начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Неизпълнение на договор за заем от страна на банка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Неизпълнение на договор за заем от страна на банка

Мнениеот ykovachev » 03 Мар 2012, 18:54

lexy21 написа:Не съм гледала и не коментирам конкретната изява, но личните ми впечатления от дамата оформиха у мен субективното усещане, че е тотално ку-ку. Усещането ми е за сериозен психически проблем, не става въпрос за привличане на клиенти.

Че то се видя и преди време, като се кандидатира за председател на САК. Как да се изразя по-деликатно... бе много е целеустремена жената :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот darkrow » 03 Мар 2012, 19:13

Не желая да съдя никого. Интересувам се единственно от това до кого да подам възражение до самата банка или до банков надзор или до комисия за защита на потебителите и т.н., а единственното което желая е да важи лихвата при която съм подписал анекса докато не ме уведомят писменно, че я променят.
П.П. А за моралната щета да го забравим. Бях афектиран :D
darkrow
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 04 Мар 2012, 12:40

darkrow написа:Не желая да съдя никого ... единственното което желая е да важи лихвата при която съм подписал анекса докато не ме уведомят писменно, че я променят.

Очевидно, че банката пък не желае да прилага тази лихва, която Вие искате да се прилага ...
Какво правим тогава? Налице е спор по договор :arrow: съд /или Вие банката, или тя Вас/! Разберете най-накрая, че в България споровете се решават от съда :!: Не от Бойко Борисов, не от инспекция по труда, не от прокуратурата, не от медиите, не от арменския поп. Регулаторните органи отиват и глобяват, ако има нарушение на закона, а не на договор!!! Те няма да решат Вашия проблем, а просто евентуално биха създали проблем на нарушителя, ако има нарушение на закона, а не на договор!!!
Как искате да важи старата лихва, след като сте се съгласил да могат да я променят едностранно? А мисля, че вече Ви обясних, че не сте прав да си мислите, че уговорката е, че лихвата се променяла след уведомяване ... Не ни занимавайте повече с глупостите си ... мисля, че темата се изчерпа и Вие трябва да сте благодарен, че получихте толкова много информация /безплатно при това/ ... Казах вече - научете се да мислите преди да подписвате договори, за да не ми ревете по форуми след това, че някой Ви мамел, а ако не можете да мислите - плащате на хора, за да мислят вместо Вас ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 13:35

Благодаря Ви все пак. Само да обясня - не съм ревал, а поисках съвет. Явно ми беше даден, но аз не можах да го разбера. Ако Вие, предполагам пълен лаик в сферата на телекомуникациите, ми поискате съвет за нещо в тая сфера в която аз съм професионалист, колко пъти мислите, че ще е нужно да Ви обясня преди да схванете въобще за какво иде реч. Жалко за идеята на тоя форум. Вие я опорочавате. :wink:
darkrow
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2012, 14:13

darkrow написа:т.7 "При промяна на Базовия лихвен процент на Банката за лева, договорения лихвен процент се променя съответно, считано от датата на промяната, без да е необходимо предоговаряне на условията по договора. В този случай банката има право едностранно да променя размера на месечните погасителни вноски, посочени в погасителния план - Приложение 2, за което уведомява кредитополучателя писмено."
Това пише в анекса. Банката е променяла поне 3-4 пъти лихвения процент и нито веднъж не ме е уведомила.

Това ви ползва. Вие сте в правото си да заведете дело, имате правен интерес от установяване на недължимостта на претендираната сума, и ако съобразя напоследък съдебните решения вероятността да спечелите не е малка.
Проблемът е, че за да отпаднат тези 400лв. ще се наложи да водите дело, което е в пъти по-скъпо, но все таки- ако спечелите( докажете основателността на претенцията си)- разноските ще ви бъдат присъдени.
Моралните щети нямат общо с казуса, защото няма как да ги докажете. :D

Не четох цялата тема, ако съм избързала в нещо- инспектора ще прости.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 04 Мар 2012, 14:32

poli_g написа:Не четох цялата тема, ако съм избързала в нещо - инспектора ще прости.

Няма какво да прощавам :) По съществе дори сме на едно мнение :) Разликата е, че залагаш по-големи шансове за успех на питащия отколкото аз :) Може би и тълкуваш клаузата малко по-различно от мен, но 100 пъти казах, че е възможно и друго тълкувание, различно от моето - просто е малко "хлъзгава" клаузата и аз лично мисля, че шансовете на банката в случая са далеч по-големи ;)
darkrow написа:Благодаря Ви все пак. Само да обясня - не съм ревал, а поисках съвет. Явно ми беше даден, но аз не можах да го разбера.

Вижте, сигурно от 5 юриста може да получите 10 различни мнения. Аз моето го дадох и оставих възможност който иска да казва какво мисли, но Вие някак искахте да чуете от мен нещо различно от това, което казах - е, няма да стане ... Моят съвет беше - плащате си по погасителен план, докато не го променят. Когато поискат да си платите и "увеличението" - или плащате, или - не, или се съдите. Обяснил съм, че според мен шансовете Ви са почти нулеви, но кой знае ... Повече от това ... не знам ... Ето, че има колеги, които отчитат шансовете Ви за значителни /за разлика от мен/ ... Решението си е Ваше какво да правите!

П.П.: Обяснил съм и че не банков надзор, или каквото и да било друго Ви ползва, а единствено и само съд ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 17:32

Благодаря много на poli_g за тълкованието и начина на изказ. Най-сетне разбрах за какво иде реч и се извинявам на инспектора, който се опитваше да ми обясни неколкократно нещата, а аз не можех да ги схвана. Та за последно да обобщя - ако не заведа дело си плащам като поп каквото и когато банката каже, ако заведа дело шансовете ми за успех не са много големи или клонят към нула. Значи просто трябва да преценя кой от двата варианта ми е по-изгоден. Правилно ли съм разбрал? :D
П.П. Извинете ме за изказа но не владея правната терминология. :D
darkrow
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2012, 17:47

darkrow написа:... Та за последно да обобщя - ако не заведа дело си плащам като поп каквото и когато банката каже, ако заведа дело шансовете ми за успех не са много големи или клонят към нула. .....

Относително правилно сте схванал, но ще ви поправя, защото има нюанси.
Не е важно кой ще заведе делото :idea: , но е факт, че може и да плащате, ама може и да не го правите. Все някой ще инициира това дело ( ако не плащате- банката има интерес, заради бездействието ви, да заведе иска, ако не искате да плащате- вие ще сте ищец), където според зависи разпределението на доказателствената тежест ще се установи по безспорен начин( това е само в правомощията на съда, ако не се спогодите с банкерите) е ли правомерно увеличението на лихвения процент или не, респективно правомерно се изменя, увеличава и прочее дълга или не.

Пак казвам, въпреки несъгласието на инспектора, когото много уважавам като колега, че вероятността да спечелите( без оглед дали ще действате или не) е немалка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 18:03

poli_g написа:ако не се спогодите с банкерите

Това ми беше първоначалния въпрос, който явно не можах да обясня. Какво трябва да направя, за да имам някакъв шанс да се споразумея с банкерите, а не да завеждам дело за такава малка сума.
П.П. Благодаря Ви още веднъж за разбираемия изказ. :D
darkrow
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2012, 18:07

Лошото е, че за тази работа ви трябва адвокат- не говорите с техните юристи на един език, което усложнява диалога. И писмено, разбира се.
А и да водите диалог, нямате гаранция, че ще стигнете до консенсус( банките са свикнали да диктуват правилата на играта и не обичат чужди забележки), което пък отново ще ви отведе в съдебна зала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 18:18

Благодаря Ви много. Можете ли да ме насочите към подходящия за случая Ваш колега в Плевен?
darkrow
Младши потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 19:54

Закон за потребителски кредит, Чл. 14. (1) Кредиторът уведомява потребителя на хартиен или на друг траен носител за всяка промяна на лихвения процент преди влизането в сила на промяната.
На прав път ли съм или вече досаждам :D :D :D
darkrow
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 04 Мар 2012, 22:15

darkrow написа:Закон за потребителски кредит, Чл. 14. (1) Кредиторът уведомява потребителя на хартиен или на друг траен носител за всяка промяна на лихвения процент преди влизането в сила на промяната.
На прав път ли съм или вече досаждам :D :D :D

Хе-хе, де да беше толкова лесно и просто ... четете нататък де ... прочетете и ЗКИ и ЗЗД ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот darkrow » 04 Мар 2012, 23:32

O.K. Може би темата наистина е изчерпана инспекторе. Жалко наистина, че няма повече такива хора като колежката Ви. Никога няма да се променим :D :D :D
darkrow
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 05 Мар 2012, 01:01

darkrow написа:O.K. Може би темата наистина е изчерпана инспекторе. Жалко наистина, че няма повече такива хора като колежката Ви. Никога няма да се променим :D :D :D

Тук сме на едно мнение - и че е жалко, че няма повече хора като Поли и че няма да се променим ...
Поли е добър юрист и в случая Ви дава надежди /в случая с нея сме на различно мение, в което няма нищо лошо/ и е "доброто ченге". Докато моето мнение не Ви се понрави, тъй като не съвпадна с интересите Ви /макар и нескромно да си го самооценя като не по-малко компетентно от това на Поли/ и вече съм много лош човек ... Прав сте, че няма да се променим - ако някой не е на нашето мнение /т.е. мнението му е, че нямаме право в даден случай/, значи е враг и не ни помага - инфантилно мислене, което трудно ще се промени докато сме толкова необразовани и елементарни ...

Желая Ви успех и дано Поли да е правата. Дано някога не се окаже, че е било по-изгодно да си платите тези 400 лева в повече /отколкото поне още толкова, освен тях/ ... Чувал ли сте приказката за лястовичката, която била премръзнала и една крава се ... екскрементирала върху нея? 8)
inspectora
Активен потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ