начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Имам проблем относно кредит . Отказ от наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам проблем относно кредит . Отказ от наследство

Мнениеот viktor1144 » 03 Сеп 2012, 19:38

Здравейте, Баща ми е станал поръчител на лице което е взело кредит, лицето не си плаща кредита и баща ми не плаща кредита, баща ми няма никакъв имот на негово име, лицето което е взело кредита има жена деца имоти. Мога ли аз да стана длъжник по кредита на баща ми ако случайно не го изплати никой от двамата, приживе . А мога ли да се откажа от наследство от баща ми и без това няма нищо и как да го направя с което и да не наследявам кредита . Предварителни благодаря ако някой ми помогне с отговор. Не искам да наследявам кредита.
viktor1144
Нов потребител

Re: Имам проблем относно кредит . Отказ от наследство

Мнениеот sunshine_75 » 03 Сеп 2012, 20:15

Наследяват се само, САМО мъртви хора. Докато баща Ви е жив, не може да наследите нищо. Т.е., от наследство можете да се откажете, ако имате наследодател... Ако имате притеснения, можете да приемете наследството по опис или да се откажете от него. Потърсете адвокат, пред когото да изложите всичките си тревоги и за оформяне на документите.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Сеп 2012, 20:43

:D Е, на този етап няма реални тревоги, ерго- няма за какво да посещава адвокат.
Друго би било да живее в едно домакинство с баща си и на вратата почука СИ, за да опише движимото... тогава става напечено- кой, какво купил, с какви пари, чия собственост е... възможно в навалицата да изгори някоя вещ.
Гост.
Старши потребител

Re: Имам проблем относно кредит. Отказ от наследство

Мнениеот etere_ » 04 Сеп 2012, 12:36

Във всички случаи на баща Ви сега му е по-трудно, отколкото на Вас. Защо не потърсите човешко решение на проблема? Със или без дългове животът продължава, трябва ли на баща Ви да свърши заради един безрасъден жест?!
Никой не става поръчител с идеята, че ще плаща чужди задължения. Човекът най-вероятно е бил подлъган, за да подпише - ''само един подпис слагаш, парите ние си ги връщаме''.
Но банката точно за това изисква поръчители, за да плащат те един ден, ако длъжникът спре да плаща.
Поръчителят обаче също има права :!:
etere_
Младши потребител

Мнениеот viktor1144 » 21 Окт 2012, 18:50

Благодаря много за отговорите, много ми е полезен .
viktor1144
Нов потребител

Мнениеот yullli » 22 Окт 2012, 13:05

В практиката, се е налижило мнението, че поръчителството е лично задължение, т.е. ако почине поръчител, то неговите наследници на носят отговорност(за разлика от наследниците на починали кредитополучатели) и ЧСИ-тата, като че ли непредприемат дейстивя срещу наследници на поръчители- или поне не са много активни и по мои впечатления след една жабла от наследници на починал поръчител, действията по отношение на тях се прекратяват.
yullli
Младши потребител

Re: Имам проблем относно кредит. Отказ от наследство

Мнениеот etere_ » 03 Ное 2012, 19:51

От една страна, когато се става поръчител, се преценяват внимателно всички плюсове и минуси.
От друга страна, децата не могат да носят отговорност за безразсъдните действия на родителите си както приживе, така и посмъртно, особено когато са отделни семейства/домакинства.
Нямам представа и не се бъркам във финансовите операции на родителите ми. Ако един ден някой от тях си отиде и се окаже, че е оставил огромни дългове, директно се отказам от наследството /притрябвало ми е такова наследство…/ и няма да ме интересуват ни кредитори, ни поръчители…
И имотното състояние на наследниците няма никакво отношение към случая. И да е заможен наследника, какво от това - да разхвърля собствеността си, за да плати за грешките на майка си/баща си…?

Опитвам се да си представя и тази гледна точка - както си си устроил живота и изведнъж ти се стоварват десетки хиляди лева дългове, направени от родител, с когото си в разрив от години, започват да те търсят и притесняват банки и още кредитори - които не познаваш и с които не си имал нищо общо…

А поръчителството е доброволен акт. В крайна сметка, този който е помогнал за отпускането на кредита, ставайки поръчител, е много по-отговорен от някой, който дори не е знаел за този кредит и би могъл да е против тегленето му…
etere_
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ