Здравейте, искам да закупя кросов мотор, който няма да карам само на специално за целта трасе. Искам да се придвижвам с него и в града. Мотоциклета е с испански номер, а в талона му е вписан, като собственик българин с адрес в Испания. Собственика си го е купил в Испания от испанец преди 2 години и има договор за това. Интересува ме какви документи ще са ми неоходими за да го регистрирам в КАТ на мое име.
Талоните на мотора и договор.
А договора трябва ли е да е нотариално заверен и данните на продавача с испанския адрес ли трябва да са? Необхдим ли е превод на договора, с който той го е придобил?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 25 Фев 2025, 10:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистарация на мотоцилкет с испански номера
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регистарация на мотоцилкет с испански номера
Договора трябва да е нотриално заверен. Данните на продавача трябва да са същите като в документа му за самоличност, с който ще се легитимира пред нотариуса, заверяващ договора.
На вас ви трябва договор с продавача, талон за настояща регистрация където е е записано че точно това лице което ви продава мотора е собственик. За платен данък... нямам представа как ще стане. Трябва ви документ за сключена застраховка "гражданска отговорност". И вече ... в КАТ ще ви кажат ако има още нещо дет да ви трябва.
На вас ви трябва договор с продавача, талон за настояща регистрация където е е записано че точно това лице което ви продава мотора е собственик. За платен данък... нямам представа как ще стане. Трябва ви документ за сключена застраховка "гражданска отговорност". И вече ... в КАТ ще ви кажат ако има още нещо дет да ви трябва.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Собственикът е с испамски адрес. До Испания ли да ходя за нотариус? Или да доведа собственика при бг нотариус?
- ivan_dimov
- Нов потребител
Добре де... къде е мотора? Къде е продавача? Вие къде се намирате? Нали все някъде трябва да се срещнете и да подпишете пред нотариус някакъв договор?
Другия вариант е да упълномощите нотариално някой, който да подпише договора за покупка вместо вас. Или продавача да упълномощи нотариално някой да ви продаде мотора. Но все някъде продавач и купувач (някой от тях може да се представлява от представител с нотариално заверено пълномощно) трябва да се срещнат лице в лице и в присъствие на нотариус да положат подписите под договора.
Ако продавача е в БГ, няма пречка договора да се подпише пред български нотариус. Вероятно нотариуса ще изиска заверен превод на някой и друг документ - талона на мотора и/или личната карта на продавача, само за да се убеди че това е лицето, което е собственик на возилото.
Третия вариант е продавача да упълномощи вас с пълномощно (отново нотариално заверено), в което изрично е записано че имате право да продавате мотора. Тогава просто ще го продадете на вас самия пред удобен на вас нотариус.
Другия вариант е да упълномощите нотариално някой, който да подпише договора за покупка вместо вас. Или продавача да упълномощи нотариално някой да ви продаде мотора. Но все някъде продавач и купувач (някой от тях може да се представлява от представител с нотариално заверено пълномощно) трябва да се срещнат лице в лице и в присъствие на нотариус да положат подписите под договора.
Ако продавача е в БГ, няма пречка договора да се подпише пред български нотариус. Вероятно нотариуса ще изиска заверен превод на някой и друг документ - талона на мотора и/или личната карта на продавача, само за да се убеди че това е лицето, което е собственик на возилото.
Третия вариант е продавача да упълномощи вас с пълномощно (отново нотариално заверено), в което изрично е записано че имате право да продавате мотора. Тогава просто ще го продадете на вас самия пред удобен на вас нотариус.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Днес го регистрирах. С обикновен договор, без нотариална заверка. С данни от българската лична карта на собственика.
Благодаря!
Благодаря!
- ivan_dimov
- Нов потребител
Здрасти и от мен! А може ли да ми кажеш какъв по точно беше договора защото и аз съм си харесал един мотор който момчето си го е купил и карал в Испания и сега си го е докарал тук и го продава.И освен договора какви документи други трябва да представя пред КАТ
- juliogs
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|