начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Законови изисквания за уеб-сайт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законови изисквания за уеб-сайт

Мнениеот bezvirusi » 01 Май 2012, 18:10

Здравейте!

От 6-7 години имам фирма, която се занимава с офлайн продажба на готов софтуер, на компютърна техника и с предоставяне с IT услуги на място при клиенти. От 1-2 години имаме и сайт.
Сайтът ни е с информационна цел - там описваме предоставяните от нас услуги и информация за софтуерните продукти, които продаваме. Имаме и блог. Но не извършваме интернет търговия - т.е. хората директно не могат да си поръчват през сайта - те при всички случаи се свързват с нас.

Бих искал да попитам има ли законови изисквания за нашия сайт, попадам ли в изискванията за електронна търговия, трябва ли на сайта да пише подробна търговска информация за сайта ни като седалище, адрес по регистрация, БУЛСТАТ - ЕИК , ДДС номер, управител, условия за гаранции на стоки, ценоразписи и т.н.
Защото в момента аз съм направил (почти) всичко, което е описани в закона за елетронната търговия, но в същото време по мое неекспертно мнение не попадам под този закон. На сайта ми има специална секция законова информация, където има подробно начини за рекламации, ценоразписи, пълно име на фирма, данни на собственици, на управители, ДДС номера, БУЛСТАТИ, телефони за контакти с НАП, КЗП и т.н. Направил съм го съвсем профилактично, да не вземе някой да ни глоби за нещо (защото имах една позната, която пред доста време я бяха глобили за нещо съвсем дребно, което според КЗП липсвало на сайта й - вече не си спомням - и аз оттогава накичих всичките неща и на нашия). Но на много подобни фирми, и на много други фирми въобще по сайтовете никъде няма информация каквато аз съм сложил на нашия сайт.

Ще съм безкрайно благодарен ако има юрист, който може да се изкаже по темата. Благодаря ! :wink:
bezvirusi
Нов потребител

Re: Законови изисквания за уеб-сайт

Мнениеот TheOldMan » 01 Май 2012, 23:11

Не съм юрист, но щом не извършвате онлайн търговия мисля че няма никакви законови изисквания за информацията която предоставяте на сайта. Освен изискванията да не нарушавате нечии авторски права или да не въвеждате в заблуждение посетителите на сайта чрез лъжлива информация.
Но аз си мисля че колкото повече информация за дадената фирма присъства на сайта, толкова повече потенциалния клиент ще е склонен да се довери на фирмата. Аз като клиент просто прескачам сайтове, които предлагат стока или услуга, но адреса за кореспонденция е сврян някъде си, или има посочен само един мейл или мобилен телефон. За мен това са "еднодневки", които се опитват да оберат някой лев от наивниците и да изчезнат.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ