начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

недължимо платено - въпрос

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

недължимо платено - въпрос

Мнениеот viking188 » 17 Мар 2012, 17:15

Осъден съм , неприсъствено , да заплатя на топлофикация сметки за отопление , голяма част от тях изтекли по давност. Съдебен - изпълнител ми е запорирал сметките и е "дръпнал" дължимата сума. Мога ли да си върна обратно тези които са изтекли по давност като "недължимо платено" по 439 ГПК. Забравих да спомена , че съм осъден преди около 3 години , както и събирането на парите е станало тогава .
Последна промяна viking188 на 17 Мар 2012, 17:31, променена общо 1 път
viking188
Младши потребител

Re: недължимо платено - въпрос

Мнениеот neutralen » 17 Мар 2012, 18:33

Може да водите иск по чл.439 от ГПК, но липсват основания за предявяването му - съгласно чл.117 ал.2 от ЗЗД - "Ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога ПЕТ ГОДИНИ", от което следва че към този момент нямате погасени по давност задължения. Относно защитата срещу "неприсъствено решение" следва да съобразите разпоредбата на чл.240 от ГПК.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Мар 2012, 18:50

Трябва да направите възражение по чл. 423 ГПК, за да се възстанови процедурата по оспорване.

След това в наново заведеното дело трябва да възразите по давност.

Ако се касае за неприсъствено решение, това значи, че сте бил уведомен за първоначалната заповед за изпълнение.

Самото неприсъствено решение следва да се атакува отделно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Pause » 17 Мар 2012, 19:01

viking188 написа: Мога ли да си върна обратно тези които са изтекли по давност като "недължимо платено" по 439 ГПК. Забравих да спомена , че съм осъден преди около 3 години , както и събирането на парите е станало тогава .

Според мен доброто познаване на материалният закон ЗЗД ,е полезно за да се проведе бързо и качествено доказване в случая платеното при изтекла давност не е основание за недължимо платено.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 17 Мар 2012, 19:12

Pause има предвид това, че с изтичане на давността се погасява правото на принудително изпълнение а не самото задължение. Задължението се погасява след като бъде платено. След като имате задължения, както правилно отбелязва Pause, те не са "недължимо платени".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот viking188 » 17 Мар 2012, 19:27

имам съмнения , че някой мургавелко ме подписал в уведомителните документи
viking188
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ