начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

право на нов водомер

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на нов водомер

Мнениеот petia_ps » 17 Авг 2012, 13:44

Здравейте,
Опинтвам се да намеря информация- закон или нормативн акт, в който да е указано правто на гражданите на нова партида за водоподаване към имот или контролен водомер. Тъй като в момента водата в къщата ми влиза от съседа, където е и водомер,дели се на брой хора в жилището и така не знам колко изразходвам и колко плащам.
Освен това има малко дете на 3г. , те ме принуждават да плащам за него като за голям човек. Не ми се струва редно.
Не знам към кого да се обърна за помощ. Отидох в Софийска вода от там ми обясних, че трябва да си вкарам вода от улицата и да ги повикам да я пломбират. Направих това, но съседа ми се развика, че "той е шефа на водомера" и нямам право на отделен водомер. При това положение мочетата от Софийска вода отказаха да пломбират водомера ми. Явно не им се занимаваше след скандала, който вдигна съседа ми.
petia_ps
Нов потребител

Re: право на нов водомер

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2012, 20:27

petia_ps написа:Отидох в Софийска вода от там ми обясних, че трябва да си вкарам вода от улицата и да ги повикам да я пломбират. Направих това, но съседа ми се развика, че "той е шефа на водомера" и нямам право на отделен водомер. При това положение мочетата от Софийска вода отказаха да пломбират водомера ми. Явно не им се занимаваше след скандала, който вдигна съседа ми.

Ако имате собствено отклонение от уличната мрежа към вашия имот, съседа може само да пие една студена вода (от неговия си водомер :) ). Софийска вода няма право да отказва пломбиране на водомера. А и да откаже - просто спирате да давате пари на съседа, тъй като всъщност водата която използвате вече не минава през неговия водомер. Интересно ми е какво ще стане ако просто не му давате пари - как ще спре водата, щом имате отделно отклонение?
Все пак изпратете официално писмено искане за узаконяване на нова партида към Софийска вода и си пазете всички писма с които комуникирате с тях.
Все пак това отклонение трябва да има цялата документация за да може да се приеме за експлоатация от Софийска вода и да отговаря на техните изисквания - водомера да е на границата на имота (или на не повече от 2 метра ако е в шахта или на не повече от 5 метра ако е в сградата), да има одобрен от Софийска вода проект за изграждането му ....
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот petia_ps » 24 Авг 2012, 09:39

Здравейте,
Благодаря Ви за съветите.
Приложих тактиката да не плащам вода - той спря кранчето към моя имот. Оплаках се от това негово действие във 2- ро районно. Полицаите веднага дойдха, оказа се че няма право да ми спира водата. За съжаление обаче това не е решение. Не искам той да ми плаща водата. Пък и ме зпалщи че ще ме съди задето не си плащам. Понеже до скоро аз му давах парите на ръка без обратна бележка, сега вече ходя в изи пей и си плащам само моята част като си получавам белешка за платената вода.
Бих искала да Ви попитам какво значва да имам собстевно отклонение от улицата.
Къде да намеря тези документи за узаконяване на нова партида.
Благодаря предварително!
petia_ps
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Авг 2012, 10:18

Нали от Софийска вода са ви обяснили, че трябва да си "вкарате вода от улицата" и че вие сте го направили? Чий кран е врътнал тогава съседа?
Мисля че е тук само ще си пишем без да можеш да се изясним докрай.
По улицата върви водопровод. Съседа ви има отклонение към своя имот, на което има поставен водомер. Вие трябва да направите същото - да изградите отклонение от уличния тъбопровод към вашия имот, като изобщо не минавате през имота на съседа и още по-малко да ползвате неговите тръби или водомери.
Но за тази цел ви трябва разрешение/предписание от Софийска вода, която да ви посочи място където да се направи отклонение от обществения водопровод (минаващ по улицата) към вашия имот:
http://www.sofiyskavoda.bg/services/svc ... .aspx?k=68
За тази дейност ще трябва и проект. Ако ще се копае и по улицата ... става сложно - иска се разрешение от общината, от КАТ.
Препоръчвам ви да отидете в център за обслужване на клиенти на Софийска вода, където да разгледат случая ви и да ви препоръчват подходящите действия. Може изобщо да ви откажат отклонение - никак не обичат да си дупчат тръбите... Ако все пак се съгласят би трябвало да ви издадат една скица, където са показани вашия имот и съществуващите около него техни водопроводи, и място откъдето да вземете вода. Въз основа на тази тяхна скица правоспособен проектант изготвя проект за изграждане на отклонението. После тоя проект се "пуска по пързалката" - обратно в Софийска вода, в общината, ако е необходимо и по другите инстанции - КАТ, енергото (те трябва да ви дадат скица с техните инсталации, за да не ги повредите при изкопите), разните му там телекомуникационни оператори, които биха могли да имат инсталации там... изобщо работата е сериозна и е най-добре да се обърнете към проектантска фирма, която знае какво ще ви е необходимо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ