начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

неустойка за неспазен срок

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неустойка за неспазен срок

Мнениеот tweeety_ » 15 Мар 2012, 13:01

Здравейте,
Преди 3 месеца и повече поръчахме една външна врата ( плащане 50/50), като ни беше казано че вратата ще бъде доставена и монтирана до 1 месец. Но си минаха 3 месеца и постоянно ни казват вратат още не е доставена, объркали са поръчката и т.н и чакаме 3 месеца и повече. Лошото е че в дог. нямам написан краен срок ( не са го полълнили ), а само устно са ни казали 1 месец. Аз съм сигурна че вратата ще бъде доставена защото фирмата е сериозна, въпроса е мога ли да предевя искане за намаляне на цената ( да си понесат някакви последствия), въпреки че в договора няма краен срок и не пише , при забава на доставка дали ще имаме право на обещетение.
Да ни пита човек къде сме гледали като сме подписвали, уффф
tweeety_
Нов потребител

Re: неустойка за неспазен срок

Мнениеот arteglam » 15 Мар 2012, 22:07

Не е задължително в договора да пише, че при забава ще имате право на обезщетение. Това следва от повелителните права на закона. След като не е уговорен срок, вие можете да искате изпълнението веднага. След като вие сте го поискали и фирмата не е изпълнила, следователно те изпадат в забава и можете да им искате изпълнение на поръчката + обезщетение за това, че не са я изпълнили в срок. Трябва обаче да докажете, че сте поискали това изпълнение. По съдебен ред ще имате успех, но няма смисъл да се занимавате.
По-добър вариант е да се споразумеете извънсъдебно да ви направят някаква отстъпка. Вече по какъв начин ще стане това вие трябва да си прецените.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот tweeety_ » 16 Мар 2012, 08:48

Благодаря,
ще си искам неустойка пък каквото стане. :)

лек ден
tweeety_
Нов потребител

Мнениеот arteglam » 16 Мар 2012, 13:20

Правилната дума не е неустойка. Неустойка може да искате само ако е уговорена. Ще искате обезщетение за забава :)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Pause » 16 Мар 2012, 13:42

Здравейте!
За да искате това следва кредитора да се постави в забава т.е.да го поканите надлежно и едва когато не изпълни в срока на поканата, да претендирате права си например да развалите договора и обезщетение за неизпълнение или само обезщетение.Изборът се преценява внимателно без да се допуска злоупотреба с право.
Радвам се да ,видя и някой колега :D
arteglam написа:Трябва обаче да докажете, че сте поискали това изпълнение.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ