sokrat написа:Док-питаш какво да се направи.Ето и моите виждания за подобряване работата на МВР.На първо място МВР се разтоварва от всички служби,които не са пряко ангажирани с охрана на обществения ред и разследването на престъпления.Пожарната,БДС ,регистрация на автомобилите и други такива спокойно могат да минат към общините.На второ място сериозно редуциране на броя на така наречените"чантаджии" в МВР.Такива има много на всички нива-те през живота си не са присъствали на арест,оглед или не са давали дежурства,но се водят първа категория труд.Например в нашето районно има един на длъжност"анализатор".Единствената му задача е да носи кафе на колежките от деловодството.По цял ден се чуди в коя канцелария да си завре дебелия задник.А на ниво дирекция такива анализатори са 4.Какво точно анализират не е ясно,като всеки полицай попълва по един куп документи,когато се разкрие престъпление и се обвинява престъпника.Ето 5 напълно излишни бройки.А с всяко следващо ниво по-нагоре съответно повече са и чантаджиите.Така напълно възможно е от сегашните 53 хиляди служители в МВР да останат не повече от 30 хиляди,които действително са ангажирани в борбата с престъпността.Що се отнася до разследването решението е просто-на първо място леките престъпления като неплащане на издръжка,незаконно съжителство с лице ,ненавършило 16 години и други такива да се разследват от районните инспектори.Престъпленията по чл.343 Б от НК да се разследват от катаджиите,както и по-леките катастрофи.А разследващите и ОР се обединяват,като се премахне предварителната проверка.Всеки да си води ДП без да има дублиране на работата.Така ако на година един разследващ има по 50 дела ще отдели много повече време да ги разследва и няма да има това напрежение.Това което го предлагам не съм го измислил аз.В почти всички развити държави няма дублиране на дейността.Преди 4 години бях на курс в Академията и там беше дошъл бившия шеф на баварската криминална полиция.Като чу ,че у нас почти всички разследващи са юристи и щеше да падне от изненада.И като разбра,че се разследват на година стотици дела от един разследващ направо вече беше изумен.Така че това са моите предложения за решаването на проблемите в МВР.
За мен дори някои престъпления няма какво да ми се разследват изобщо, особено пък за книжка и алкохол...
баси разследването и тъпото дело...
една съдимост,2 разпита и експертиза.. излишна хартия и губене на време, според мен.
Пил ли е ? пил е! марш в съда и толкоз!
Карал ли е ? Карал е! Пак в съда директно!
Ще им бягат 5 човека подире , да има Д.П. щото Асан пил 5 ракии и карал...
Трябва направо с Акта , протокола от Експерта,една съдимост и това в съда!
Или Влязлото в сила Н.П. , Акта , съдимост и пак в съда!
Когато , или ако обжалват - тогава да се викат катаджиите , тогава да се правят разпити и т.н.
Другата глупост дело срещу Н.И. по 195 или 194 .!?!? тъпота свещена ...
за мен просто трябва да се отразяват тея случаи във формуляр, да се посочи пострадалия и толкоз, ако се установи лице извършител - тогава да има Д.П. .. както е в нормалните държави....