начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

законно ли е журналисти да влязат в дома ми и да снимат

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

законно ли е журналисти да влязат в дома ми и да снимат

Мнениеот desio » 12 Май 2012, 22:36

чувствам се ужасно!Уча право и в момента работя като детегледачка по програма за трудова заетост.По по повод на анонимен сигнал,журналисти-представящи се за родители снимат децата,за които се грижа,както и условията в дома ми,на излъченият репортаж-тази вечер/12.05/в хрътките-съм със"замазано"лице,но е сниман блока в който живея,съответно номера,споменава се възрастта на сина ми,както и училището,в което учи,а за капак-на договорът по който съм наета на работа съвсем ясно се четат имената ми,а на декларацията,която са подписали родителите-имената им,както и имената на повереното ми дете.След излъчване на първият репортаж-в бтв новините/11.05/ясно се вижда,че дечицата са по белъо-приготвях ги за сън и веднага се обадих в редакцията с молба да не се излъчват кадрите с децата,но уви-в анонса на предаването на първо място се набляга на"полуголите деца".Афектирана съм,но вътрешното ми усещане,е че май не би трябвало да се захващам,тъй като БТВ е медията с най-голямо влияние...Някой сблъсквал ли се е в практиката си с такъв казус?
desio
Нов потребител

Re: законно ли е журналисти да влязат в дома ми и да снимат

Мнениеот desio » 13 Май 2012, 18:32

да,сигналът е подаден от съсед по повод на това,че не плащам допълнителна такса за това,че родителите и децата също ползват асансъор.Абсолютно сте прав!Моля,ако някой е запознат с материята или се е сблъсквал с подобен казус,моля да ми даде координати за връзка на ЛС,защото явно ще имам нужда от компетентна юридическа помощ.Страх ме е да се изправя срещу такава голяма медия без адвокат зад гърба си,защото въпреки,че съм убедена в правотата си,знам,че ще бъдат използвани всякакви методи и приоми за да ме размажат
desio
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 13 Май 2012, 22:57

Ще бъде добре за вас ако всичко завърши с едно предаване по телевизията. Проблем ще бъде за вас, когато разни държавни и общински органи започнат да се занимават с вас, за да докладват на медията/btv/ какви мерки са взети спрямо вас по повод на излъчения репортаж. Това се нарича манипулиране на общественото мнение с цел отклоняване на вниманието на обществото от действително значими проблеми на ежедневието и битието на обикновените хора.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот disident » 14 Май 2012, 01:08

Aко журналистите обслужват поръчки на нашите нелегални управници страдащи и от комунистическо полудяване това не се счита за нарушение. Така е и с прокурори, полицаи, съдии, ....
disident
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Май 2012, 08:28

В контекста, странно:

1. При отреждане на територии "За образование" от какъв зор се налага актуването им за ПОС (ПДС).
2. Като как така се притиска и унищожава едва прохождащ обществено полезен бизнес. А в същото време нито едно общинско (държавно) детско заведение не е в ред , най малкото не отговаря на норматива за брой деца, пренаселени са.
Очевидно има обществена необходимост от подобна форма на детегледане.
Ми има срокове за достигане на разумни критерии, държавна и общинска помощ, съдействие за достигането им... Създават се работни места.
3. Защо аз си плащам "Синя зона" когато съм по работа с колата, а държавни и общински служители ползват платени зони, от бюджета , респективно - пак аз плащам. А ?

Тоест - поръчителя ? :lol:

P.S. Както писах в една друга тема тук, само смяната на предназначение по ЗУТ на помещението на питащата, без необходимост от никакви ремонти, би и струвало 3-5000 лева преки разходи. И ще отнеме няколко месеца, може и половин година. Преди да може да започне. Нищо пари, кво са 3-5000 лв. за една студентка.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот desio » 14 Май 2012, 17:19

В предаването на Хрътките от тази събота-аз самата казвам,че съм търсила всякакви законни методи за легализиране на дейността си и най-накрая съм се регистрирала като детегледач-като пак в репортажа съвсем ясно казвам"плащам си данъците пред държавата".Явно интересът им няма скоро да отшуми,защото днес преди обяд вкъщи пак е идвал екип на БТВ.Ей,хора-бясна съм!
От "Асоциацията на детегледачките"казват,че дейността ми не е незаконна,т.е щом родителите са дали съгласието си,отговорността си носят самите те.
От Министерство на образованието казват нещо със същият контекст...
Е,как повече да се легализира една детегледачка?!
Имам сключен трудов договор
Декларация от родителите
Чудя се какво още би следвало да направя,че да блесна като най-законната детегледачка на България?
desio
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Май 2012, 18:02

Сложи си значка : "Детегледачка - отличничка".
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот desio » 14 Май 2012, 23:25

при мен идиотите са в 40 семейства,а нормалните едва 4
desio
Нов потребител

Мнениеот desio » 15 Май 2012, 08:56

Сърдечни благодарности за съвета и за моралната подкрепа!Скоро ще се свика събрание на "блока"и се надявам да има благоприятен развой на нещата!Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
desio
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Май 2012, 09:50

Решение на общото събрание + изрични нотариално заверени декларации на непосредствените съседи, собственици на жилища + самостоятелен вход + проекти, разрешение за строеж (поради промяната на предназначението), УВЕ ... не ми се мисли. Така изглежда по ЗУТ. Нормативен проблем. 3-5000 лв. и няколко месеца разправии.
Освен ако не е извън обхвата на "промяна на предназначението" по някакъв неизвестен ми закон.
Може би да се ползва медийния шум и подчертавайки обществената значимост, да се търси промяна в законодателството и облекчения. Споменахте нещо за Асоциация , тя не може ли да вземе отношение ...
По елегантно би станало с решение на общото събрание + технологичен проект през ХЕИ (РЦЗ), евентуално и през пожарната, но да не се води "промяна на предназначене" и да може да е по етажите, без самостоятелен вход.
Мисля си просто ...
Последна промяна emilgrigorov на 15 Май 2012, 10:07, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kreyzi » 15 Май 2012, 09:59

и все пак законно ли е журналисти да влизат в дома Ви и да снимат дори и при наличие на сигнал от съседи?
kreyzi
Нов потребител

Мнениеот desio » 16 Май 2012, 17:35

апартаментите под и над мен са празни,а до мен живее моя близка.Сега се замислям,че аз съм детегледачка-т.е физическо лице.По закон от родителите се изисква всеки месец да подават декларация...,но не се изисква разрешение от никаква институция за това да отглеждаш дете/деца в собственото си жилище или в това на родител?!
desio
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ