това отивате, плащате данъците до момента на бракуването и това е.
Втора серия
Засичат МПС с обявени за издирване табели. Задържат МПС и водача. От тук нататък ..... :arrow: започва сапунката :wink:
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Сеп 2011, 13:23

glubomirov написа:
nk7702n написа:....................................... Смисълът е същият - никой не знае в този момент дали е извършено престъпление с тази кола, да не говорим, че може да има умисъл в действията по изчезването и... Дали се касае за кражба, за обсебване, за каквото и да е престъпление против собствеността, няма значение. Трябва да се провери от полицията.

Никой не знае дали е извършено престъпление с тази кола ?
Сериозно ли ? Значи всички автомобили трябва да се обявят за издирване, защото никой не знае в този момент дали с тях не е извършено престъпление.
Умисъл ? Изчезване ? Направо ще се спукам от смях !!!! :D :D :D
Каква кражба, какво обсебване, какво престъпление срещу собствеността, какви 5 лева ??? :P
Човекът си купува кола. Някой ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ я регистрира на свое име. Предоставя пълномощно с всички права на собственика, който е платил за автомобила. На 100% съм сигурен, че упълномощеният има право да я продава на трети лица, както и сам на себе си. Има право, но не е длъжен. Не е договорено да я продаде или закупи в някакъв срок. Няма уговорка, дори устна упълномощеният да плаща данъци.
Брей колко йезуитски искаме да прехвърлиме топката на МВР-то, че да ни оправя финансите. Направо не мога да повярвам !

Катерини ! В тези случаи се прави следното:
Отивате в районното по място, където е регистриран автомобилът. Заявявате, че автомобилът Ви се води, но от 5 години не сте в страната. Не знаете къде е автомобила, не желаете да се търси, но желаете да го снемете от отчет. Не разполагате с регистрационния талон и регистрационните табели, защото не знаете къде са. От РУП ще обявят за издирване регистрационните табели. Ще Ви бъде издадено удостоверение за заявеното от Вас. След това отивате в КАТ и там се борите да бракувате автомобила. Така или иначе ще излъжете защото ще попълвате форма-образец къде ще съхранявате бракуваното МПС. След това отивате, плащате данъците до момента на бракуването и това е.
Втора серия
Засичат МПС с обявени за издирване табели. Задържат МПС и водача. От тук нататък ..... :arrow: започва сапунката :wink:

-1 за подхода към темата и участниците в нея. Понякога човек може да сподели опита си или мнението си, без да обижда другите и да ги изкарва глупави.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2011, 14:00

:) Това правило с оценяването никога не съм харесвала- заради липсата на ясни и обективни критерии субективизма на всеки квестор надделява.

След това отивате, плащате данъците до момента на бракуването

Не за всички години, не за всичките 5- времето е непреодолима величина. Същото е в помощ и по въпроса с чл. 145 ЗДвП.

А за да се извърви цялата пътека ще се наложи да се спомнят доста факти, за които няма данни, че изобщо са известни( цитирам: "всички документи останаха в колата")- рег. номера, ако ли пък не- двигател и рама( мисията невъзможна), само модел и марка са абсурдно недостатъчни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 22 Сеп 2011, 15:10

Достатъчно е лична карта - ЕГН + марка и модел.
Само да не се окаже че са 50-60 автомобила, че с това пълномощно ....
glubomirov
Потребител

Назад към Взаимопомощ