начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Търсене отговорност от Общината

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търсене отговорност от Общината

Мнениеот marti75 » 20 Окт 2011, 11:17

Имам следния казус:
Наемател съм на апартамент в кооперация, в близост до нея има дърво, чиито клони пречат на балкона, покрива и прозорците на апартамента – прекаленото им израстване причинява удряне в прозорците и покрива, както и падане на мазилка, дори и при много слаб вятър, което от своя страна може да доведе до счупване на стъклата и покрива, или разрушаване на целостта на външната стена. Не изключвам като фактор и постоянният дискомфорт, който това непрестанно удряне и блъскане причинява на живеещите в апартамента.
Писах писмо до Общината декември '10. Получих отговор, че ще бъдат предприети мерки и цитиран номер на заповед за извършването на подрязването.
И измина почти година от тогава.
Няколкократно провеждах телефонни разговори с Общината относно почистването. От там ми беше казано, че до края на м.юни се очаква избор на фирма за озеленяване на територията на Общината. Всеки следващ път ми беше казвано да се обадя отново след 10-ина дни. Продължих да звъня и да търся разрешение на споменатия казус до началото на месец август т.г.Но без резултат.
В момента пиша второ писмо във връзка с проблема.
Имам ли право при наличие на БЕЗдействие от страна на Общината, да потърся правата си по съдебен ред. (при наличие на ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ)?
marti75
Нов потребител

Re: Търсене отговорност от Общината

Мнениеот TheOldMan » 20 Окт 2011, 23:05

A чии е апартамента, и какви са задълженията на добросъвестния собственик (или ползвател) в случая? Защо не поискате разрешение за отрязване на клоните от еко отдела в общината?
Да не говорим, че можете да ги подкастрите и без разрешение... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Окт 2011, 23:46

За причинени вреди - падане на мазилка и др. може да се претендират вреди по съдебен ред.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 21 Окт 2011, 12:52

Не може да се дава такова категорично заключение. Ами ако дървото се намира в частен имот, а не на територията за която общината отговаря? Какво общо има общината, че да реже дървото на единия собственик щото пречело на съседа му?
А ако се окаже, че дървото се намира в имота на жалващия се?
М/у другото имаше някаква идея за околоблоковите пространства да отговарят живущите - това облечено ли е в някаква нормативна рамка, или си остана само пожелание?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Окт 2011, 08:28

TheOldMan написа:Не може да се дава такова категорично заключение. Ами ако дървото се намира в частен имот, а не на територията за която общината отговаря? Какво общо има общината, че да реже дървото на единия собственик щото пречело на съседа му?
А ако се окаже, че дървото се намира в имота на жалващия се?
М/у другото имаше някаква идея за околоблоковите пространства да отговарят живущите - това облечено ли е в някаква нормативна рамка, или си остана само пожелание?

Общината носи отговорност, ако дървото се намира на улицата пр. или на тротоара и е разположено към имота. Има такива случаи на успешно приключили дела, когато са причинени вреди от такива дървета, пр. при падане на клон върху кола на някой собственик на частен имот.
П.П. А относно междублоковите пространства, зависи чия е собствеността върху земята, върху която са построени блоковете.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marti75 » 31 Окт 2011, 11:42

Случаят е такъв, за какъвто говори nk7702n - дървото се намира на тротоара, до кооперацията, нито има дворно място, нито гаражи от тази страна, нищо. Убедена съм, че е отговорност на Общината. Ще изпратя напомнително писмо и ако и този път не реагират, ще си потърся правото по съдебен ред.
Благодаря за инфото!

Към ТheOldMan :
"Да не говорим, че можете да ги подкастрите и без разрешение... "
Нали се сещаш, че ако ги окастрим сами, веднага ще намерят кого да пратят от Обшината, за да ни глоби! Няма да чакат 1 година да си избират фирма :))
marti75
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ