начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

наргиле в някое заведение и да си пуша

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наргиле в някое заведение и да си пуша

Мнениеот if-tomev » 27 Ное 2012, 21:20

Разгледах форума относно закона/наредбата за тютюнопушенето, но не намерих отговор на това, което ме интересува, затова създавам тази тема.

Въпросът е следният: Кои тютюневи изделия/заместители могат да се ползват в заведенията?

Ясно е, че електронната цигара не е точно тютюнево изделие и не отделя вредния тютюнев дим, затова не е забранена. По тази логика с наргиле се ползва плодово "желе" (не тютюн, въпреки наименованието му), чийто дим не е вреден. Означава ли това, че мога да си занеса едно малко наргиле в някое заведение и да си пуша необезпокояван? И ако наргилето не е забранено, а ми направят проблем - кой закон или наредба трябва да си разпечатам като доказателство за правотата си?

Благодаря предварително на по-запознатите, които решат да ми отговорят.
if-tomev
Нов потребител

Re: наргиле в някое заведение и да си пуша

Мнениеот votpuska » 28 Ное 2012, 22:01

И що пък в заведение, в къщи не можеш ли да си пушиш? Излишно си създаваш проблеми - как ще им докажеш какво точно е съдържанието на наргилето ти? Разпечатаните закони ще ти послужат чак след няколко месеца като обжалваш наложената глоба, нито полицаите, нито охранителите на заведението (които е най-вероятно да те изгонят) ще ти ги четат. Ще ти треснат акта, ако се опънеш и стане скандал може и за "хулиганство" да те арестуват (в последно време полицията действа доста безцеремонно). Трябва да търсиш лаборатория където ще си платиш за експертиза - и въобще за единия инат ходене по мъките.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот REPLAY » 29 Ное 2012, 11:18

И аз се присъединявам към мнението на votpuska.Парите и нервите,които ще дадеш за жалби,експертизи и прочие и общо взето неприятностите ще са по-големи от удоволствието,което ще си създадеш.А ако си толкова хаберлия пали цигарата,плащай глобата и си прави кефа(ако преди това не те помолят да напуснеш заведението)
REPLAY
Младши потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 29 Ное 2012, 11:55

Не знам къде може да пушите наргиле, но цигари, при това не електронни, спокойно и необезпокоявано може да си пушите в повечето заведения около университета в Свищов.
Откакто застудя забрана за тютюнопушене на обществени места категорично не се спазва в повечето кафета там. За първи път като забелязах една девойка с цигарка с ръка си замълчах, на следващия ден имаше 2-3 пушачи вътре в кафето, обадих се в РЗИ, взеха необходимите им данни, чакам да ми върнат отговор от проверката. Но вчера, влизам в 17 часа с детето си, което на 2 години и вътре на всяка маса пепелник, минимум 20 човека пушеха. В толкова запушено заведение от доста отдавна не бях влизала. На въпроса ми към персонала къде в тази пушилка да седна с детето ( даже и обособени зали нямаха, щото нали пък собствениците на заведения мрънкаха колко пари са дали за такива и видиш ли сега тази инвестиция отишла на вятъра) получих озадачени, недоумяващи погледи от типа на " тая пък къде е тръгнала с това дете по кафетата), повдигнати рамене и отговор,че нищо не зависи от тях, а управителя го няма. Естествено си излязох и отидохме в друго кафе, където забраната се спазва.
Обадих се повторно в РЗИ, ще проверят и това е. Е кой е дискриминиран в момента, горките пушачи сигурно...
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот nezirus » 29 Ное 2012, 13:45

Именно вчера станах свидетел на това как дори на места и за електронните цигари се карат. Не знам дали примерът ми ще е точен, но един мъж пушеше електронна цигара в магазин Кауфланд в Овча Купел. Една жена от персонала му се скара така както сигурно никой друг не му беше викал през живота му.

Относно наргилето виж как хората в по-напредналите икономики действат: http://dariknews.bg/view_article.php?ar ... _id=111212
Личен и любовен хороскоп според датата на раждане.
nezirus
Младши потребител

Мнениеот if-tomev » 01 Дек 2012, 10:41

Благодаря за информацията. За вкъщи си е ясно. Интересуваше ме за заведения, хижи и т.н. просто от любопитство. Вчера поразгледах и на други места из форума и интернет - дори тютюна за наргиле да не съдържа нищо вредно, горенето на въглена е съвсем друго нещо.
if-tomev
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Дек 2012, 11:16

И дишането - също. :lol:
Въгленът поне отделя стерилни газове, за разлика от отделяните от човешкото тяло :lol:
Според мен дълбокият смисъл в подобни забрани може да се търси в идеята за примитивно противопоставяне, с оглед насочването на общественото внимание встрани :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alexdb » 07 Дек 2012, 23:44

if-tomev написа:Благодаря за информацията. За вкъщи си е ясно. Интересуваше ме за заведения, хижи и т.н. просто от любопитство. Вчера поразгледах и на други места из форума и интернет - дори тютюна за наргиле да не съдържа нищо вредно, горенето на въглена е съвсем друго нещо.

Не съм чел точната нормативна уредба, но около нас има доста заведения, които изрично предлагат пушене на наргиле. Предполагам, че са открили вратичка и няма проблем да го правят, защото практиката им е от доста месеци.
alexdb
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Дек 2012, 17:18

Всичко това е отвратително :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Дек 2012, 18:27

По същия начин е и с направена на място цигара, или лула без тютюн. Със всичко друго - да , включително и с каквито си щеш растения плюс никотинова течност, само да не е тютюн.
На маймуни ни правят.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Дек 2012, 17:09

Е добре де. Ето, по аналогия. Имам жестока алергия към парфюми, някои перилни препарати. С астматични пристъпи, въобще - зле. И кВо? Моят проблем е решен вече в някои скандинавски държави. Ама тук - какъв им е проблема на непушачите. Ми то - една пр.дня от тяхна страна е по-вредна, всъщност. Като ми дишаш въздуха, и отделяш вътрешнотелесното си съдържание, си по-вреден.
Последна промяна emilgrigorov на 10 Дек 2012, 17:19, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Дек 2012, 18:16

Аз пуша. Пуша яко. Опитвах се да спра, ама не става нищо.
Пробвах с никотинови дъвки, но отказах дъвките. По-отвратителни дъвки няма.
Пробвах и с Табекс, но и него спрях, защото ми се гадеше, когато запалех цигара.
Реших да си купя лула с идеята да спра да пуша цигари и да си подръпвам от лулата блажено цял ден. Не става - половината ми заплата отиде за кибрит с тая лула. Докато я пушех изхабих една гора клечки.
И с пури пробвах, но те са толкова гадни, че след това палех цигара, за да си оправя вкуса.
Един ден реших да си мия зъбите, всеки път когато ми се допуши. Не ми стигаше една тубичка на ден. В работата се разхождах с паста за зъби във вътрешния джоб на сакото и през 15 минути търчах в тоалетната да си мия зъбите.
Веднъж нахълтвам в тоалетната да си мия зъбите, а на съседната мивка колегата, като ме вижда с четката, започва да се хили като ..........., измива си ръцете и излиза. На вратата го среща шефа. Вижда му захилената физиономия и как си закопчава ципа на панталона, а после вижда мен как си мия зъбите … Започнаха да ме гледат накриво. Аз, естествено, усетих каква е цялата работа и реших да си вдигна малко рейтинга. Започнах да влизам в женската тоалетна да си мия зъбите с идеята да колежките да започнат да излизат захилени, но те ме гонеха с крясъци и заклинания от там. Едвам се измъкнах от ситуацията. Пропуших от нерви.
Напоследък ми отнема доста време купуването на цигари, заради предупрежденията върху кутиите.
Нека анализираме някои от тях:
- Да вземем за пример “Пушенето води до бавна и мъчителна смърт”. Цигари с такова съобщение избягвам да си купувам.
- Искам от продавачките друга кутия и те започват да ровят докато попаднат на “Тютюнопушенето по време на бременност уврежда плода”. Ха – викам – давай я, тая е за мен! Да му мислят бременните!
- Или пък: “Пушачите умират по-млади” Колко по-млади? Вместо на 80, умират на 75 ли? Този интервал от време между 75-тата и 80-тата годинки едва ли са изпълнени с назабравими спомени. Най-много да лежа на едно легло и да зяпам тавана, докато чакам децата и внуците ми да ме нахранят. Да ходя по малка нужда от време на време и после да се събуждам. Не, благодаря!
- Или пък да разгледаме друго: “Пазете децата: не ги карайте да вдишват Вашия дим”. Те децата пушат повече и от мен! Онзи ден срещам едно хлапе с тениска на Еминем, което изглеждаше така, сякаш току-що е проходило. Спира ме, изхрачва се като футболист, хваща се за чатала и рапирайки ми вика: Бате, дай една цигара, ей!
- Или пък любимото ми е “Пушенето убива”, обаче никой не се е постарал да конкретизира кого убива пушенето. Ако убива лошите или бактериите къде е проблема? Ако е така, в името на благото на народа съм готов да изпуша три кутии днес. Когато ми попадне такава кутия не пропускам да преправя надписа на “Гушенето бива”.
- Следващото интересно съобщение е “Тютюнопушенето причинява рак”. Ха, има си хас тютюнопушенето да причинява водолей! Много ясно, че причинява рак, то кое ли не причинява рак. Пушенето е най-малкия проблем.
- Забавно е също и “Отказването от тютюнопушенето намалява риска от смъртоносни болести на сърцето и белите дробове”. Според мен под това съобщение трябва да има забележка от рода на “Внимание! Не се отнася за хора, живеещи в района на Кремиковци и град Русе.”.
- Ако влизах в часовете по Химия едно време сигурно щеше много да ме трогне надписът “Цигареният дим съдържа бензол, нитрозамини, формалдехид и циановодород”.
- Най-много ме впечатлява ей този: “Тютюнопушенето може да намали притока на кръв и да предизвика импотентност”. Забавно е, че не са уточнили в коя част на тялото може да намали притока на кръв, обаче ние това много добре го знаем – хехехех. А има и друг момент – познавам хора, които името не могат да си напишат правилно, камо ли да знаят какво означава “импотентност”. Заради тях това съобщение трябва да се промени. Примерно: “Пушенето на цигари може да намали притока на кръв в оная Ви работа и да Ви прецака е..ането”.
- Изпълнен с оптимизъм е “Тютюнопушенето запушва артериите и предизвиква сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.”
- Или пък надписът “Тютюнопушенето предизвиква състаряване на кожата”. То и напредналите годинки предизвикват състаряване на кожата, но някой предупреди ли Ви, когато се раждахте? Не.
- Има и едно, което е за жени – “Тютюнопушенето може да увреди сперматозоидите и намалява оплодителната способност”.
Спокойно дами, търсете от тези!

Надявам се авторът на това великолепно есе да не възрази, че го помествам отново тук в тази тема. Когато го прочетох за първи път се смях до припадък. Дори и сега то буди у мен същите емоции.

Приятелю,
Не си създавай угризения за това, че не си се отървал от този "зъл Демон" - цигарите.
Ако се замисли човек колко по-вредни за здравето ни неща ни заобикалят, то не си заслужава изтезанието да правиш усилия да ги откажеш... цигарите де, не мацките. :wink:
Ще ти призная, аз не съм и опитвала това "упражнение"... относно цигарите де. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Дек 2012, 20:20

Ми, Мели, оная вечер, на 8-ми декември. Ми - кръчма, пълно с народ- Навън - студ на кутийки. И в цялото заведение две нишки - върволици, едната за навънка, другата - с измръзнали навътре. заличен нецензурен израз Маймунарник.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Дек 2012, 20:26

Откъдето и да го погледнеш, все шОдьовър - тутундискриминация му викам. :D
Аре, бегом на Революция! :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Дек 2012, 20:46

Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Дек 2012, 09:57

Добре де, по кой начин ще докаже някВа си, че това, което пуша, е тютюнево изделие. Хм :?: :!: :?:
Ама кофтито е, че после трябва да им заделям време и обръщам внимание.

А и кой е тоз, на който да не му бъде поискан отвод от такова производство?

Между другото, Мели, едно - две кила тютюн годишно - е немож ги изпуши човек. А това е едни квадратен метър градинка, те си растат. Пффф. И струва 5 кинта. Чисто и просто, като Док на плажа.

В студентските години, при закъсация, и вишневи листа сме пушили. А отделените катрани, СО и формалдехиди са в пъти повече.

Никотина норматив не го лови, няма проблеми. Дори е полезен, в активния мембранен транспорт на клетъчно ниво, вЕрвайте ми. Все пак имам шестица по биофизика, на бридж съм си го взел изпита.

Лелеее, побъркаха народа. Нещата са много натопорчени.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alexdb » 11 Дек 2012, 15:16

emilgrigorov написа:Ми, Мели, оная вечер, на 8-ми декември. Ми - кръчма, пълно с народ- Навън - студ на кутийки. И в цялото заведение две нишки - върволици, едната за навънка, другата - с измръзнали навътре. заличен нецензурен израз. Маймунарник.

Да се измисли някоя глупост много акъл не трябва. Още когато въведоха тази забрана съм хванал бас, а напролет ще гледаме статистиката, че тази забрана значително ще повиши разходите за лекуване на всякакви настинки и грипове в резултат на пушенето навън. Но у булгаристан нещата тъй стават - важното е забрани да има.
В интерес на истината и аз пуша (мислех, че доста), но след тези глупости като ходя на заведение нито излизам да пуша, нито това ме дразни особено, така че съм понамалил цигарите. Дург е въпроса, че аджеба никой не излезе и не каза като как точно пречели пушачите на другите. Ами има си заведение, собственика си определя дали ще е за пушачи или непушачи и това е. Това са условията - искаш да влезеш - влизаш.
Между другото ми е правило впечатление във времето на смесения режим, че салоните за пушачи редовно бяха пълни, а на много маси имаше хора, които изобщо не пушат (не говорим за смесени компании). Даже в едно кафене ми се е случвало в салона за пушачи (при празен за непушачи) на съседната маса да ми се намъкнат няколко бабиери и през цялото време да недоволстват колко е опушено и да ми мятат зли погледи за поредната запалена цигара, все едно аз с пистолет в челото съм ги вкарал вътре.
Но както казах важното е да има враг и важното е не на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Дек 2012, 15:33

Пуша си сериозно, но не ми пречи и д а не пуша. По 12 и повече часа полети съм имал, и - никакви проблеми. В заведение - също. Не, не това е същината. В самата забрана, в правото на избор и в това, че някакви си ме правят на маймунка. Ето това е.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alexdb » 11 Дек 2012, 15:49

emilgrigorov написа:Пуша си сериозно, но не ми пречи и д а не пуша. По 12 и повече часа полети съм имал, и - никакви проблеми. В заведение - също. Не, не това е същината. В самата забрана, в правото на избор и в това, че някакви си ме правят на маймунка. Ето това е.

:lol: :lol: :lol: Български модел - казват ти ЕС така е казала и ти вкарват някакви побългарени глупости :lol: :lol: :lol:
То само това да беше ограничаването на права и правенето на маймуни с мед да ги нахраним.
То тук половината законодателство и две трети от наложените забрани са такива :lol: :lol:
alexdb
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Дек 2012, 16:02

Да, ама темата е за цигарите.

частичен off topic
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ