начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Има ли норма, която да ограничава....

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли норма, която да ограничава....

Мнениеот alexandar25 » 30 Ное 2012, 13:36

Здравейте,
Има ли норма, и ако да, да ми я посочите, която да ограничава дадено дружество да продава на други негови клиенти, на определена цена стоката, закупена от мен?
Пример: ние сме производствено предприятие, продаваме с отстъпка дадена стока на дистрибутор № 1. Той я продава, на още по ниска цена /възможно е, ако прави промоция/, но от дистрибутор № 2 искат по силата на ЗАКОНА, не по договорка между страните да задължим дистрибутор №1 да не продава стоката на ПО НИСКА ЦЕНА от......лева?
Аз лично, не смятам, че може да има такава норма, но знам ли?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Има ли норма, която да ограничава....

Мнениеот alexandar25 » 01 Дек 2012, 15:48

Не знам, дали да не обоснова отговорът си на едно решение на КЗК, с което на Хюндай е наложена глоба заради подобно фиксиране на препродажните цени, заложено, като клауза в договорите им с техните дистрибутори? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Дек 2012, 13:30

alexandar25 написа:Пример: ние сме производствено предприятие, продаваме с отстъпка дадена стока на дистрибутор № 1. Той я продава, на още по ниска цена /възможно е, ако прави промоция/

Нормата се нарича "здрав разум"... Иначе чл. 36 от ЗЗК забранява продажбата "на значителни количества стоки за продължително време на цени по-ниски от разходите" .... каквото и да значи това :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 02 Дек 2012, 14:47

По-скоро, мен ме интересува дали можем да задължим някой от нашите дистрибутори, да продава наши стоки, на цени" .... не по ниски от...." и това да бъде във вр с чл... от...... закон?? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Дек 2012, 15:20

alexandar25 написа:По-скоро, мен ме интересува дали можем да задължим някой от нашите дистрибутори, да продава наши стоки, на цени" .... не по ниски от...." и това да бъде във вр с чл... от...... закон Помислете за клауза в договора...евентуално?? :roll:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 02 Дек 2012, 15:23

n_ikito написа:
alexandar25 написа:По-скоро, мен ме интересува дали можем да задължим някой от нашите дистрибутори, да продава наши стоки, на цени" .... не по ниски от...." и това да бъде във вр с чл... от...... закон Помислете за клауза в договора...евентуално?? :roll:

Мисля, че ще бъде в противоречие с ЗЗК, или по-точно чл. 15

Чл. 15. (1) Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като:
1. пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия;
2. разпределяне на пазари или източници на снабдяване;
3. ограничаване или контролиране на производството, търговията, техническото развитие или инвестициите;
4. прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти;
5. поставяне сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения или от сключването на допълнителни договори, които по своя характер или съгласно обичайната търговска практика не са свързани с предмета на основния договор или с неговото изпълнение.
(2) Споразуменията и решенията по ал. 1 са нищожни.
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ