начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Шум от гумаджийница на октрито.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шум от гумаджийница на октрито.

Мнениеот besengrajdanin » 05 Дек 2012, 17:49

Здравейте,

искам да ви помоля за малко помощ и съвет относно гумаджийница. Става въпрос за трафопост, закупен чрез суап - вероятно "swap"(така казаха от общината, не знам какво означава това и не знам дали има значание). Тоест той е частна собственост(без електрическата част разбира се), в него има две помещения. Едно голямо помeщение, което е магазин и едно малко, не повече от 3 x 2 метра(стая), което се позлва като сервиз за смяна на гуми. Разбира се цялата дейност се извършва на открито. Гумаджийницата работи 7 дена в седмицата, с обявено работно време от 8 - 21. Непрекъснато се шуми от пневматичен гайковерт, форсиране на двигатели и чукане по джанти. Пуснахме жалба в общината, от там казаха, че не констатират никакви нарушения и нищо не може да се направи. Казаха, че са им направили предписание да спазват нормите на шум и да не работят(по-скоро шумят) от 14-16 часа. Земята около трафопоста е общинска, като имало 3 метра отстояние прилежащи части, които също са общински.

Въпросите са ми следните:
1. Трафопоста има смяна на предназначение, като стаята на гумаджийницата се води "Ателие за услуги". Възможно ли е ателие за услуги да бъде гумаджийница?

2. Обектът няма въвеждане в експлоатация. Трябва ли да има такова? И може ли да работи без него?

3. След като земята е общинска, можем ли да накараме общината да не му я дава под наем. Тъй като заместник кмета ми обяви, че ще накара собственика да си извадил документ за шума, и ако нямало шум, щял да даде земята под наем. Не е ясно как работи досега..

4. Въжможно ли е такава дейност да се извършва на открито, между 3 блока? Специално от моя блок има повече от 30 метра остстояние(около 40-45), но за другите два няма. Само от нашия блок(вход) има жалба засега, тъй като според другите засегните блокове(входове) и на тях им пречело, но било криза.. дрън-дрън..

5. По коя наредба им правят предписание да не шумят от 14-16. Защото по Наредба 1 на столична община пише, че и събота и неделя на трябва да работят. А в наредбата за търговска дейност пише до 22, без да е упомента почивка от 14-16.

Ще съм много благодарен, ако някой даде профсионално мнение или съвет.
Последна промяна besengrajdanin на 05 Дек 2012, 19:38, променена общо 1 път
besengrajdanin
Нов потребител

Re: Шум от гумаджийница на октрито.

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 18:11

besengrajdanin написа:...Въпросите са ми следните:
1. Трафопоста има смяна на предназначение, като стаята на гумаджийницата се води "Ателие за услуги". Възможно ли е ателие за услуги да бъде гумаджийница?
2.1. Обекта няма въвеждане в експлоатация. Трябва ли да има такова?
2.2. И може ли да работи без него?
3.1. След като земята е общинска, можем ли да накараме общината да не му я дава под наем.
3.2. Тъй като заместник кмета ми обяви, че ще накара собственика да си извадил документ за шума, и ако нямало шум, щял да даде земята под наем. Не е ясно как работи досега..
4. Възможно ли е такава дейност да се извършва на открито, между 3 блока? ...
5. По коя наредба им правят предписание да не шумят от 14-16. Защото по Наредба 1 на столична община пише, че и събота и неделя на трябва да работят. А в наредбата за търговска дейност пише до 22, без да е упомента почивка от 14-16...

1. Да.
2.1. Да.
2.2. Не.
3.1. Много трудно, на практика - не.
3.2. Документът установява моментно състояние. Писали сме много по темата, разгледайте форума. Теоретично и зам.кметът е атакуем за това си изказване.
4. Ммм, да.
5. И по двете.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот besengrajdanin » 05 Дек 2012, 18:28

Благодаря много, за отговорите. Значи, главно ще се хванем за въвеждането в експлоатация.

Относно 3.2 преди да пусна темата търсих с ключова дума "шум" в този подфорум и намерих няколко теми, но нищо за този документ. Ако можеш да кажеш, точно за какво да търся..

И последно по точка 5, ако би следвало да не шумят от 14-16
Промишлена, складова и шумна търговска дейност в жилищните сгради и комплекси се разрешава само след писмено съгласие на обитателите. Разрешението се издава от техническите служби при райони по установения ред.

Не били следвало да попадат и под тази точка на Наредба 1
besengrajdanin
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 18:39

Вижте сега.
Дори да се бори въвеждането в експлоатация, не виждам пречки обектът да се въведе. Тоест - губите си времето.
Възможно е да се установи характерът на дейността (малко сложно), с какви машини и колко време, такива работи. При изяснени тези обстоятелства, е възможно да се установи лабораторно (примерно лаборатория на ХЕИ (РЗЦ), точно тези машини когато работят, и то - на улицата, какъв е шумът. Такъв е смисъл е нормативната уредба.
Може би - разговор с адвокат в тази насока ... и след като изгради стратегия, да им обясни на тия момчета детайлно какво следва, да си потърсят техническо и организационно решение и да се спре този шум.

Ако, обаче, цялата врява е породена от завистта Ви към съдържанието на канчето на комшията, не Ви разбирам, честно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот besengrajdanin » 05 Дек 2012, 19:16

emilgrigorov написа:Вижте сега.
Дори да се бори въвеждането в експлоатация, не виждам пречки обектът да се въведе. Тоест - губите си времето.
Възможно е да се установи характерът на дейността (малко сложно), с какви машини и колко време, такива работи. При изяснени тези обстоятелства, е възможно да се установи лабораторно (примерно лаборатория на ХЕИ (РЗЦ), точно тези машини когато работят, и то - на улицата, какъв е шумът. Такъв е смисъл е нормативната уредба.
Може би - разговор с адвокат в тази насока ... и след като изгради стратегия, да им обясни на тия момчета детайлно какво следва, да си потърсят техническо и организационно решение и да се спре този шум.

Ако, обаче, цялата врява е породена от завистта Ви към съдържанието на канчето на комшията, не Ви разбирам, честно.

Да най-вероятно ще се консултираме с адвокат. Не знам за каква завист говорим. Аз работя от вкъщи и ме изнервя по цял ден да ми се дрънчи, хората се прибират в 18 от работа и вместо да си починат до 20-22 им се бучи. Събота и неделя не можеш да си отвориш вратата/прозореца(Не че и на затворена не се чува, но една идея по-слабо и пак дразни), след като цяла седмица си бачкал... Проверих сега по разни фирми, един такъв инструмент по документация издава шум от 90-110 децибела...
besengrajdanin
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 19:28

Измерва се вътре, в помещенията Ви. При затворени и отворени прозорци.
Нормите за шум са по нормативи на Министерство на здравеопазването. Не е зле, по преценка на адвоката, да ангажирате технически грамотно лице, и т.н. Съвместно да решат по кой начин ще се установи.
Общинските наредби в случая са слаба ракия.
И, отново, относно въвеждането в експлоатация на помещението едва ли ще спечелите ... но относно шума - имате шанс. Както и по отношение работата при тези условия извън помещението, тоест - извън обхвата на одобрените строителни книжа на обекта.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот besengrajdanin » 05 Дек 2012, 19:36

Благодаря, за насоките.. иначе е странно, при кой точно ще измерят като жалбата е от целия вход.. едни с нова дограма, други със стара. Едни са на 2-рия етаж, други на 9-тия.. но както и да е.. Благодаря пак, сега ще търсим адвокат и ще действаме.
besengrajdanin
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 19:40

besengrajdanin написа:Благодаря, за насоките.. иначе е странно, при кой точно ще измерят като жалбата е от целия вход.. едни с нова дограма, други със стара. Едни са на 2-рия етаж, други на 9-тия.. но както и да е.. Благодаря пак, сега ще търсим адвокат и ще действаме.

При всички. Ако има желаещи и от съседни блокове - и при тях. Това - сериозно.
Тъй като е относително скъпо упражнение, и отнема доста време до постигане на крайния резултат, опитайте чрез адвоката с преговори.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 19:52

Сега, като се замислих - по отношение предназначението и ползването на територията около обекта, атакуем е собственикът на терена - общината. Би могло да им се спретне някое приключение :lol: Как не сте документирал това изявление на зам. кметлето :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 05 Дек 2012, 21:28

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за провала на властите да защитят семейство от непрекъснатия шум и от нарушаване на неговото спокойствие ...
"besengrajdanin" здравейте, този шум от гумаджийница на октрито може да се види в светлината на ЕСПЧ -делото "МИЛЕВА И ДРУГИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ", с решението по което България бе осъдена от жалбоподателите, заради "акустично наситена зона", в нарушение на правото личен и семеен живот. Решението на Съда по дело Moreno Gómez с/у Испания от 16 ноември 2004 г. Правото на благоприятна шумова среда, като част от правото на здравословна околна среда е уредено и в Закона за защита от шума в околната среда, НАРЕДБА № 6 от 26.06.2006 г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, Указанията на СЗО за защита от шума в ЕС последиците от шума в околната среда и засегнатите граждани, включително дискомфорта и т.н. Сполучлив съвет е дал и emilgrigorov, да се атакува за предназначението и ползването на територията собственикът на терена - общината.
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 05 Дек 2012, 22:17

И кой ще укрие измерването на шума от шефа на гумаджийницата? Какво ще гарантира че 3 дена няма да е тихо и след това пак няма да почне лумкането? Ако всяка седмица живущите ще трябва да плащат за нова експертиза (щото те ще трябва да си я плащат от джоба, едва ли някой е на друго мнение)... по-добре да инвестират в шумоизолация и хубава дограма (или в заплащане за "услуга" от дебеловрати мутри, които да подпалят гумаджийницата или да изпочупят ръчичките на тия, дет чукат с чуковете по джантите ...)
Е*ати държавата...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Дек 2012, 04:54

В случая още не е "Е*ати държавата...". :lol:
Има варианти.
Бих препоръчал на "besengrajdanin", до промяна на ника му в "happygrajdanin", да ни държи тук в течение на намеренията и стъпките, за да даваме своите изключително компетентни, експертни съвети и насоки по пътя към светлото бъдеще.
Олдмен, не става дума за скришни действия, а за методика на измерванията. Явно и неприкрито, в присъствието на гумаджиите.
Според мен, като крайна цел би било хубаво да се търси техническо решение за отстраняване на шума. Съгласете се, че ако тръгнеш да вземеш на някой коричката, ще срещнеш разбираем отпор с всички средства. А техническо-организационни решения има.
Задействането на общинските механизми би имало каталитичен ефект в тази насока.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Дек 2012, 11:21

За какви техническо-организационни решения говорим? Този "обект" най-малкото няма тоалетна (съдейки по описанието). Няма склад за нови и стари гуми, няма обособено помещение за персонала (гардеробчета за дрехите за преобличане, душове...) Бас хващам, че работи абсолютно незаконно. Общинарите са дошли и са констатирали че "няма никакви нарушения"... Разбирате ли какво искам да кажа с "Б*си държавата..."?
Ей тук съм подал сигнал още септември 2010-та година: http://discussion.inspectorat-so.org/in ... opic=271.0 Едно кафене си е завзело целия тротоар. Неофициалния отговор във форума е:
...а на 19.11.2010 г. ще бъде съставено предписание да се премахнат кашпите/дървени/ навеса и прозрачния венил със срок до 22.11.2010 г. при неизпълнение на предписанието на 23.11.2010 г. ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение

Сега сме декември 2012 година а винила, кашпите и цялата конструкция си стои непокътната. Даже под този същия навес тази същата община организира коледни базари...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Дек 2012, 22:16

Да ти разкажа една история от това лято:
Съсед на етажа в Гърция ми е Андреас. Той е 37-ми набор, полковник о.з., бивш шеф на полицията на Сереско.
Така.
Пролетта в съседния двор комшии направиха детска площадка, със тези, пищящите и свирещи съоръжения. И през лятото е пълно с деца, до 12 през нощта. Яка врява, представяш си :lol:
Та, майка ми се заприказвала с Андреас, абе тия много шумни, какво да ги правиме. А той - ми виж, Мария. Човека си изкарва хляба. Дал е 20 бона за тия играчки, ако го затвориме, отиват на вятъра. А в аптеката продават тапи за уши, за 1 евро - ето взел съм си (показва и), що не идеш да си вземеш и ти. И тя си беше взела, и всичко - ОК. Толкоз.

Та, Олдмен, въпрос на манталитет.

Ми, като не четете библията, барем цитатите от тая книга, дето ги постна averbisadverbera, прочетете.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Дек 2012, 22:46

Дали ще са тапи, дограма или дебеловрати момци - решението все е в ръцете на давещите се. Аз от самото начало се опитвах да кажа, че законовото преследване ще е загуба на време.
Интересното ще е ако аз взема да спретна една гумаджийница току до оградата на някой луксозен комплекс от затворен тип за колко време ще бъдат активизирани всички държавни и не съвсем държавни институции - община, ХЕИ, РИОКОЗ, инспекторат, охрана на труда, пожарна, енерго, ВиК... Ще ме скъсат от проверки и ще намерят 101 причини да ми провалят бизнеса, ако ще и 200 000 евро да съм вложил в работилницата. Обаче питащия живее в панелка... никой пръста си няма да мръдне.
Та мнението ми за държавата продължвам да го поддържам.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Дек 2012, 23:07

Да, Олдмен, за това ти говоря.
Тук всичко трябва да е с лошо, със злоба, да се разруши, да се пре..бе ... Да му стане драго на човек, като прецакат ония ... докато не станеш и ти в кюпа "ония". И те така, с чалга и Веско Маринов. :lol:
Ето това е "Е*ати държавата...", Олдмен.
А, за което говориш, е мънечкото "Е*ати държавата..." :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот besengrajdanin » 09 Дек 2012, 21:40

Здравейте, радвам се че се заформи дискусия. Ще ви държа в течение на случая. Иначе в самия трафопост има и се ползва от магазина, някакво кафене и гумаджиите.. Сега разбрах, че ще мога да се сдобия за няколко дена с уред за измерване на шума и ще си направя сам замервания поне да имам представа представа за себе си предварително. В сряда сигурно, ще имаме среща с кмета на района. Ще ви държа в течение..
besengrajdanin
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Дек 2012, 21:49

Най-общо 30dB при затворен прозорец на спално помещение, а 35dB при отворен. Но по-важна е методиката , осмислянето на измерванията, вида и качеството на шумът. Може да попрочетете наредбите ... и споделяйте :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот besengrajdanin » 09 Дек 2012, 22:02

И друг факт е интересен, принципно за автосервиз имало много сериозни изисквания.. паркоместа, отпадъци работи.. А тези се водят сервиз за смяна на гуми, макар че съм ги виждал и да сменят масло, пипат и нещо по предниците на колите и т.н... Не знам кой прави разграничението между автосервиз и сервиз за смяна на гуми... Иначе гумите си ги складират до трафопоста и си правят нещо като саксии с тях, тоест пълнят ги с пръст.

А колкото до измерването с уреда, който ще взема евентуално ще е просто ориентировъчно. Не съм специалист. Прочетох закона и там пише, че шума в жилищни зони(не стаи) не трябва да е повече от 50 dB през деня, това за къде се има предвид.. защото самия гайковерт по специфкациия, на няколко които прегледах, е от 85 dB до 110dB.. Иначе за стаи пише наистина 30 dB
besengrajdanin
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Дек 2012, 22:19

besengrajdanin написа:... паркоместа, отпадъци ... сервиз за смяна на гуми... сменят масло... пипат и нещо по предниците на колите ... разграничението между автосервиз и сервиз за смяна на гуми... Иначе гумите си ги складират до трафопоста и си правят нещо като саксии с тях, тоест пълнят ги с пръст.

Тези неща са от значение, когато се одобрява проект. При въвеждане в експлоатация се гледа дали е спазен одобрения проект.
В промеждутъка промените, с които не се променя предназначението и натоварванията, не са от съществено значение.
А предназначенията са:
-Жилище, апартамент
-Ателие за творческа дейност
-Гараж в сграда
-Инфраструктурен обект в сграда
-За търговска дейност
-За обслужваща дейност за битови услуги
-За обществено хранене
-За детско заведение
-За здравни и социални услуги
-За културна и обществена дейност
-За учебна дейност
-За научна и проектантска дейност
-За култова и ритуална дейност
-За спортна и развлекателна дейност
-За делова и административна дейност
-За офис
-За склад
-Обекти със специално предназначение
-Друг вид самостоятелен обект в сграда

Премислете все пак, дали да не се съсредоточите върху същественото: Шумът и собственикът на територията, от която идва този шум.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ