начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отдаване под наем на част от съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отдаване под наем на част от съсобствен имот

Мнениеот jenybon » 19 Ное 2012, 15:52

Много моля за професионален съвет. Казуса е следния : съсобственик съм на 1/6 част от наследствен апартамент и ползвам повече от половината от жилището със съгласието на останалите двама съсобственици (едната стая не се използва). Собственика на другата 1/6 част желае да отдаде своя дял под наем. Това възможно ли е? Необходимо ли е съгласието на собственика на 2/3 части и моето ? А ако само аз съм против -тогава отдаването под наем на стаята възможно ли е? Много благодаря.
jenybon
Нов потребител

Re: Отдаване под наем на част от съсобствен имот

Мнениеот karanedeff » 19 Ное 2012, 16:30

Може и цялото жилище да отдадете под наем, без съгласието на другите съсобственици, но подаден в положението на водене на чужда работа без пълномощие - чл. 60-62 ЗЗД, поради изискването на чл. 32 ЗС - ей такава една въртележка.
Но ако действате добросъвестно и редовно изплащате полагащият се дял от наема на другите съсобственици не би трябвало да имате неприятности по големи от обикновените :wink:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот jenybon » 19 Ное 2012, 17:03

Много благодаря за вниманието ви, но искам да уточня, че аз не искам чужди хора да живеят с моето семейство под един покрив. Как мога да спра другия собственик да отдаде своята 1/6 част под наем? Аз и моето семейство ползваме 2 стаи от жилището и в третата стая (която не се използва от никой) искат да настанят наематели, които ще трябва да ползват заедно нас кухня и сервизни помещения, което за мен е недопустимо. Както и да оставям през деня детето си със чужди хора вкъщи. Как мога да избегна това по законов ред, при положение че съм собственик на 1/6 част от жилището.
jenybon
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 19 Ное 2012, 20:39

Ако някой от съсобствениците притежава повече от половината трудно ще можете да му се противопоставите - не че няма начин - пак там чл. 31-32 ЗС, във вашия случай по скоро чл. 32 ал. 2 предложение второ - "ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ" - въпрос на доказване и майсторски финтове на защитата в съда ... :arrow:
П.П. Има ли влязла в сила кадастрална карта за това населено място :?:
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот jenybon » 20 Ное 2012, 17:29

Да - има кадастрална карта.
jenybon
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 20 Ное 2012, 22:14

jenybon написа:Да - има кадастрална карта.

Това е от голямо значение. Договорът за наем е неформален и писмена форма не е необходима. НО :!:
Хората почнаха да стават все повече правно грамотни. И в тази връзка едва ли ще се намери наемател да наеме една стая, която не може да бъде самостоятелен обект на кадастъра, респективно и да се извърши писмен договор, който не може да бъде вписан поради липсата на идентификатор на въпросната стая.
И по-добре е да се договорите със съсобственика да му изплащате обезщетение по реда на чл. 31, ал. 2 ЗС - обезщетението е в размер на средната пазарна наемна цена за сродни обекти.
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот jenybon » 21 Ное 2012, 14:47

Самата стая не е годна за обитаване - дограмата е изметната, има влага на тавана...мебелите са почти изгнили. И предполагам трудно ще се намери нормален човек, който да влезе да живее вътре. А в такова състояние беше целия апартамент - не беше обитаван 10-12г и когато ние се нанесохме направихме основен ремонт и обзавеждане на всички помещения без въпросната стая ( по случайност-просто решихме, че детската стая, кухнята и хола са по-спешни , а тази спалня може да изчака с ремонта). Тогава все още той беше собственост на родителите ми и не съм искал съгласие да правя подобрения, тъй като ми бе казано, че след нанасянето ще ми бъде прехвърлена цялата собственост - да си го ремонтирам като свой. Няколко месеца по-късно майка ми почина и брат ми заяви, че не е съгласен да се прехвърля имота изцяло на мен. Баща ми предложи аз да наплатя на брат ми неговата 1/6 част и те двамата да си прехвърлят частите на мен, но брат ми отказа - не сумата, която му предложих, а идеята за подялба. Предполагам целта му е да ми създаде неудобства и както разбирам от вас неприятностите ми тепърва започват. Много благодаря за отделено от вас време, както и за вашите мнения и съвети.
jenybon
Нов потребител

Мнениеот wenzy » 02 Окт 2013, 14:30

Може ли само единият съпруг да сключи нотариално заверен договор за наем на апартамент, придобит по време на брака и този договор да бъде вписан в Имотния регистър?
Ако да, то по силата на кой закон?
wenzy
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Окт 2013, 14:53

чл.24 СК...даже може и да го продаде.... :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот wenzy » 02 Окт 2013, 16:19

n_ikito написа:чл.24 СК...даже може и да го продаде.... :D

Ми да го продавам тогава! Няма да си играя на дребно, я! А съпругът кучета го яли! 8)
wenzy
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба