начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Въпрос за давността?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за давността?

Мнениеот alex766 » 23 Сеп 2011, 15:31

Здравейте колеги,
Интересува ме какво е Вашето мнение, относно това, дали при Встъпването и при Заместването в дълг давността се прекъсва. Лично за мен не, защото смятам, че особено при заместването в дълг облигационното правоотношение си продължава и нищо не се случва с давността, но някак си не мога да се обоснова, и за това искам да чуя и други мнения на колеги.

Благодаря и хубава почивка ;)
alex766
Младши потребител

Re: Въпрос за давността?

Мнениеот sunnyset » 26 Сеп 2011, 09:54

И според мен тя не се прекъсва. При встъпването в дълг, давността не се прекъсва, защото положението на новия длъжник не може да бъде по – тежко от това на стария. И въпреки, че стария и новия длъжник отговарят солидарно и отношенията им се уреждат от общите правила за солидарността, където е посочено, че давността има относително действие. При встъпването в дълг не може да се влошава положението на новия длъжник. При заместването в дълг започнала да тече давност се зачита, тъй като тук не възниква ново правоотношение, така както е при новацията. Запазва се старото правоотношение и изтеклата давност се зачита.
sunnyset
Потребител

Мнениеот alex766 » 26 Сеп 2011, 10:42

sunnyset написа:При заместването в дълг започнала да тече давност се зачита, тъй като тук не възниква ново правоотношение, така както е при новацията. Запазва се старото правоотношение и изтеклата давност се зачита.

Благодаря колега, аз също съм на това мнение, но не мога да намеря никаква практика по случая, която да посоча, а се налага ;)
alex766
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 26 Сеп 2011, 17:22

Аз също потърсих, но не можах да открия съдебна практика. Открих практика за обезпеченията дадени от длъжника при заместването в дълг, дадени от трети лица, практика за изричното съгласие на кредитора за заместването, но за давността не успях да намеря :? Мисля си обаче, че ако нямате възможност да се позовете на практика, защо тогава не се позовете на теорията. Доколкото знам, в това отношение няма противоречие. Счита се, че давността не се прекъсва при заместването, основно защото не се прекратява съществуващото облигационно правоотношение.
sunnyset
Потребител

Мнениеот alex766 » 26 Сеп 2011, 18:07

sunnyset написа:..... защо тогава не се позовете на теорията. Доколкото знам, в това отношение няма противоречие. Счита се, че давността не се прекъсва при заместването, основно защото не се прекратява съществуващото облигационно правоотношение.

И аз това мисля, но не мога да намеря нещо конкретно-точно и ясно ;)
Благодаря за дискусията и ако намерите нещо ще съм благодарен ;)
alex766
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 26 Сеп 2011, 22:26

Ще се опитам, надявам се то да може да Ви помогне. В учебника на проф. Кожухаров по облигационно право, редакция от 2002 г. в темата посветена на “Поемане на дълг” е посочено, че поради стопански необходимости понякога е нужно да може да се прехвърли един дълг без да настъпва нежелания погасителен ефект на новацията. По –нататък се продължава с изброяване на предимствата, които имат специалните сделки – встъпването и заместването пред новацията. Като едно от изброените предимства е именно необходимостта от запазване течението на давността на старото задължение.
Проф. Калайджиев в своя учебник в темата “Заместване в дълг” също е посочил, че “ започналата да тече срещу стария длъжник давност се зачита” – стр. 515, редакция от 2010г.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2011, 22:41

Според мен основното съображение да не се прекъсва давността за вземането на Кр е, че при двете фигури настъпва изменение само в субектния състав на възникналото правоотношение - предметът остава същият, сроковете - също, и най-важната страна, Кр е същият.

Практика не мисля, че ще се открие, не съм и търсила, защото считам, че давността за вземането в случая не се прекъсва.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alex766 » 26 Сеп 2011, 22:55

Благодаря колеги, утре ще разтворя малко теорията и ще сътворя нещо ;)
Все пак, не считайте темата за изчерпана и всеки, който има какво да добави, нека го направи.
alex766
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 26 Сеп 2011, 23:03

Melly написа:Според мен основното съображение да не се прекъсва давността за вземането на Кр е, че при двете фигури настъпва изменение само в субектния състав на възникналото правоотношение - предметът остава същият, сроковете - също, и най-важната страна, Кр е същият.

Практика не мисля, че ще се открие, не съм и търсила, защото считам, че давността за вземането в случая не се прекъсва.

Има и “пасивно субективно подновяване”, при което стария длъжник се заменя с нов. Само, че основната разлика е, че при подновяването се прекратява съществуващото правоотношение, а при заместването – не. Аз с това си обяснявам, че давността не се прекъсва при заместването в дълг.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Melly » 27 Сеп 2011, 12:20

За да е налице прекъсване на давността е необходимо наличие на една от изчерпателно изброените хипотези в чл.116 ЗЗД. От така зададения въпрос по темата не следва извод, че при встъпване в дълг и поемане на дълг от страна на длъжника (промяна в субектния състав по правоотношението) давността се прекъсва автоматично. Необходим е допълнителен юридически факт (чл.116 ЗЗД), един от който е предприето от Кр действие по принудително изпълнение на вземането му. Надявам се практиката по този въпрос да внесе яснота по поставения от колегата въпрос.
Р Е Ш Е Н И Е

№_Т 00 128______

24.06.2010г., гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, XIІІ състав
на двадесет и първи юни 2010 година

В публично заседание в следния състав:
Председател: К. Колешански

Секретар: Г. С.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 667/2010г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК.

В депозирана искова молба, Р.И.Р., ЕГН : **********,***, срещу “Топлофикация – Шумен” ЕАД, със седалище и адрес на управление – гр. ***, без посочено правно основание и цена от 1654,63 лева, ищеца сочи, че получил покана за доброволно изпълнение, по ИД № 20093630400347, по описа на ДСИ при ШРС. Считайки, че сумите по листа представляващи главница, мораторни лихви и разноски, в размер на посочената цена на иска му, са погасени по давност, иска да се установи, че не ги дължи, тъй като изпълнителният лист бил издаден на 10.05.03г., а изпълнителното дело образувано на 26.11.09г.

В срока за отговор на ИМ, ответника, редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим и неоснователен, излагайки, че между страните е било постигнато извънсъдебно споразумение, по силата на което ищеца признал дълга си и се задължил да го изплати на уговорени вноски, което не сторил. Поради споразумението ИД № 2294/03г. по описа на ДСИ при ШРС, било спряно. Признанието на дълга със споразумението и плащането на част от сумите по листа, прекъснало теченото на давността, и към датата на получаването на ПДИ, тя не била изтекла.

В съдебно заседание, страните редовно призовани, чрез представители, поддържат заявеното в исковата молба и отговора, като на основание чл. 143 от ГПК, ищеца конкретизира исковата си молба, сочейки, че освен давността е налице и заместване в дълг, което го освобождава.

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения :

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори от страните, а и приложените писмени доказателства установяват твърдените в ИМ факти – издаване на ИЛ, срещу ищеца – 13.05.03г., наличие на висящо ИД, образувано на 26.11.09г. - № 347/09г., по описа на СИС, при ШРС. На 21.05.03г., по същият ИЛ, е било образувано ИД № 2294/03г., прекратено на 30.04.09г. – л.42 от същото. По силата на извънсъдебно споразумение от 11.05.04г., между настоящият ответник и Ивелина Тодорова Русева, последната е поела задължението на настоящият ищец, тогава неин съпруг, като се е задължила да го заплати на взискателя по делото – л. 18 от ИД № 2294/03г., по описа на СИС при ШРС.

Съгласно чл. 116, б. “в” ЗЗД, давността се прекъсва с предприемане на действия на принудително изпълнение. Молбата за образуване на изпълнителното производство е заведена в СИС при ШРС на 21.05.03г., а призовката за доброволно изпълнение е връчена редовно на 20.06.03г.. Независимо от спора в теорията и практиката, касателно текста на б. “в” от чл. 116 ЗЗД, давността е прекъсната през месец юни 2003г., от когато обаче не започва да тече нова – 5 годишна давност, съгласно чл. 117 ЗЗД, тъй като според чл. 115, ал. 1, б. “ж” ЗЗД, давност не тече, докато трае съдебният процес(в т. см. ППВС № 3/80г.). Вярно е че изпълнителното производство е спряно на 12.05.04г., но спирането не означава липса на висящ процес, а е само невъзможност за извършване на процесуални действия, докато трае спирането. Както се посочи изпълнителното производство е било прекратено с постановление на 30.04.09г., но последното изпълнително действие е било описна движими вещи на 13.12.05г. – непроведен. От тогава до 13.12.07г. е изтекъл срокът по чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК, и изпълнителното производство е следвало да се прекрати, като това прекратяване настъпва по силата на закона и наличието на постановление за прекратяване само го констатира. Най рано от този момент, може да започне теченето на нова 5 годишна давност(прекратяването на изпълнителното производство, обезсилването на изпълнителният лист, или не поискването на изпълнителни действия не заличава действието на прекъсването – р.649/65г.; р. 810/74г.). С оглед действието на погасителната давност, към 26.11.09г., когато е образувано ИД № 347/09г. и към 29.12.09г., когато е наложен запор върху трудовото възнаграждение на ищеца, ответникът в настоящото производство, все още е имал възможност да търси принудително изпълнение на вземането си – давността не е изтекла, а и изтичането и не засяга съществуването на правото. Следва да се отбележи, че независимо, че вземанията на ответника, се погасяват с кратка три годишна давност, съгласно чл. 111, б. “в” ЗЗД, като периодични такива (р. № 168/22.12.09г., по ТД № 408/09г. на ВКС), то давността която започва да тече, след прекъсването, е пет годишна – чл. 117, ал. 2 ЗЗД.

Възражение на ответника, касателно встъпване в дълг, е неоснователно –встъпването в дълг, означава възможност на кредитора, да търси вземането от солидарни длъжници – чл. 101, ал. 2, изр. 2 ЗЗД, но не означава признаване на вземане, по смисъла на чл. 116, б. “а” ЗЗД, особено ако съглашението е между трето лице и кредитора, каквото е представеното по делото.

Това съглашение обаче представлява заместване в дълг. Сключено е между трето лице и кредитора – настоящият ответник, като страните са се съгласили, че третото лице ще изплати задължението. Съгласно чл. 102, ал. 1, изр. второ от ЗЗД, заместеният длъжник – настоящият ищец, се освобождава от отговорност към кредитора.

Изложеното сочи, несъществуване на вземане на настоящият ответник към ищеца – липсва изпълняемо право, което от своя страна е материалноправна предпоставка за правото на принудително изпълнение.

Поради това предявеният иск, се явява основателен и следва да се уважи.

На основание чл. 78, ал. 1 ГПК, ищеца следва да заплати на ответника сумата от 316,19 лева – разноски в производството на настоящата инстанция.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, по отношение на “Топлофикация – Шумен” ЕАД, със седалище и адрес на управление – гр. ***, че правото на принудително изпълнение на “Топлофикация – Шумен” ЕАД, със седалище и адрес на управление – гр. ***, обективирано в изпълнителен лист от 13.05.2003г., издаден по ЧГД № 1000/03г., по описа на ШРС, срещу Р.И.Р., ЕГН : **********,***, е погасено.

ОСЪЖДА “Топлофикация – Шумен” ЕАД, със седалище и адрес на управление – гр. ***, да заплати на Р.И.Р., ЕГН : **********, сумата от 316,19 лева, разноски в производството.

Решението подлежи на обжалване, в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред ШОС.

РАЙОНЕН СЪДИЯ :
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ