начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Починал съдружник-ПОМОЩ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Починал съдружник-ПОМОЩ

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 11:12

Здравейте,
току що се регистрирах в този сайт, защото смятам, че ще получа помощ от знаещи и практикуващи специалисти.
Случаят е следния:
Фирма-ООД, починал един от съдружниците(2011), който живее в Германия.До днес нямаме никакви предоставени документи удостоверяващи това събитие.Разбрахме от братът на починалия-също съдружник.И...всичко приключва дотук.След няколко дни предстои Общо събрание.
Какво да правим?
Благодаря на включилите се за съветите и предложенията!
ani0960
Потребител

Re: Починал съдружник-ПОМОЩ

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 11:21

Благодаря все пак,че ви е интересна темата, но кажете нещо по нея!!!
ani0960
Потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 11:49

Ако има нещо което не е ясно във въпроса, кажете да го изясним.

Моля, дайте някакъв съвет!
ani0960
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Май 2012, 12:29

А кой е управителят на дружеството?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 12:30

Не разбрах въпроса?
Аз съм счетито.
ani0960
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Май 2012, 12:31

Как не разбирате: Кой е вписан за управител на Дружеството, той жив ли е?
И какво общо има счетоводителят с това?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 12:40

Получихте ли ЛС?
За пръв път ми е в този форум и може нещо да съм объркала?!
ani0960
Потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 13:28

Разбира се ,че е жив.
ani0960
Потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Май 2012, 13:39

Че от какво се разбира?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 14:00

Ами не съм написала,че е починал управителя. Пък той може и да не е съдружник, а съм написала ясно-починал съдружник.
ani0960
Потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Май 2012, 14:04

Пък може и да е съдружник. Вече си изядох боба, па и на боб-чорба не мога да гадая, само на суров такъв :mrgreen:
Защо, мислите, колегата Сънрайз пита:
sunrise написа:Как не разбирате: Кой е вписан за управител на Дружеството, той жив ли е?
...

Туй му е лошото, че нищо не пишете ясно :P
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 14:05

Ако все още има неясноти,моля-питайте, ще се опитам да отговоря!!!
ani0960
Потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 15:16

Мислех си ,че този форум е по различен от някой други, но ...уви май съм се излъгала.
Предполагах,че има хора които могат да помогнат...!!!:( , но до сега нищо не видях.
ani0960
Потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Май 2012, 15:27

Еее, много бързате, де! Все пак тук помощта се дава доброволно и дежурни отговарящи няма.
Накратко: колегата неслучайно Ви питаше за управителя. Той може да свика общото събрание, т.е. може да е активния дружествен орган, който да почне разплитането на ситуацията. Обаче - има съдружник - преживял брат, както описвате нещата. Той няма ли интерес това дружество да върви напред, т.е. да се извършат промените, които са наложени от смъртта на починалия съдружник? Няма ли възможност да осигури някакви документи от Германия, от които да е видно какво се е случило? Колкото за един ГФО, все някак могат и да се направят на ударени, че не са били разбрали за смъртта на съдружника си и да го поканят формално (ама не знам какво точно пише в дружествения договор за свикването на ОС). Не че друго, ама за ТР съдружникът си съществува. Най-добре е да се предприемат действия за вписване на промените, а това без съответните документи не може да стане.
Ако управителят си прави устата Вие да направите кое-що, нека все пак има предвид и фактора "наследници", оттам - как ще се уредят отношенията с тях - ще им се изплаща ли нещо, ще влизат ли като съдружници, всички ли, някои от тях ли; в България ли са, в Германия ли - това са много неизвестни по случая. Като са ясни тези неща, вече може да се минава нататък. А ако не знаете как - не е стандартно прехвърляне на дяловете просто. Има си особености.
Не се сърдете, но стъпка по стъпка тук няма как да се обясни всичко.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 07 Май 2012, 15:34

И аз така мислех но не е така. Въпреки това, за да получите някакъв смислен отговор, следва да дадете малко информация - ООД с колко съдружници е; починалия съдружник, чужденец или българин е; управителя съдружник ли е или не; каква е темата/дневния ред на ОС и включен ли е в него цитирания проблем. Каква е вашата роля в това ООД, освен, че сте счетоводител. Може да има и други въпроси, но след като отговорите на зададените.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 07 Май 2012, 16:19

Така:
-ООД-19 съдружници
-починалото лице има ЕГН-живее в Германия(българка)
-управителят е и съдружник
-в дневния ред на ОС съм включила точка: освобождаване на съдружник
и точка: приемане на нов съдружник (наследника)
-само счетоводител
Смятам,че отговорих на въпросите Ви!

Имам Акт за смърт (превод на българки, но трябвало да има апостил-за да е валиден документа).
Имам също едно удостоверение за смърт от Служба Гражданско състояние - Германия(също преведено).
Нямам Удостоверение за наследници.
Поисках от евентуалният наследник(единствен) да направи молба за приемане за съдружник.
Той е направил Генерално пълномощно на братът на починала-негов вуйчо.
ТАКИВА ДОКУМЕНТИ ИМАМ В МЕН.
ВКЛЮЧИХ ТОЧКИТЕ КАТО СМЯТАХ,ЧЕ ДО ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪБРАНИЕТО ЩЕ ПОЛУЧА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ.

Правила съм такива процедури, но лицата си бяха местни лица и всичко стана много бързо-ОС,ТР и т.н.
Та сега съм в голяма чуденка, още по вече че събитието се е случило м.05/2011 година !!!
ani0960
Потребител

Мнениеот neutralen » 07 Май 2012, 20:02

Следва да има изявление на наследника, лично или чрез пълномощника, че поема дела на наследодателя. Определяне в % и стойностно/ според фин.отчет/ размера на дружествения дял. Решение на ОС за приемане насл. като съдружник. Договор м/у ООД, предст. от Управителя и наследника, респ. неговия пълномощник за прехв. дела с нотар. заверка на подписите. Промени в друж. договор. Вписване на реш. на ОС в Агенция по вписванията. Общо взето ако не пропускам нещо, това следва да се направи.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Май 2012, 21:45

Защо между ООД-то и наследника? Дяловете се наследяват, не отиват в собственост на дружеството. Я погледнете малко по партидите в ТР как наследниците буквално си правят делба на дялове, съответно - ако остава само един от тях в дружеството - прехвърлят му, каквото имат. Защото има разлика между дял и членство все пак.
Не си дращя просто, това е правено и вписано, че даже и с непълнолетен наследник, наред с другите.
А наследникът не е длъжен да става съдружник, също както ОС не е длъжно да го приема за такъв. Той иска ли го? Колкото и да е чудно, има случаи, при които изплащането на дела на наследника по баланс може да надхвърли и пазарната стойност на дяловете. Впрочем, трудно е да бъде възприет в ТР като наследник, ако няма от какво доказателство да се извади това заключение.
Айде стига, че Сънчо мина :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 08 Май 2012, 10:44

Понеже не сте си включили личните, а аз сега сядам пред компютъра :Ами спрете да им вършите юридическата работа на това дружество. Вие сте счетодовител и имате достатаъчно важна и отговорна работа. Това е работа за адвокат и не съм сигурна дали ще можете да се справите с нея. Доста е сложно, както колегите са го описали. Най-малко, знаете ли как да определите кръга на наследниците, по кой закон и т.н. Чий гражданин е починалото лице и къде е оставило наследници. Какво са се споразумели наследниците за поемането на дружествения дял-ще го делят или не и той подлежи ли на делба и т.н.
Изобщо въпросите са много и сложни. Иначе ми са ясни- товарят със всичко счетоводителите, обикновено без да им платят. Не се заемайте за да не берете ядове. Много неща ще станат ясни и от устава на дружеството, които ние няма как да гадаем как са уредени в него.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ani0960 » 10 Май 2012, 08:33

Здравейте,
малко отсъствах и затова сега се включвам.

Аз мисля, че трябва да имам лигитимен Акт за смърт и Удостоверение за наследници.

Знае се, че наследникът е един, но трябва документ !!!

За АПОСТИЛА като вещи лица ще кажете ли нещо?
ani0960
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ