начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Връчване на призовка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връчване на призовка

Мнениеот viking73 » 27 Дек 2011, 01:05

Здравейте.
Кандидатствам за работа като призовкар,предстои конкурс. Подготвям се за него,но се появи ужасен проблем. На някои места(визирам инструкции на определени Районни и Общински съдилища) се казва че призовки могат да се връчват и на съседите на призованото лице.Според други това не е допустимо,а се връчват само на призованото лице и на лица живеещи на НЕГОВИЯТ АДРЕС-квартиранти или роднини. Тук не включвам законните предспредставители,адвокати или пълномощници. Въпросът ми е-могат ли да се връчват съдебни призовки от Окръжен съд на съседи на призованото лице? Предварително Ви благодаря.
viking73
Младши потребител

Молба за съдействие

Мнениеот viking73 » 27 Дек 2011, 01:18

Здравейте.
Кандидатствам за работа като призовкар,предстои конкурс. Подготвям се за него,но се появи ужасен проблем. На някои места(визирам инструкции на определени Районни и Общински съдилища) се казва че призовки могат да се връчват и на съседите на призованото лице.Според други това не е допустимо,а се връчват само на призованото лице и на лица живеещи на НЕГОВИЯТ АДРЕС-квартиранти или роднини. Тук не включвам законните предспредставители,адвокати или пълномощници. Въпросът ми е-могат ли да се връчват съдебни призовки от Окръжен съд на съседи на призованото лице? Предварително Ви благодаря.
viking73
Младши потребител

Re: Молба за съдействие

Мнениеот hidden » 27 Дек 2011, 03:40

По стария ГПК (отм. 2007г.) можеше да се връчва и на съседи на адресата. По новия ГПК (в сила от 2008г.) връчването на съседи е нередовно.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Връчване на призовка

Мнениеот bebitor » 27 Дек 2011, 13:50

ПРАВИЛА ЗА ВРЪЧВАНЕ НА СЪДЕБНИ КНИЖА ПО ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА „СЛУЖБА ПО ВРЪЧВАНЕ НА ПРИЗОВКИ И СЪДЕБНИ КНИЖА”
ПРИ СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД
http://www.srs.justice.bg/54/page.html
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот yordanov_hs » 27 Дек 2011, 15:13

Но пък НПК допуска връчване на съсед, портиер, съквартирант,- чл.180, ал.2.
yordanov_hs
Младши потребител

Мнениеот viking73 » 28 Дек 2011, 00:44

Благодаря много:)
viking73
Младши потребител

Мнениеот viking73 » 28 Дек 2011, 00:47

Явно и тук има разнобои в мненията,дано на теста не се падне този въпрос:( Благодаря за отговорите.
viking73
Младши потребител

Мнениеот viking73 » 28 Дек 2011, 00:59

Всъщност аз го разбирам така: ако делото е по ГПК призовка на съсед не може да се връчи.Ако обаче е по НПК тогава това е напълно възможно...
viking73
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Дек 2011, 01:33

viking73 написа:Всъщност аз го разбирам така: ако делото е по ГПК призовка на съсед не може да се връчи.Ако обаче е по НПК тогава това е напълно възможно...

Правилно.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот attorney_belcheva » 28 Дек 2011, 11:31

Няма никакво значение от кой съд изхождат призовките и съобщенията. Могат да се връчват и на съседи стига да се съгласят да ги приемат. Правилата за връчване са изчерпателно изброени.
attorney_belcheva
Нов потребител

Мнениеот vin4o » 28 Дек 2011, 11:40

не могат да се връчват на съседи
vin4o
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Дек 2011, 21:52

attorney_belcheva написа:....... Могат да се връчват и на съседи стига да се съгласят да ги приемат......

vin4o написа:не могат да се връчват на съседи

Резултатът е 1 : 1. Да видим кой ще вкара следващия гол :lol:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот yordanov_hs » 28 Дек 2011, 22:15

Мачът е решен в дублираната тема! :D
Спор няма, резултата е в полза на питащия.
yordanov_hs
Младши потребител

Мнениеот viking73 » 29 Дек 2011, 22:06

Мачът явно продължава. Странно ми е че няма единно мнение по въпроса,чак ми е трудно да го повярвам.Дано не се падне точно този въпрос на изпита,шанса да не се падне всъщност е нулев...
viking73
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Дек 2011, 23:44

:roll: Не знам, според мен, мнението е наистина единно, поне що се отнася до писалите преди мен колеги.
Има ли съобщение по наказателно дело ( НОХД, НАХД, ЧНД, НДЧХ)- връчвате на съсед и нещата са ок., защото относимите процесуални норми са в НПК.
Що се отнася до всички останали разновидности на гр. дела( семейни, облигационни, вещни, трудови, търговски)- ГПК не го позволява, като санкционира това връчване като да не се е случило( но и там измислиха друго- залепване на уведомление, което е още по-зле от връчване на живо човешко същество, не на стената на срама).
По адм. дела за неуредените правила се прилага субсидиарно ГПК, ерго- ако връчвате съобщение по адм. дело само лично.

Спор между колеги няма, следва да е ясно- различията идват от факта, че са уредени в два различни по своята същност процесуални закона, уреждащи съвсем различни съдопроизводствени действия.
Ако отворите посочените кодекси и сам(а) ще се убедите, че е простичко.

п.п. Нещо съвсем лично- ако нямате въпиюща нужда от работа и не кандидатствате за тази работа в наистина малък съдебен район, не знам като как да ви обясня, че работата е ужасно неблагодарна- свързана с ежедневен разход на нерви, стрес, агресия .. Като цяло носи само негативизъм.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот viking73 » 30 Дек 2011, 00:53

Благодаря ви Poli_g,kakто винаги сте безкрайно точна и изчерпателна. Коментарът Ви ми е много полезен. Относно послеписа Ви-става въпрос за гр. Русе,сегашната ми работа е доста по-лоша от тази на призовкаря,Русе не предлага много възможности,а и уча право задочно в момента..
viking73
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Дек 2011, 00:59

:D Русе... голям съдебен район...За несгодите в работата вече ви писах.
От друга страна надали някога ще имате възможност за достъп до толкова много съдебни книжа( разберете ме както искате, надявам се да е правилно), което в един бъдещ момент ще се окаже наистина ценно за вас в професионален план. Ще имате достъп до всякакви нелепости.., както и до "цветът" на делото, от който може да научите повече с един прочит, от колкото за дълги години четене на правна литература.

Както казва моята дружка Мели- действайте.
От мен- успех! :)
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ