начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Обжалването на фиш за превишена скорост с глоба 50?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалването на фиш за превишена скорост с глоба 50?

Мнениеот epsilon » 18 Сеп 2012, 23:14

Здравейте, снощи ми бе съставен фиш за "превишена скорост 64/50 по чл. 21, ал.2 от ЗДвП, във връзка с чл. 181 налагам глоба от педесет лева.

Та така идеята ми е следната: На фиша пише че не подлежи на обжалване, но доколкото разбирам Конституционният съд е обял това за противо-конституционно.

Съгласно чл.189, ал.13 от ЗДвП /предишна ал.5/ не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Но ето тук, конституционият съд го обявява за противоконституционен: http://www.constcourt.bg/Pages/Document ... px?ID=1600

Тази случка се случва на ботевградско шосе посоко Варна. При КПП на изход от София(с разклона за Кремиковци) има ограничение от 60км/ч което 300м по-надолу става на 50км/ч в предвид пешеходната пътека още 400м понатам по пътя.
В 23:25 бях единствена кола на пътя и ми е пределно ясно, че там зоркия поглед на полицияте съгледа реда. В този ред на мисли винаги си карам с ограничението в съответната област, както беше и тази вечер. Подържах в първият очастък скорост от 60км/ч, а във вторият 50км/ч.
Бях спрян с обвинение за превишана скорост, беше ми показан радара с измерената стойност и ми бе съставен фиш за нарушение, не взеха под внимание нито златния ми талон, нито обясненията ми че познавам района и познавам ограниченията и всеки ден минавам от там внимателно.
Устно отричах да съм шофирал с такава скорост.

Не се досетих да да попитам, кога последно е тариран радара, просто за пръв път ми се случва да "превишавам ограничението на скоростта".

Никога не съм обжалвал нито акт, нито фиш и затова търся мнение от вас колеги:
1.Обжалвали ли сте фиш? Как става?
2. Относно радарите:
2.1 Знаете ли какъв е интервала за тариране им?
2.2 Какви за изискванията за разположението им при замерване?(в моя случай седеше радава на кората на багажника и мереше през цялата кола в посоко идващият трафик. т.е. предницата на автомобилът им сочеше идващия трафик)
2.3 На какво разстояние прихващ скоростта на идващия автомобил?
2.4. Не трябва ли всички радари да са камери, за да доказват кого е заснет с въпросната скорост?
3. Кога аджеба мога да си използвам "златен" талон, вмето да ме глобяват?
4. Имате ли контакти на юристи който се занимават с това за да не ви губя времето, а да мина по отъпкана пътека?

P.S. Опитвам се да проверя фиша си тук: http://fish.mvr.bg/report/ticketReport.do но нищо не ми излиза като въведа информацията. Би ли следвало да се появи там информация в 7 дневния срок?

P.S.2. При евентуално игнориране на фиша и не плащането му, би следвало документа да отиде в НАП нали
epsilon
Нов потребител

Re: Обжалването на фиш за превишена скорост с глоба 50?

Мнениеот epsilon » 18 Сеп 2012, 23:36

doc03 написа:Защо не пожелахте да Ви бъде съставен акт ?
(Вместо фиш)
Аз лично така правя. Последващия филм не е интересен :)

Ами за пръв път ми се случва от 7години шоф. стаж да ме глобяват в какъвто и да е вид и все още не съм много наясно, какво трябва да искам.
epsilon
Нов потребител

Мнениеот pocomax » 05 Ное 2012, 20:23

здравеите,имам въпрос към вас.доиде ми снимка от стационарна камера с засе4ена скорост от 135 км в населено место.това е камион които дори и празен не вдига пове4е от 120 ,още пове4е 4е знам 4е там има камера,има и завои и няма как физи4ески да вдигна тази скорост.ако някои знае какво се прави в такъв слу4аи да даде съвет.
pocomax
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 05 Ное 2012, 20:52

след като фишът е подписан това означава че водача не е възразил, т.е. бил е съгласен да му се състави фиш. ако беше възразил щеше да му бъде съставен акт и след това издадено НП което щеше да се обжалва.
Въпреки решението на КС считам че жалба срещу подписан фиш по чл. 186 от ЗДвП е недопустима. :|
При електронните фишове е различно.
iva_sh
Потребител

Мнениеот simeon_hristov » 06 Ное 2012, 23:20

От омбуцмана знам, че вече (около година) може да се обжалва абсолютно всякакви по големина наказания (актове, фишове). Мога да се аргументирам с клип от лекция във ВСУ "Черноризец Храбър".

Това е от мен.
П.С. За да не си отварям работа аз давам пари (подкуп)
simeon_hristov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Ное 2012, 00:30

simeon_hristov написа:От омбуцмана знам, че вече (около година) може да се обжалва абсолютно всякакви по големина наказания (актове, фишове). Мога да се аргументирам с клип от лекция във ВСУ "Черноризец Храбър".

Това е от мен.
П.С. За да не си отварям работа аз давам пари (подкуп)

Лелееееее, какво публично признание само. А ужким законодателят е предвидил за това деяние наказателна отговорност.. :roll: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот the_grey » 06 Дек 2012, 19:29

Колега, с какъв радар са те засекли след като от пет месеца със заповед на Цв.Цв. всички радари са снети от "въоръжение" в МВР. Скорост може да бъде засичана единствено със "спийд камера". Тоя фиш нещо е нередовен. Провери дали банковата сметка по която трябва да преведеш парите по фиша не е личната на някой от тези двамата дето са те спрели.

И имам един въпрос: Как ще коментирате издаването на електронен фиш за нарушение / превишена скорост/заснето от мобилна камера. Имам предвид разпоредбата на чл.189, ал. 2 от ЗДП. Там пише, че електронен фиш се издава, когато нарушението е регистрирано от "техническо устройство", разбирай камера, без присъствието на наказващ орган. А такива са единствено стационарните камери. При мобилните винаги има "наказващ" орган. Не следва ли от текста на закона, че фиша от мобилна камера не се издава, а "наказващия" орган щом е бил там и е регистрирал нарушението е трябвало да ме спре веднага и да ми състави тогава фиша.
the_grey
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ