Здравейте,
Бих желал да знам при какви условия на допустимост се приема обжалване на решение от ОС във ВКС? Какъв опит имате? Кое е най-често срещано в практиката?
Знам че е доста намален броя на делата които се допускат. Наясно съм че темата е обширна, но моля споделете впечатления за имотни казуси при оборено давностно владение. Аз губя имот, които баща ми е придобил по давност и ми е прехвърлил с покупко-продажба.
PS Моля да се ограничите до отговори по същество, вместо странични закачки по поставената тема.
Благодаря
- Дата и час: 25 Фев 2025, 07:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване пред ВКС и допустимост
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване пред ВКС и допустимост
Допуска се по критериите на ТР № 1/2010 год. на ОСГТК на ВКС.
-
error - Потребител
Много интересно. Благодаря!
В моят случай аз се опитвам да си запазя имота, и никакви искове за обезпечаване не са правени, т.к. "съм знаел" за порока на имота и че може да бъде взет. Отменят нот. акт на баща ми, а от там и моя след покупко-продажбата. Някой има ли опит?
ВКС какво приема като допустимо? Лъжесвидетелстване? Противоречиви показания?
В моят случай аз се опитвам да си запазя имота, и никакви искове за обезпечаване не са правени, т.к. "съм знаел" за порока на имота и че може да бъде взет. Отменят нот. акт на баща ми, а от там и моя след покупко-продажбата. Някой има ли опит?
ВКС какво приема като допустимо? Лъжесвидетелстване? Противоречиви показания?
- lenkoto
- Младши потребител
По какъв начин обориха вледението на баща Ви? За какъв иск се касае точно. Дайте малко повече информация.
- sunrise
- Активен потребител
оспорват давностното владение на баща ми, т.к. баба ми е живяла там по това време. тя обаче не е владяла или правила подобрения извън нейната 1/2 част, т.к. е инвалид. баща ми е правил подобрения и е владял целия имот, без другите наследници да идват (освен на гости, без да нощуват).
Окръжен съд сега връща делото в районен да допълни решението си, т.к. липсвала мн важна част за делбата на имота.
Рано или късно обаче ще се стигне до ВКС, и понеже има противоречия в показанията на свидетелите на ищцата (показанията на свидетел от районен се разминават с показанията на др свидетел в окръжен, пак на ищцата) и лъжесвидетелстване, се чудя дали ВКС ще обърнат внимание. Дали ще го разгледат пак?
Окръжен съд сега връща делото в районен да допълни решението си, т.к. липсвала мн важна част за делбата на имота.
Рано или късно обаче ще се стигне до ВКС, и понеже има противоречия в показанията на свидетелите на ищцата (показанията на свидетел от районен се разминават с показанията на др свидетел в окръжен, пак на ищцата) и лъжесвидетелстване, се чудя дали ВКС ще обърнат внимание. Дали ще го разгледат пак?
- lenkoto
- Младши потребител
lenkoto написа:PS Моля да се ограничите до отговори по същество, вместо странични закачки по поставената тема.
Благодаря
Това - когато си платите в някоя адвокатска кантора за консултацията. Тук е форум и де факто всеки е свободен да коментира според преценката си. Нали знаете - който плаща, той поръчва музиката. Иначе оркестърът може да си свири каквито си иска "закачки".
-
teogeo - Активен потребител
аз съм си платил в голяма адвокатска колегия...този форум не е за закачки, а за пояснения по въпроси и споделяне на опит, все пак е Българския правен портал (не място за чешене на езиците - очевидно неизбежно). Всеки умен човек разследва различни възможности, дори и да има адвокати. Ако не можете да помогнете по същество, не го следете. Лесно и просто.
- lenkoto
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|