начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Договор с правилни лични данни но без подпис

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор с правилни лични данни но без подпис

Мнениеот galin1111 » 15 Авг 2012, 15:06

Здравейте, бях абонат на Нет 1 преди 2 години.Договора беше срочен за 1 година,но е имало клауза,че при изтичане автоматично ще се поднови и се е подновил.И сега ми искат цялата сума натрупала се по договора.Този договор е с моите лични данни(по лична карта) но не е подписан от мен(а от съквартиранта ми). Та въпроса ми е валиден ли е изобщо този договор.
Благодаря предварително.
galin1111
Нов потребител

Re: Договор с правилни лични данни но без подпис

Мнениеот neutralen » 16 Авг 2012, 14:40

Поне така както излагате обстоятелствата излиза че договора е валиден, щото в продължение на 1 година вие сте имали възможност да уведомите доставчика на услугата, че договора не е подписан от вас а от съквартиранта ви, за което искате прекратяване, което вие си знаете защо не сте направили.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2012, 19:15

Не съм зодия рак, но някак съм все опозиция.
galin1111 написа:Здравейте, бях абонат на Нет 1 преди 2 години.Договора беше срочен за 1 година,но е имало клауза,че при изтичане автоматично ще се поднови и се е подновил.И сега ми искат цялата сума натрупала се по договора.Този договор е с моите лични данни(по лична карта) но не е подписан от мен(а от съквартиранта ми). Та въпроса ми е валиден ли е изобщо този договор.
Благодаря предварително.

Дори да предявят иск срещу вас, то не вярвам същия да се проведе успешно от ищеца :wink: .
Не сте подписал( всяка графическа експертиза може да го докаже този факт)този договор, ерго- не сте страна по договорното правоотношение. Липсата на ваш подпис означава, че не сте дал съгласие за сключването му, респективно обвързване с клаузите по него.
От кратичкото обяснение може да се направи извод, че за вас не съществува задължение за изпълнение и/или за погасяване чрез плащане претендираните суми.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 16 Авг 2012, 21:00

Хареса ми тезата ви ! И за да доразвия мисълта ви - добре е когато ищецът предяви иск, питащият също да предяви насрещен иск срещу ищеца по чл.55 от ЗЗД за неоснователно обогатяване за сумата от платените през първата година на договора такси, поради "липса на основание", тъй като подписа не е негов а на съквартиранта му.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2012, 21:48

:D Добър опит, но това не са мои думи. Признания от такъв характер няма начин да са част от моята теза.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 16 Авг 2012, 22:09

Питащия пък си признава - "...бях абонат на Нет 1 преди 2 години. Договорът беше срочен за 1 година..."
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2012, 22:20

Е?
и две изречения по-късно четем: Т
ози договор е с моите лични данни(по лична карта) но не е подписан от мен(а от съквартиранта ми).

Няма нужда да демонстрираме възможностите си по четене.
Въпрос правен е може ли този договор да ме обвърже, ако не съм страна по него.

Спирам по темата, защото смятам за нездравословно, и непочтено, да разяснявам повече.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Авг 2012, 07:43

Има и други участници във Форума, които биха дали мнение, особено студентите по право, щото в случая очевидно е че става въпрос за учебен, а не за реален казус. Двете основни тези са дадени. Всеки може да се пробва да реши казуса. В дискусията всеки ще научи нещо ново, или ще си припомни нещо старо.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Авг 2012, 11:18

:roll: neutralen, Вие от коя група сте - от студентите ли? И можгете ли да формулирате тия две тези, че нещо не мога да ги открия? :oops:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Авг 2012, 13:14

Съдейки по "ника" ви - когато аз съм бил студент, вие не сте била родена.
Едната теза е че има валиден договор, а другата че няма валиден договор.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pala4inka6 » 17 Авг 2012, 13:30

Няма изискване за конкретна форма за валидност на договора за предоставяне на интернет, следователно след като абонатът е имал интернет т.е. предоставяна му е услуга и е заплащал за това считам, че съществува договорно правоотношение.

Хубаво е да се мисли креативно, стига това да не води до абсурдност.
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Авг 2012, 13:41

pala4inka6 написа:Няма изискване за конкретна форма за валидност на договора за предоставяне на интернет, следователно след като абонатът е имал интернет т.е. предоставяна му е услуга и е заплащал за това считам, че съществува договорно правоотношение.

Хубаво е да се мисли креативно, стига това да не води до абсурдност.

На кого твърдите, че е предоставяна услуга?
Каква цена са договорили за тази услуга страните, след като няма писмена договорка мужду тях?
......
Нямам против креативността, не съм против и твърдението, че не е задължителна писмената форма, но с оглед доказване и доказателствена тежест... за нЕкои неща си трябва.

п.п.
neutralen написа:Съдейки по "ника" ви - когато аз съм бил студент, вие не сте била родена.
...

:lol: Древен? ( това е шега!, за Бога- усмихнете се, че никой не обича киселите хора :P ).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Авг 2012, 13:45

Нали правите разлика между валидно договорно правоотношение (страни, предмет, права и задъжения) и изпълнение на поетото лично от едната страна задължение по това правоотношение?
Къде съзряхте връзката, драги опоненти, с оглед конкретния казус? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Авг 2012, 13:58

Ако не е имало валидно договорно правоотношение, още с получаване на изпратената от доставчика на услугата първа фактура/ където е посочена ЦЕНАТА/, Питащия веднага щеше да възрази, че договора е нищожен, тъй като е подписан от съквартиранта му. Очевидно нещата не стоят така.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Авг 2012, 14:03

neutralen написа:Ако не е имало валидно договорно правоотношение, още с получаване на изпратената от доставчика на услугата първа фактура/ където е посочена ЦЕНАТА/, Питащия веднага щеше да възрази, че договора е нищожен, тъй като е подписан от съквартиранта му. Очевидно нещата не стоят така.

:) ... не бе важно.
Последна промяна poli_g на 17 Авг 2012, 21:56, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Авг 2012, 14:12

:lol: :lol: :lol: И аз съм дълбоко разколебана в извода си каква е зависимостта между явленията "житейски опит" и "юридически стаж" при колегата neutralen. Дали е правопропорционална, или обратно пропорционална? :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Авг 2012, 14:24

Излишно е да спорим, тъй като инфото по казуса е непълно - Питащия е със съзнанието, че има договор с доставчика на интернет, който е подписан от съквартиранта му. Липсва информация как е станало това подписване - дали е упълномощил съквартиранта си, или е налице измама с произтичащите от това последствия. Ако вие имате повече информация по казуса - споделете я.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Авг 2012, 14:28

Не, нямам друга информация, но и не ми е нужна.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Авг 2012, 20:35

neutralen написа:Съдейки по "ника" ви - когато аз съм бил студент, вие не сте била родена.
Едната теза е че има валиден договор, а другата че няма валиден договор.

Сега поглеждам темата, много интересно... :lol: Ще се нападаме по възрастови критерии, а? :roll: И какво общо има възрастта с наличието или липсата на юридически познания и практика?
А относно валидността на договора, как разбрахте, че е налице съгласие, след като едната страна не е подписала договора, а той е подписан от друго лице? И спомняте ли си каква е легалната дефиниция на понятието" договор" ?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 17 Авг 2012, 22:06

Твърде сте мнителна. Вместо становище по темата, ме питате дали съм студент. И аз ви отговарям кога съм бил студент. Сега ме питате дали знам, каква е легалната дефиниция за Договор. Пак ли трябва да ви отговарям - виж чл.8 ал.1 от ЗЗД.
Това е форум. Ако имате нещо да кажете по темата го напишете. Не се занимавайте с това кой какъв е, дали разбира или не разбира от право и колко сте велики. Това най-малкото е израз на лош вкус.
Преди да говорите наизуст, прочетете внимеателно всичко написано по темата - очевидно е че това е може би един учебен казус и много малко хора могат да изразят аргументирано становище.
neutralen
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ