начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Разваляне на договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разваляне на договор

Мнениеот miroletka » 30 Апр 2012, 01:22

Здравейте :) Нужен ми е съвет за следното:
През 2009г. майка ми е сключила договор с фирма за недвижими имоти в провинцията за продажба на парцел в същия град, като им е предоставила изключителни права.
От 7-8 месеца и в сайта на фирмата и в популярните сайтове имота не се предлага. Преди няколко дни майка ми говори с шефа им и го помоли да анулират договора, за да се обърнем към друга фирма, но той категорично отказа и я заплаши със съд. В самия договор няма клауза за развалянето му с някакво предизвестие.
По-долу слагам 3 от клаузите,които касаят проблема:
*** "... да предлага н. имот със средства и по начин, целящи постигане на най-добри условия за продажба.
*** За прекратяване и разваляне на Договора се прилагат общите правила на бълг. гражданско и търговско законодателство.
*** За всеки спор се прилага действащото бълг. гражданско и търг. право, като спорът се отнася до компетентния бълг. съд."
Въпросът ми е има ли начин да развалим договора с предизвестие, като не държим това да е поради неизпълнение?
Благодаря на всички, които ще ми пишат :)
miroletka
Младши потребител

Re: Разваляне на договор

Мнениеот neutralen » 30 Апр 2012, 09:58

Агенциите за недвижими имоти си имат някакви измислени от тях договори, или ползват "сламки" от публикувани в разни сборници или в Интернет образци на типови договори, но всъщност според мен техните договори са тип ДОГОВОР ЗА ПОРЪЧКА независимо как самата АНИ го е наименувала. Договора за поръчка/чл.280 - 292 от ЗЗД/ се прекратява с оттегляне на поръчката, а не с предизвестие. Оттеглянето на поръчката следва да бъде в писмена форма, с оглед писмената форма/в случая/ на Дог.за поръчка. Последиците от оттеглянето на поръчката са такива, каквито са уговорени в договора/може би плащане на някакви разноски, всичко е конкретно/. Това че ви заплашват със съд е нещо неизбежно в такива случаи и при прекратяване на договора не е изключено да заведат някакъв иск за разноски, или неустойки, не знам какво пише в договора ви.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nasso_5 » 30 Апр 2012, 10:24

Направете го с Нотариална покана...сложете 1месец предизвестие....Напишете нещо,като "не справяне с възложената работа или лоши резултати"...
Ако Ви съдят ....лошо няма....
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот miroletka » 30 Апр 2012, 12:37

neutralen, nasso_5, благодаря Ви!
В договора няма нищо по отношение на каквито и да било разноски (освен тези, при евентуална продажба или, ако не им платим дължимата комисионна)... също така, няма и дума за разваляне на договора по каквито и да било причини.
"Ако Ви съдят ....лошо няма...." :) за кого? :)))
miroletka
Младши потребител

Мнениеот Melly » 30 Апр 2012, 13:49

Миролетке, желанието ви да получите качествен правен съвет е похвално, но не тук му е мястото на питането.
Тези които са ви отговорили, особено Насо 5, си бъбрят, изхождайки единствено от изнесен на собствен гръб житейски опит от битка в съдена зала по имуществени спорове.
Прочитайки ви стигам до извода, че търсите съчувствие, а не правен съвет.
Приятно бъбрене!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 30 Апр 2012, 15:50

В такъв случай, моля за извинение :oops:
miroletka
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2012, 17:03

neutralen написа:...Договора за поръчка/чл.280 - 292 от ЗЗД/ се прекратява с оттегляне на поръчката, а не с предизвестие. Оттеглянето на поръчката следва да бъде в писмена форма, с оглед писмената форма/в случая/ на Дог.за поръчка. Последиците от оттеглянето на поръчката са такива, каквито са уговорени в договора/може би плащане на някакви разноски, всичко е конкретно/....

+1
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ