начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Когато дойде ЧСИ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Когато дойде ЧСИ!

Мнениеот natali2416 » 07 Дек 2012, 02:11

Добър вечер,
Скоро ми предстои среща с ЧСИ,който ще дойде да опише движимото ми имущество.
Можете ли да ми опишете,как точно протича това посещение?Какви са правата ми и задълженията ми?
Аз лично си го представям,като обиск,който гледаме по филмите.Цялата къща с краката на горе,тебе те избутват настрана и не ти дават думичка да кажеш.
Много ми е притеснено и незнам,какво да очаквам и какво да правя
natali2416
Нов потребител

Re: Когато дойде ЧСИ!

Мнениеот possitiv3 » 07 Дек 2012, 07:03

Погледнете Гражданско процесуалния кодекс, Изпълнително производство. Там ще намерите действията, които ЧСИ ще извърши за да опише имуществото. Това, което става по филмите и това, което е в действителност са две различни неща - няма да бъдете избутана в ъгъла, а ще присъствате и никой няма да преобръща всичко с краката на горе ;) Хубаво е да погледнете дали не сте изтървали сроковете за защита с/у действията на ЧСИ, отново в ГПК.
П.с. обиск се извършва във връзка с наказателно производство, не и в гражданско ;))
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот aaliyahbo » 07 Дек 2012, 08:54

При описа ЧСИ съставя протокол , съдържащ обстоятелствата по извършването му- всяка вещ се описва подробно. Правата Ви в тази насока са най-вече относно несеквестируемите вещи:
Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
1. вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет;
2. необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта, или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава;
3. необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;
4. машините, инструментите, пособията и книгите, необходими лично на длъжника, упражняващ свободна професия, или на занаятчия за упражняване на неговото занятие;
5. земите на длъжника - земеделски стопанин: градини и лозя с площ общо до 5 дка или ниви или ливади с площ до 30 дка, и необходимите за воденето на стопанството машини и инвентар, както и торовете, средствата за растителна защита и семето за посев - за една година;
6. необходимите две глави работен добитък, една крава, пет глави дребен добитък, десет пчелни кошера и домашните птици, както и необходимата храна за изхранването им до нова реколта или до пускането на паша;
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
8. предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение.

Отпадане на несеквестируемостта

Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
(2) От забраните по чл. 444, т. 5 и 7 не могат да се ползват:
1. длъжниците по задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети;
2. длъжниците за случаи, предвидени със закон.
Има и постановление на МС 113/2003 в тази насока.
Можете да обжалвате в тази насока действията на ЧСИ в 7днесв. срок от извършването им. Препоръчвам Ви да сте в жилището си в посоченото време, защото може да се стигне до принудително му отваряне.
Може да предотвратите описа,ако подадете молба до ЧСИ да спре изпълнението като платите 30 процента от дълга и след това всеки месец плащате по 10 процента.Ако забавите плащане обаче , производството се възобновява и нямате право на ново спиране по този ред. Това не се прилага, при продажба на заложена или ипотекирана вещ или вещ, включена в търговското предприятие на едноличния търговец.
aaliyahbo
Младши потребител

Мнениеот natali2416 » 07 Дек 2012, 15:06

Ами всъщност аз нямам много неща на мое име.Повечето са на името на майка ми,а тези,соито са на мое не са кой знае колко скъпи.
Самата процедура повече ме притеснява,иначе съм притотвила документите за всичко,
да се види кое на кой е.
natali2416
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ