начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Запор върху част от апартамент.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Запор върху част от апартамент.

Мнениеот alexdb » 14 Ное 2012, 23:41

kalahan2008 написа:
alexdb написа:Ами както СИ-то е проверил наследствения имот на който е вписал възбраната.

А ти как реши, че е станало за един час? Обикновено такива имоти излизат след справка в Общината, която отнема около седмица-две обикновено. Но не и час..

Един час е "думата". Проблемът не е в часа или в дните или седмиците, а в това, че в някои случаи тези мерки се ползват като инструмент за репресия и са изобщо вън от целта на закона. И да наложи СИ възбрана и два месеца да проверява (съмнявам се, че подобна жалба ще мине по-бързо) е все тая. Въпросът е да не е години.

kalahan2008 написа:Вина аз не търся. Гледам по-общо на нещата. Не банките са виновни, а корупцията. Защото в много от случаите се даваха огромни кредити без обезпечение, срещу съответния рушвет за кредитния инспектор и неговия началник. Така аз ако бях кандидатствал в онези времена със заплата на държавен служител, щях да видя кредит през крив макараон. Но ако бях с матов отенък на кожата и говорех развален български, но дадях 40% от кредита на когото трябва, щях да се уредя без проблем.
За мен е по-важно хората в тази държава най-накрая да се научат на отговорност. Да могат да си правят сметката и да живеят с мисълта, че бъдещето им зависи от настоящите им решения. А така с тези кредити се губи връзката. Има си жилище, но нали на "босия и цървулите не можеш му взе". Всички се водят на МРЗ, удържат им се там едни смешни суми по 40-50 лева на месец от заплатата, а кредитът е над 10 хиляди лева (примерно) - я за дограма, я за плазма, я за нова кола на лизинг...МПС-тата не се спират от движение, защото на КАТ не им се занимава. И така стотици хиляди хора в България си живеят в 'единственото несеквестируемо жилище", карат си МПС-то, което не може да бъде спряно от движение, защото в "наредбата не е предиден ред за това" и какъв способ за изпълнение остава - запор на 1/4 -1/5 от заплатата (която не е реалната, разбира се, а е МРЗ), опис на движими вещи - но и там освен счупения телевизор и пробития бойлер друго не можеш да продадеш.
Да си "господин за един ден" не е мисленето, което трябва да се защитава от закона. Но явно много от соцмисленето (а и предсоцмисленето) е все още дълбоко вкоренено у българина. Преди германците бяха казали, че не е вярно, че сме бедни - защото в Германия едва 20 % от хората имат собствено жилище, докато у нас - 90%. Може пък и да е истина.

За огромна част от хората "Господин за един ден" е начин на мислене, на култура и на възприятие. В БГ от началото на т.н. преход се появи една нова категория хора от порода тарикат. Те са два вида - тарикат на едро - познавам такива хора. При тях това е начин на живот и е добре подреден и структуриран във времето. Реално те разполагат с много, но нищо формално не е тяхно и общо-взето спрямо тях да предприемеш нещо си е бая трудно.
Другата категория е визираната от теб - тарикат на дребно. За съжаление тя е и много по многобройната. Някои от тези хора го правят нарочно, други впоследствие изпадат в подобно положение. Наистина най-голямата вина за това е в корупционните практики в банките, но пак идваме, че е виновна банката, доколкото търпи и толерира подобни практики.
Преди година се докоснах до тях. Случаят беше с един познат от квартала - беден като църковна мишка. Просто един хубав ден под въздействието на утешителната ракийка успя да падне и да си потроши ръката. За да я оправят обаче както се сещаш трябваше да брои там някакви 3 бона за консумативи, за избор на екип и т.н.
Веднага се намериха и "добри хора" да му уредят бърз кредит точно от тази банка, че да си плати операцията. Хубаво, заведоха го там при съответния кредитен инспектор дадаха му да подпише както се следват бумагите, дадоха му и 4 бона да има да си плати операцията и за харчилък за лекарства да останат.
На след месец-два обаче, като отиде да си вземе пенсийката от пощата му дали 50 лв. да поминува. Един приятел се хвана да види за какво става реч и да огледа бумагите. Установи се, че на него са му пробутали да подпише не един, а два договора за кредит за по 5 хил. лв. Наред с това банката си е извадила изпълнителен лист и СИ му е блокирал цялата пенсия и е почнал да се разплаща с банката, без изобщо да държи сметка за някакви ограничения. Отгоре на всичко втория договор си беше ментак отвсякъде, само че приет и подписан от служители на банката.
Разбира се сещаш се какво е станало нататък. Не е хубаво.
Но понеже един от много големите шефове на тази банка ми е личен приятел му звъннах, видяхме се и му разказах какво са сътворили неговите хора и му дадох и съответните документи от които на 1000% се виждаше далаверата. Обеща там да си направил проверките и вече над година ги прави, а чувам, че тоя инспектор, барабар с шефа на клона си връткат далаверите и даже се развиват :).
Така че, проблемът с кредитите е тежък.
Иначе аз лично не съм засегнат от това и изразявам свое мнение. Нямам кредити, а и да изтегля имуществото си няма как да скрия, така че ща не ща ще си плащам като поп :)
alexdb
Потребител

Мнениеот annip » 15 Ное 2012, 13:34

Чудя се измежду тарикатите и господинът за един ден дали не съществува и друга категория.
Като например майка с бебе на 1година,която не може да издържа себе си и детето си с огромната заплата от300 лева.И също така с мизерната издръжка в размер на 50 лева,която не е получавала вече 7 години.
А държавата води някакво смешно дело,в което бащата не моге да бъде открит и т.н
annip
Младши потребител

Мнениеот annip » 15 Ное 2012, 15:13

Освен това вече споменах,че вноската се изплаща редовно всеки месец.
Само че,ако до сега банката я е устройвало кредита да се изплаща за 10 години,то сега са решили,че трябва да се изплати на секундата.
Не всички хора и случаи могат да се сложат под един знаменател.
Това че съм длъжник,не значи че нямам права. Вкрая на краищата и осъденият на смърт има права
annip
Младши потребител

Мнениеот annip » 15 Ное 2012, 18:57

poli_g написа:На какво основание кредиторът е решил да направи кредита предсрочно изискуем при положение, че изпълнявате точно и в срок договорните си задължения?

Аз предпочетох нещата да стигнат до там.
Има хора,като мен,при които въпросът не е дали искат да си плащат кредитите,а дали могат.
annip
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 16 Ное 2012, 20:34

annip написа:Чудя се измежду тарикатите и господинът за един ден дали не съществува и друга категория.
Като например майка с бебе на 1година,която не може да издържа себе си и детето си с огромната заплата от300 лева.И също така с мизерната издръжка в размер на 50 лева,която не е получавала вече 7 години.
А държавата води някакво смешно дело,в което бащата не моге да бъде открит и т.н

Не се засягай лично. Разговорът с калахан отиде в малко по-друга насока и неговата теза, с която и аз съм съгласен е, че има доста случаи в които кредитите се взимат като изначално е ясно, че няма да се връщат и за това следва да се помисли върху определени изключения от правилото за несеквестеруемост. Иначе всеки сам знае защо е теглил кредити и как е мислел да ги връща. Във всяка страна има несъбираеми кредити, но не в такива размери.
alexdb
Потребител

Мнениеот alexdb » 16 Ное 2012, 20:38

poli_g написа:
Ето, сега те чета, ти нямаш кредити- защо? ............
Чисто човешки се дразня на този законодателен алтруизъм и не само. Последно се издразних на едно ТР за периодичността на платежите за топло, ток и вода, защото ако си бил коректен към доставчиците си дали е периодичен или не платежа ти е все тази, но доста народ "намаза". И излиза, че почтеността някак бе санкционирана, а Андрешко ( просто нарицателно, не влагам кой знае какъв смисъл)- толериран.
Като юрист се съобразявам, но като човек за мен ( забелязвам и за околните ми) няма съмнение, че правото е далеч от справедливостта и доброто.

А хич не ми смесвай понятията кредит с коректността към монополите :) . Аз също имам вече 500-600 лв. неплатени сметки за вода и нямам намерение да им платя и стотинка без дела и много борби. Не че ми е проблем, но е бойкот. Ако те интересува и защо ще ти кажа. Но аз ще съм коректен към доставчика, когато и този доставчик е коректен към мен. Парно нямам, но и това не бих плащал, защото нямам желание да купувам джакузи на Вальо Топлото и да го черпя с мин. вода за 5 евро бутилчицата. :mrgreen:
alexdb
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ